1994 m. rugpjūčio 22 dieną, Lietuvos karių taikos palaikymo būrys LITPLA-1 išvyko į Kroatiją, kur Danijos bataliono DANBAT sudėtyje dalyvavo Jungtinių Tautų taikos palaikymo misijoje UNPROFOR. Šis istorinis įvykis tapo pirmuoju praktiniu Lietuvos kariuomenės integravimosi į Vakarų gynybines organizacijas žingsniu.

„Trisdešimt metų aktyviai prisidėjome prie taikos ir stabilumo užtikrinimo pasaulyje ir ketiname šią svarbią misiją tęsti ateityje. Nors tarptautinė bendruomenė įdeda nemažai pastangų, iššūkių nemažėja, įtampa neslūgsta, ir vis atsiranda naujų konfliktų židinių. Niekas pavieniui su šiais iššūkiais nesusidoros. Aš didžiuojuosi, kad mūsų karių profesionalumas, pareigingumas, ryžtas ir pasiaukojimas vykdant užduotis, leido užsitikrinti svarbaus ir patikimo partnerio vardą tarptautinėje bendruomenėje. Bendraudamas su vadais, bendraudamas su kolegomis gynybos ministrais girdžiu tik geriausius atsiliepimus apie mūsų karius ir jų daromą milžinišką darbą.“, – kalbėjo krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.

Per 30 metų tarptautinėse operacijose Europoje, Azijoje bei Afrikoje jau dalyvavo daugiau nei 8000 Lietuvos karių iš visų Lietuvos kariuomenės pajėgų rūšių. Aktyvus mūsų kariuomenės dalyvavimas ir pasiekimai tarptautinėse operacijose pelnė aukštą sąjungininkų įvertinamą ir išugdė ne vieną neįkainojamos patirties pasisėmusią mūsų karių kartą.

„Dalyvaudami tarptautinėse operacijose mes vykdome įsipareigojimus, stipriname ryšius su sąjungininkais, įsiliejame į tarptautinę saugumo architektūrą ir treniruojamės efektyviai veikti kartu su sąjungininkais. Šie įgūdžiai ir neįkainojama patirtis yra gyvybiškai svarbūs bei sudaro sąlygas mums geriausiai pasiruošti ginti Lietuvą“, – kalbėjo Lietuvos kariuomenės vadas generolas Raimundas Vaikšnoras.

30-mečiui skirtoje ceremonijoje taip pat buvo pagerbti du Lietuvos kariai, už taiką pasaulyje sumokėję didžiausią kainą: vyr. ltn. Normundas Valteris (žuvo 1996 m. Bosnijoje ir Hercegovinoje) bei srž. Artūras Jarmalavičius (žuvo 2008 m. Afganistane).

Nėra abejonių, kad vykstant karui kaimynystėje kaip niekad svarbi tarptautinė karių patirtis bei NATO šalių tarpusavio solidarumas. Dalyvaudami tarptautinėse operacijose Lietuvos kariai prisideda prie abiejų.

Ukrainos karių rengimas ginti šalį nuo okupantų šiuo metu yra Lietuvos karių dalyvavimo tarptautinėse operacijose prioritetas. Šiandien Lietuva veikia trijose tokio pobūdžio misijose: Europos Sąjungos karinėje paramos Ukrainai operacijoje (angl. European Union Military Assistance Mission in support of Ukraine, EUMAM Ukraine), Jungtinės Karalystės vadovaujamoje tarptautinėje operacijoje Ukrainos kariuomenės mokymo tikslais „Interflex“ (angl. United Kingdom led multinational military operation to train and support the Armed Forces of Ukraine „Interflex“) bei nacionalinėje karinėje mokymo operacijoje.