Liberalcentristų lyderis kaimyninės šalies sieną kirto maždaug tuo pat metu, kai Vilniuje STT agentai atliko dokumentų poėmius kandidatą Valdą Adamkų prezidento rinkimuose remiančių Liberalų ir centro sąjungos ir Naujosios sąjungos, valdančiosios Socialdemokratų partijos ir opozicinės Tėvynės sąjungos būstinėse Vilniuje.

Į BNS paskambinęs A.Zuokas teigė, jog pabėgti iš Lietuvos jį paskatino iš neoficialių šaltinių gauta informacija apie galimą jo sulaikymą prieš trečiadienį planuojamą Vilniaus miesto savivaldybės tarybos posėdį.

"Buvau informuotas, kad galiu būti sulaikytas trečiadienį prieš miesto tarybos posėdį", - sakė A.Zuokas. Toks sulaikymas, kuriam, anot jo, "nėra jokio teisinio pagrindo", būtų pateiktas visuomenei kaip kovos su korumpuotais politikais pavyzdys, ir padarytų nepataisomos žalos partijai ir jos remiamam kandidatui prieš sekmadienį numatytą prezidento rinkimų antrąjį turą.

Maždaug 18.10 val. skambinęs A.Zuokas teigė prieš pusvalandį kirtęs Lietuvos ir Lenkijos valstybės sieną. "Ne pirmą kartą STT dalyvauja politinėse provokacijose, siekdama ne teisingumo, o konkrečių politinių tikslų, kuriais suinteresuotos Lietuvai priešiškos, o galbūt ir korumpuotos struktūros", - sakė A.Zuokas.

Kiek vėliau A. Zuokas Eltai teigė, jog viena iš versijų yra ta, kad jo sulaikymo pagrindu esą turėjęs būti STT atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl galimo trukdymo Vilniaus mero rinkimuose bei vieno iš liudytojų sumušimo.

"Kalbėjau su kai kurių kitų specialiųjų tarnybų atstovais. Jie tokią akciją ir kratas partijų būstinėse laiko labiau psichologinio poveikio priemone, nes kitokiu atveju tai jau būtų ypač įžūlus ir brutalus STT politinis veiksmas", - sakė A. Zuokas.

Vilniaus mero manymu, politinę akciją STT rankomis vykdo korumpuotos struktūros ir užsienio specialiosios tarnybos bei politinės jėgos, kurios galimai yra susijusios su užsienio specialiosiomis tarnybomis.

"Manau, kad Prezidento skandalas ir apkaltos procesas aiškiai išryškino, kokios būtent politinės jėgos turi sąsajų su užsienio specialiosiomis tarnybomis", - teigė A. Zuokas.

A. Zuokas sakė ketinęs "atostogauti" užsienyje savaitę, tačiau dabar nutaręs ilgiau neužtrukti ir ketinąs grįžti į Lietuvą artimiausiu metu.

A. Zuoko teigimu, Seime kuo skubiau turėtų būti sudaryta parlamentinė tyrimo komisija, kuri išnagrinėtų STT atliekamus veiksmus.

Šaltinis
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją