Jo teigimu, Rusiją derėtų sulaikyti realiais darbais, kurie turėtų apimti gynybai skirtų ginklų perdavimą Ukrainai. Taip Z. Brzezinskis kalbėjo kreipdamasis į JAV Senato komisiją ginklavimosi klausimais.

Kaip antradienį rašo “Rzeczpospolita“, Z. Brzezinskis pripažino, kad prieš metus niekas negalėjo numatyti to, kas šiuo metu vyksta Ukrainoje.

Jei kas nors ir kalbėjo apie galimą Krymo užėmimą, kurį gali įvykdyti Rusijos kariai, ir Maskvos agresiją, nukreiptą prieš Kijevą, toks žmogus galėjo būti apkaltintas tarptautinio priešiškumo kurstymu ir karo pranašavimu. Anot Z. Brzezinskio, Krymo pusiasalio okupacija suteikė Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui galimybę padaryti tam tikras išvadas dėl to, kaip į jo agresyvius veiksmus reaguos Vakarai, rašo zn.ua.

„Papasakosiu jums baisiausią savo košmarą. Kartą V. Putinas užims Rygą ir Taliną, nes jie nesugebės patys apsiginti, o mes Vakaruose kalbėsime, kad tai – skandalas ir šokas, reikšime pasipiktinimą ir daugiau nedarysime visiškai nieko. Neilgai trukus atsiras tokių, kurie kalbės apie branduolinio karo pavojų. Mes nesiųsime laivyno į Baltijos jūrą, desantas nebus išlaipinamas, kaip tai buvo kadaise padaryta Normandijoje“, - kalbėjo politologas Z. Brzezinskis.

Taip pat jis pridūrė, kad šiandieninė situacija Ukrainoje – tai iššūkis Europos valstybėms ir būtinybė pasipriešinti Rusijai. Šis pasipriešinimas turi būti išreiškiamas realiais veiksmais.

„Rekomenduoju išsiųsti į Baltijos regioną nedidelį neprovokacinį JAV ar NATO dalinį. Apie 100 karių Estijoje negali atakuoti Rusijos ir nekelia jai pavojaus, tačiau Putinas žinos, kad įsiveržęs turės reikalų su amerikiečių, vokiečių ir britų kariais“, - mano jis.

Anot Z. Brzezinskio, negalima palikti Ukrainos akis į akį su Rusija, o būtina jai tiekti ginklų iš Vakarų. Jo manymu, kažin ar V. Putinas nori užimti visą šalį, nes tai pernelyg rizikinga ir daug kainuojanti operacija. Vis dėlto jis eskaluoja konfliktą, pasitelkdamas tūkstančius rusų karių, kurie šiuo metu kariauja Donbase.

„Žinoma, sankcijos turi būti, nes galutiniame rezultate jos keičia rusų požiūrį į Putiną. Vis dėlto mes taip pat turime nedelsiant duoti griežtą atkirtį, perduodami į Ukrainą gynybai skirtų ginklų. Taip Maskva supras, kad karo tęsimas Ukrainoje jai kainuos labai daug“, - patikino Z. Brzezinskis.

Jau anksčiau jis yra pareiškęs, kad jei nebūtų imtasi sankcijų, Rusija būtų užėmusi Ukrainą. Jei taip būtų įvykę, labai tikėtina, kad užėmusi Ukrainą Rusijos valdžia ryžtųsi pakartoti šį scenarijų kitose valstybėse, visų pirma – Baltijos šalyse.

Komentuodamas pasiaiškinimus dėl Rusijos kariuomenės įsiveržimo į Krymą ir Donbasą, Z. Brzezinskis pabrėžė, kad V. Putino logika gali jį nuvesti iki rusakalbių Niujorko gyventojų „gynimo“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2784)