Su protestuotojais susitikti trumpai išėjo Vyriausybės kanclerio pavaduotojas Rimantas Vaitkus, atvyko socialdemokratų jaunimo pirmininkas Ramūnas Burokas ir Lietuvos darbdavių konfederacijos pirmininkas Danas Arlauskas.

Pasipiktino valdžios požiūriu

Iš ryto protestuotojai tarėsi, kurie važiuos namo, kurie liks protestuoti. Išvažiuojančius turėtų pakeisti kiti žmonės. Iš protestuotojų kalbinta Asta sakė, kad konkretaus plano, kiek truks protestas ir kokia bus jo forma, nėra.

„Mes keičiamės, nes nėra lengva fiziškai miegoti ant plytelių palapinėje, be to, žmonės turi darbus, turi gyvenimus ir negali čia leisti viso laiko“, - pasakojo Asta.

„Tikrai nėra lengva. Jei kažkam atrodo, kad čia mes visi sėdim tėvų išlaikomi studentai, tai taip nėra, dauguma turi darbus ir atsakomybes, bet mes daug ką aukojame“, - sakė mergina.

Asta sakė, kad protestuotojai yra pasipiktinę Seimo narių požiūriu, kai teisės aktai priimami neįsigilinus, nesurenkami net reikalingi balsai protingoms pataisoms. Ji taip pat teigė mačiusi transliaciją, kaip parlamentarai sėdi, kikena ir krapšto nosis. Mergina taip pat sakė, kad protestuotojai pageidauja, jog būtų įsiklausoma į profesinių sąjungų reikalavimus.

„Mes tiesiog nenorime tokio Darbo kodekso“, - sakė Asta, pridūrusi, kad teisės aktas parlamente priimtas viską prastūmus brutualia jėga.

Klausiama, kokia jaunimo pozicija dėl „tuščių“ darbo sutarčių arba išeitinių kompensacijų tvarkos, proteste dalyvavęs Jurgis sakė nepritariantis tokio pobūdžio sutartims, nes tai neapsaugo darbuotojų. „Mums net nesvarbu, jei tai geriau ekonomikai, bet ekonominis progresas nieko nereiškia, jeigu tai nepadeda žmonėms. Šiuo atveju padidės išnaudojimas“, - sakė vaikinas.

Asta aiškino mananti, kad naujuoju Darbo kodeksu padidės socialinė atskirtis.

„Kai tas jaunas socialdemokratų ponas sako, kad bus daugiau darbo vietų, man atrodo, kad čia viso labo verslui atrodo, jog Lietuva per daug užgrūsta ir nori išvyti iš Lietuvos, o tuos kurie lieka – kad jie turėtų lėšų tik iki darbo ir atgal“, - piktinosi Asta.

„Toks vaizdas, kad jiems atrodo, jog darbo jėga išvis turėtų nekainuoti“, - pridūrė Jurgis.

Asta ir Jurgis sakė, kad visų praeinančių į Vyriausybę protestuotojai klausia, ką jie galvoja apie Darbo kodeksą. „Dalis praėjo be jokių komentarų, dalis nusišypsojo, nusijuokė“, - sakė Asta.

„Mes nieko neblokuojam, žmones praleidžiam“, - pridūrė mergina.

Paklausti, ką jie galvoja apie R. Buroko svarstymus, kad Darbo kodeksą priėmė Seimas ir galbūt reiktų protestuoti ten, Asta sakė netikinti, jog Seimas ir Vyriausybė taip nesusikalba, kad viena institucija nežinotų, kas vyksta kitoje.

„Viena vertus Vyriausybė inicijavo visą šitą dalyką, antras dalykas, nėra taip svarbu, kur sėdėti, mes esame prie valdžios, mes keliame klausimus, kviečiame žiniasklaidą. Tikrai netikiu, kad Seimas su Vyriausybe taip nesusišneka, kad nepastebės, kad prie Vyriausybės kažkas vyksta“, - teigė mergina.

R. Vaitkus sako, kad jaunimas protestuoja ne ten

Vyriausybės kanclerio pavaduotojas R. Vaitkus DELFI sakė, kad kanceliarija jokių raštu suformuluotų protestuotojų reikalavimų negavo ir pabrėžė, kad jaunimas protestuoja nesilaikydami 75 metrų atstumo.

Pašnekovas sakė manantis, kad protestuotojai Darbo kodekso neskaitė.

„Į mano pastabą, kad jie vis tik turėtų protestuoti ne čia, o ten, kur įstatymas buvo priimtas, jie visiškai nesutiko ir manė, kad Vyriausybė galėtų panaudoti kažkokius svertus ir atšaukti įstatymą“, - sakė R. Vaitkus.

Jis pabrėžė, kad Vyriausybė neturi galios atšaukti Seimo priimtus teisės aktus.

DELFI primena, kad Vyriausybę sudaro koalicijos partnerių – socialdemokratų, Darbo partijos bei „Tvarkos ir teisingumo“ atstovai. Valdančiąją daugumą Seime sudaro tos pačios partijos, o premjeras Algirdas Butkevičius yra kartu ir Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas, turintis realią įtaką savo partijai.

„Seimas metus svarstė įstatymo projektą ir po to priėmė tokį,kokį priėmė“, - sakė R. Vaitkus.

Pašnekovas sakė manantis, kad priimtas Darbo kodeksas vis tik yra žingsnis pirmyn, o ne atgal.

A. Butkevičius: protestuojantys jaunuoliai net nežino, apie ką jis

Premjeras Algirdas Butkevičius sako, kad protestuotojai net nežino, apie ką kalba naujas Darbo kodeksas, bet nesankcionuoto mitingo vaikyti nežada.

„Lietuvos studentų sąjunga jiems nepritaria ir studentų sąjungos jie vertinami neigimai. Aš manau, tai tam tikra grupelė studentų, kurie, kiek žinau, piketavo ir Kaune, prie savivaldybės pastato. Mano specialistai buvo susitikę su jais, paklausė, kokie yra argumentai, dėl ko esate nepatenkinti, jie neišsakė nė vieno argumento, keliamas vienintelis reikalavimas – kad būtų atšauktas Darbo kodeksas. Buvo užduotas klausimas, kad gal tas Darbo kodeksas palengvina įsidarbinimą jaunimui, jie nieko nenorėjo girdėt, klausyt ir matyti, kad visiškai nėra su juo susipažinę“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė premjeras.

Premjeras tvirtino, jog protestuotojai nebus vaikomi, nors akcija ir nesankcionuota.

„Mes esam labai demokratiški ir jėgos nenaudosime“, – tvirtino jis.

Klausiamas, kiek laiko bus toleruojami prie Vyriausybės gulintys protestuotojai, premjeras atsakė lakoniškai: „Tegu ilsisi.“

„Mes priėmėme tą variantą, kuriam pritarė daugelis ekspertų. Mes darome viską, kad Lietuva būtų konkurencinga, laisvesnė valstybė ir pažangesnė. Šiandien tai yra vienas pažangiausių įstatymų Lietuvoj“, – apie darbo santykių liberalizavimą sakė premjeras.

Premjero atstovė spaudai Evelina Butkutė-Lazdauskienė teigė susidariusi įspūdį, kad protestuotojai prie Vyriausybės įsikūrė ne vienai dienai. Jie čia pasistatė palapines, atsinešė maisto, termosų.

„Mes labai apgailestaujame, kad jaunimas nesidomi, kas yra tame Darbo kodekse, akivaizdu, kad jie net nežino, kuo tai būtų gerai studentams, kad yra sumažinta administracinė ir biurokratinė našta, kad jaunimas gali greičiau įkurti įmonę, paprastesnė yra darbuotojų pasamdymo tvarka, kad bus naujų įdarbinimo formų, laisvesnis darbo grafikas ir būtent studijuojančiam jaunimui tai būtų labai patogu, jis galėtų dirbti trumpesnę darbo dieną, kintančiu grafiku ir derintis prie paskaitų ir mokslų“, – aiškino E.Butkutė-Lazdauskienė.

Seimas po pusmečio svarstymų naująjį Darbo kodeksą priėmė antradienį. Jei jam pritars prezidentė, jis įsigalios nuo 2017 metų pradžios.

Darbo kodekse supaprastintas darbuotojų atleidimas, sumažintos išeitinės išmokos, padidintas leistinų viršvalandžių skaičius, sutrumpintos atostogos, numatyta platesnė darbo sutarčių tipų įvairovė.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė kodekse teigia matanti taisytinų nuostatų, premjeras A. Butkevičius savo ruožtu tikisi, kad prezidentė Seimo priimtiems pakeitimams pritars.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (557)