„Nesakyčiau, kad staigmena – savaime buvo jaučiama per paskutines rinkimines dienas, (...) kad Žemaitaitis turi atsidurti kažkur viršuje“, – antradienį „Žinių radijui“ sakė V. Adamkus.

„Aš nuosekliai sekiau, kuo pasibaigs konservatorių ir „Nemuno aušros“ varžybos. Ir, žinoma, pats pirminis rezultatas, turbūt, reprezentavo – konservatoriai atlaikė šį kartą, nors aš pats asmeniškai buvau nurašęs konservatorius žemyn“, – pripažino jis.

Bendrai, pastebėjo V. Adamkus, rinkimų rezultatai rodo, jog visuomenė išreiškė aiškią poziciją – reikia pokyčių.

„Tai parodė, kad lietuvių visuomenė vis tiek yra pasiryžusi tam tikriems pasikeitimams“, – sakė jis, pripažindamas, kad vienareikšmiškai pasmerkti dabartinės valdančiosios daugumos ir jų atliktų darbų per pastarąją kadenciją nederėtų.

„Užsienio politikoje, mano vertinimu, aš priekaištų Vyriausybei neturiu. (...) Kada pažvelgsime į vidaus politiką – čia jau vaizdas keičiasi“, – pastebėjo V. Adamkus.

„Nemuno aušros“ pasirodymas ir staigus iškilimas yra išdava visuomenės parodyto nepasitenkinimo, kad Lietuvos vidaus politikos tvarkyme yra didelių problemų ir kad konservatorių vadovaujama dabartinė dauguma tų problemų neišsprendė“, – apibendrino buvęs šalies vadovas.

ELTA primena, kad sekmadienį įvyko pirmasis Seimo rinkimų turas. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, daugiausia palaikymo daugiamandatėje apygardoje sulaukė Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) – 19,36 proc. balsų. Visgi, nuo jų nedaug atsiliko dabartiniai valdantieji konservatoriai, sulaukę 17,96 proc. rinkėjų palaikymo.

Tuo metu trečioje vietoje likusi „Nemuno aušra“ pelnė 14, 99 proc. rinkėjų palaikymą.

Kitame Seime taip pat bus Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ – 9,24 proc. balsų, Liberalų sąjūdis – 7,70 proc. balsų, Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjunga (LVŽS) – 7,02 proc. balsų.

Išreikšti savo pilietinę valią prie balsadėžių atėjo 52,06 proc. Lietuvos rinkėjų. Prieš ketverius metus, 2020 m., rinkėjų aktyvumas siekė 47,16 proc.

Dėl 141 Seimo nario mandato rungiasi 14 partijų ir viena koalicija. 71 Seimo narys renkamas vienmandatėse apygardose. Preliminariais VRK duomenimis, jau pirmajame ture išrinkti 8 vienmandatininkai.

Pasisakė apie Donaldą Trumpą

Valdas Adamkus pripažįsta, kad kandidato į Junginių Amerikos Valstijų (JAV) prezidento postą Donaldo Trumpo bendravimas su į konfliktą Ukrainoje įsitraukusiais pasaulio lyderiais jam kelia susirūpinimą. Visgi kol kas V. Adamkus tikina užtikrintai negalįs atsakyti, ar Kamala Harris būtų geresnis pasirinkimas.

„Ypatingai Ukrainos požiūriu, nerimą kelia tai kaip Trumpas yra išsireiškęs viešai, jo nusistatymai, jo bendravimas su pasauliniais lyderiais, kurie yra įtraukti į šį konfliktą“, – „Žinių radijui“ teigė V. Adamkus.

„Norėtųsi matyti pokyčių, tačiau nežinome antrojo kandidato aiškios pozicijos arba jo pajėgimo tvarkyti šį konfliktą pasaulyje, kuris vyksta. Negali ir visiškai pasmerkti ir to Trumpo. Bet kiekvienu atveju jis neatstovauja mano pažiūrų“, – pabrėžė jis.

Visgi kol kas V. Adamkus teigia negalįs pasakyti, ar K. Harris būtų geresnis pasirinkimas JAV.

„Bijau tai pasakyti. Tikrai šitokio sprendimo aš pats savyje dar negaliu priimti“, – teigė kadenciją baigęs prezidentas.

JAV prezidento rinkimai įvyks šių metų lapkričio 5 d. Juose susikaus respublikonų kandidatas D. Trumpas ir demokratų partijos iškelta K. Harris.

Įvertino prezidento vaidmenį formuojant koaliciją

Kadenciją baigęs šalies vadovas Valdas Adamkus mano, jog prezidentas neturi kištis į būsimos valdančiosios daugumo formavimo procesus. Anot jo, tam tikros preferencijos ar nusistatymas nėra deramas prezidentinei pozicijai. Tiesa, V. Adamkus pažymi, kad dabartiniam prezidentui priekaištų šiuo klausimu iš esmės neturi.

„Prezidentas absoliučiai neturi kištis į vidaus politinius reikalus. Tam jis ir yra prezidentas. Jis turi atstovauti tautą, jis turi atstovauti visas visuomenės dalis. Bet kokie ginčai ar nepasitenkinimas, parodymas savo nusistatymo vienos ar kitos politinės partijos kryptimi – tai ne prezidento pozicija, ne prezidentinė (pozicija – ELTA)“, – antradienį „Žinių radijui“ sakė V. Adamkus.

„Jokiu priekaištų dabartiniam prezidentui neturiu. Manau, kad jis išlaiko (poziciją – ELTA)“, – pridūrė jis.

Visgi, V. Adamkus užsiminė, kad buvo atvejų, kai G. Nausėda tokios, anot jo, prezidentinės pozicijos nesilaikė.

„Buvo čia tokių momentų, kur jam nežinau kas, ką kaltinti, kad prezidentas įsimaišė į tokį partijos politinį ginčą, bet tai yra jokiu būdu ne prezidento pozicija ar prezidento pareigos. Prezidentas yra tautos atstovas, jis turi gerbti visos tautos nusistatymus“, – konkrečių atvejų neįvardindamas sakė V. Adamkus.

Augustė Lyberytė

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)