„Teisę gauti informaciją garantuojantys įstatymai turėtų atitikti geriausią praktiką ir užtikrinti tinkamą žurnalistų teisės rinkti informaciją ir šaltinių apsaugą“, – rašoma trečiadienį pasirašytame kreipimesi.

Asociacija nurodo pastaruoju metu sulaukianti skundų, jog valstybės institucijų valdomi bei iki šiol viešai skelbiami duomenys yra nebeteikiami arba teikiami gerokai sumažinta apimtimi.

„Ypač neramina atvejis, kuomet ŠMSM iniciatyva be jokio teisėto pagrindo yra apribotas duomenų teikimas apie švietimo ir mokslo įstaigų veiklos ir patikrinimų rezultatus“, – pabrėžiama pranešime.

Pasak asociacijos, tokios politinės iniciatyvos kelia grėsmę žiniasklaidos laisvėms ir teisėms.

„Ateityje apskritai gali būti uždrausta teikti svarbius duomenis apie mokyklų pasiekimus toms redakcijoms, kurios lygina duomenis, skelbia reitingus. (...) Taip gali būti sukurta situacija, kai, negaudami objektyvių duomenų apie šveitimo įstaigų veiklą, žurnalistai bus priversti skelbti netikslius duomenimis, nuomonėmis ar įsitikinimais paremtus straipsnius“, – teigė asociacija.

Taip pat, pažymėjo ji, kad valdžios įstaigų „noras slėpti informaciją“ gali gerokai pabloginti ir Lietuvos vertinimą tarptautiniame organizacijos „Reporteriai be sienų“ Spaudos laisvės indekse.

ELTA primena, kad rugsėjo pradžioje žurnalo „Reitingai“ vyriausiasis redaktorius Gintaras Sarafinas pranešė, jog ŠMSM nebeleidžia skelbti duomenų apie šalies mokyklų rezultatus. Anot jo, toks duomenų slėpimas mažina skaidrumą. Tokį ministerijos sprendimą viešojoje erdvėje kritikavo ir kiti visuomenininkai bei politikai.

Savo ruožtu švietimo viceministras Ignas Gaižiūnas teigė, kad viešojoje erdvėje yra formuojamas klaidingas naratyvas. Pasak jo, tam, kad supratimas apie bendrą švietimo būklę būtų objektyvus, reikia kokybiškos mokyklų vertinimo sistemos, nes tai, kas buvo iki šiol, skatino žalingus procesus.

Trečiadienį kreipimąsi į valdžios institucijas pasirašė ir švietimo asociacijos. Jos mokyklų ragina nelyginti pagal moksleivių pasiekimus ir sutinka, kad tam yra būtina rasti kitus kokybiškus kriterijus.

Ministerija inicijavo viešąsias konsultacijas, kurių metu žada ieškoti sutarimų dėl to, kokie duomenys apie mokyklas turi būti skelbiami viešai, taip pat kokia forma bei apimtimi tai turėtų būti daroma. Sprendimai žadami lapkritį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją