„Man atrodo, Gabrielius Landsbergis yra visiškoje agonijoje. Manau, kad konservatoriams ir ypač Gabrieliui Landsbergiui yra „šakės“, nes jis jau nebežino, kokias etiketes klijuoti, ką bedaryti. Kitaip sakant, konservatorių galiojimo laikas baigėsi, jie priėjo liepto galą“, – trečiadienį išankstiniame balsavime dalyvavusi V. Blinkevičiūtė sakė žurnalistams, paklausta apie sklandančias idėjas dėl bendro konservatorių ir socialdemokratų darbo.

Apie tai trečiadienį balsą išankstiniuose rinkimuose užsiminė ir „Nemuno aušros“ lyderis Remigijus Žemaitaitis. Anot jo, kadaise gyvavęs „2K“ projektas, kai Gedimino Kirkilo mažumos vyriausybę parėmė Andriaus Kubiliaus vedami konservatoriai, gali tapti „2G“ projektu – G. Landsbergio ir Gintauto Palucko bendradarbiavimu.

Visgi, V. Blinkevičiūtė patikino – tokios vaivorykštinės koalicijos formuoti neketina.

„Jau seniai tą sakiau – jos nebus“, – pakartojo politikė.

Taigi paklausta, ar konservatorių lyderiai bandė užmegzti kokį nors kontaktą su LSDP, V. Blinkevičiūtė pabrėžė – toks scenarijus nėra įmanomas.

„Jūs juokaujat? Apie jokius susitikimus negali būti ir kalbos“, – kalbėjo V. Blinkevičiūtė.

Atidavusi balsą išankstiniuose rinkimuose LSDP vadovė vylėsi, kad Lietuvos žmonės supranta, jog valdžioje reikia pokyčių.

Vilija Blinkevičiūtė

„Labai tikiuosi, kad Lietuvos žmonės padarys teisingus sprendimus, įvertinę visą ketverių metų kadenciją. Reikia pastebėti, kad iš valdančiųjų arogancijos, negirdėjimo, nesusikalbėjimo, etikečių klijavimo iš tikrųjų buvo“, – pridūrė ji.

Įvertino prezidento sprendimą nepakviesti TS-LKD pirmininko susitikti

Kaip skelbta anksčiau, likus porai savaičių iki Seimo rinkimų, prezidentas Gitanas Nausėda pradėjo susitikimus su parlamentinių partijų lyderiais. Tiesa, TS-LKD pirmininkas nebuvo pakviestas susitikti.

Klausiama, ar tokia savo pozicija G. Nausėda išlieka teisingas visų atžvilgiu, V. Blinkevičiūtė rėmė šalies vadovo sprendimus.

„Tai prezidento pasirinkimas. Bet aš manau, kad čia viskas yra gerai, nes buvo pakviesti susitikti lyderiai ne tik opozicinių partijų, bet ir valdančiųjų partijų. Man rodos, prezidentui viskas aišku su Gabrieliumi Landsbergiu. Tikrai nieko naujo nebūtų išgirdęs, ko negirdėjo per visus ketverius metus“, – sakė V. Blinkevičiūtė.

Kaip skelbta anksčiau, antradienį G. Nausėda pats paaiškino savo sprendimą, kodėl į prezidentūrą nepakvietė G. Landsbergio.

„Tiesą sakant, ši partija turbūt gulasi ir keliasi galvodama apie mane, ir man atrodo, kartais susidarydavo įspūdis, kad jie pamiršto, jog prezidento rinkimai jau pasibaigė. Juos jie triuškinamai pralaimėjo. Dabar turime parlamento rinkimus, kuriuose prezidentas nedalyvauja“, – antradienį žurnalistams sakė G. Nausėda.

„Kone kiekvieną dieną aš gaudavau tai paklausimų, tai nusistebėjimų, tai raginimų, tai laiškų. Ir, tiesą sakant, padariau išvadą, kad, ko gero, viskas yra pasakyta. Jeigu mes susitiksime, ko nors naujo aš nebeišgirsiu. Tad nusprendžiau taupyti laiką“, – pridūrė šalies vadovas.

Konservatorių sąrašą į Seimo rinkimus vedanti premjerė Ingrida Šimonytė Eltai praėjusią savaitę neatsakė, ar matytų poreikį aptarti artėjantį rinkiminį ciklą su šalies vadovu. Tačiau politikė leido suprasti, kad, gavusi kvietimą susitikti, neatsisakytų pokalbio su prezidentu.

Savo ruožtu TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis portalui „Delfi“ tikino nematantis „didelės tragedijos“, jog nebuvo pakviestas susitikti su prezidentu. Anot jo, tokiais pokalbiais su kai kurių politinių jėgų lyderiais šalies vadovas galimai meta „gelbėjimosi ratą“ socialdemokratų partijai.

Blinkevičiūtė atsakė Žemaitaičiui: koalicijoje su „Nemuno aušra“ dirbti nesiruošiame

Partijos „Nemuno aušra“ pirmininkui Remigijui Žemaitaičiui trečiadienį pareiškus, kad raudonąsias linijas prieš Seimo rinkimus brėžiantiems socialdemokratams gali kilti sunkumų formuojant valdančiąją daugumą, šios partijos lyderė Vilija Blinkevičiūtė kartoja – koalicijoje bendro darbo galimybės su antisemitiniais pareiškimais Seimo nario priesaiką sulaužiusio politiko vedama jėga nematanti.

„Esu, iš tikrųjų, tvirta. Tikrai labai aiškiai dar kartą pasakau, kad nesiruošiame dirbti bendroje koalicijoje su „Nemuno aušra“, – trečiadienį išankstiniame balsavime dalyvavusi V. Blinkevičiūtė sakė žurnalistams.

Vilija Blinkevičiūtė

Anksčiau tokios galimybės – formuoti koaliciją su iš Seimo pasitraukusio politiko vedama jėga – Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė neatmetė. Visgi, kaip rugsėjo pradžioje pabrėžė socialdemokratų vedlė, R. Žemaitaitis savo elgesiu peržengė ribas.

Trečiadienį R. Žemaitaitis tikino manantis, kad tiems politikams, kurie brėžė raudonąsias linijas, gali tekti dirbti mažumos Vyriausybėje kartu su konservatoriais. Todėl politikas, omenyje turėdamas socialdemokratus, teigė, jog partijos po rinkimų gali būti priverstos atsitraukti nuo pozicijų, kurias išsakė iki rinkimų.

„Turint omeny apklausų duomenis, aš kažkodėl tikiu, kad tiems, kurie čia labai spjaudėsi prie stalo, gali tekti susėsti ir šnekėtis“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (197)