Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) lyderė Vilija Blinkevičiūtė ir Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis teigia, kad santykių su Pekinu gerinimas neturėtų vykti užmegztų ryšių su Taipėjumi sąskaita. Todėl, pasak jų, Kinijos rūstybę užtraukęs Taivaniečių atstovybės pavadinimas neturėtų būti keičiamas.

Visgi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis laikosi pozicijos, kad naujųjų valdančiųjų pirmasis žingsnis turėtų būti sprendimas pakeisti šios atstovybės pavadinimą į Taipėjaus.

LSDP sieks normalizuoti santykius su Kinija, tačiau Taivaniečių atstovybės pavadinimo nekeis

Pirmojoje įvairių visuomenės nuomonės apklausų vietoje esančios LSDP programoje yra aiškiai pabrėžiama, kad Kinija yra iššūkis saugumui ir užsienio politikai, atkreipiamas dėmesys ir į Pekino ryšius su Rusija. Visgi socialdemokratai akcentuoja, kad santykius su Kinija reikia normalizuoti.

„Nepateisinama, kad diplomatiniai santykiai tebėra aklavietėje. Vertėtų atkurti diplomatinį atstovavimą – sugrąžinti ambasadorius ir taip normalizuoti santykius. Lietuva laisva apsispręsti dėl savo užsienio politikos, kiek ji nepažeidžia tarptautinės teisės, ir gins Lietuvos interesus ir laisvę visais teisėtais būdais“, – rašoma socialdemokratų programoje.

LSDP lyderė Vilija Blinkevičiūtė pripažįsta, kad šiuo metu per anksti pasakyti, kaip keistųsi santykiai su Kinija socialdemokratų sėkmės rinkimuose atveju. Pasak jos, tai daugiau priklauso ne nuo Lietuvos, bet nuo Pekino.

„Tačiau būdami valdžioje mes vengtume vienašališkų ir taktiškai neparengtų veiksmų, kuriuos Kinija laikytų provokacijomis. Kalbame apie Taivano prekybinės atstovybės atidarymą Vilniuje. Visgi net ir tokioje aplinkoje, Lietuvai derėtų normalizuoti santykius su Kinija, kiek tai įmanoma nepaminant mūsų pačių interesų“, – pabrėžia politikė.

Visgi V. Blinkevičiūtė tikina, kad socialdemokratams tapus valdančiąja partija Taivaniečių atstovybės pavadinimas keičiamas nebūtų.

„Šiandien keisti Taivaniečių atstovybės pavadinimą Lietuvoje būtų netikslinga. Matome įdirbį ir perspektyvą plėtoti prekybinius ir ekonominius ryšius su Indijos-Ramiojo vandenyno regiono valstybėmis. Todėl Taivaniečių atstovybė Vilniuje ir toliau turėtų likti kaip prekybinė ir ekonominė atstovybė, neturinti diplomatinio statuso“, – pabrėžia LSDP lyderė.

„Vardan Lietuvos“ laikytųsi pragmatinės užsienio politikos Kinijos atžvilgiu

Panašios pozicijos laikosi ir apie galimą koaliciją po Seimo rinkimų su socialdemokratais svarstantis Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis S. Skvernelis. Pasak politiko, ekonominius santykius su Kinija reikia gerinti, laikantis Europos Komisijos (EK) patvirtintų bendrų principų.

„Mūsų programoje įrašyta bendra nuostata – pragmatinė, neavantiūrinė užsienio politika, atitinkanti pirmiausiai Lietuvos žmonių interesus, vykdoma laikantis bendrų principų, kurie patvirtinti Europos Komisijos. Tai kalbant apie santykius su Kinija yra patvirtinti bendri principai, tai mes tų principų ir laikysimės“, – Eltai sakė S. Skvernelis.

„Turime turėti dvišalius santykius, galime vystyti prekybą, tačiau jokių investicijų iš Kinijos mums nereikia į jokią infrastruktūrą – nei kritinę, nei paprastą. Ir per tą prizmę, matyt, reikės atstatyti diplomatinius santykius į tokį lygį, koks turi būti tarp valstybių“, – pridūrė jis.

Visgi politikas pripažįsta, kad lengvų sprendimų, siekiant pagerinti santykius su Kinija, nėra.

„Aš nežinau, kaip reikia šitą mazgą išrišti, nes dabar tai yra trijų pusių problema – Lietuvos, Kinijos ir Taivano. Nes negalime to pačio Taivano pažeminti kažkokiu būdu. Tai kaip reikės iš situacijos išeiti, tai turbūt čia paprasta nebus, bet tam yra diplomatiniai kanalai“, – teigė „Vardan Lietuvos“ lyderis.

S. Skvernelis laikosi pozicijos, kad Lietuvos užmegzti santykiai su Taivanu neturėtų keistis.

„Lietuva turėtų būti prognozuojama valstybė ir mes taip pat turime išlaikyti savo valstybės veidą, jokiu būdu negalime pulti ant kelių prieš Kiniją ir pažeminti kitus mūsų sąjungininkus“, – sakė S. Skvernelis, akcentuodamas, kad šioje situacijoje sprendimas keisti Taivaniečių atstovybės pavadinimą nebūtų tinkamas žingsnis.

LVŽS pirmininkas: pirmas žingsnis, kurio imtumėmės – Taivaniečių atstovybės keitimas

Visgi ambicijos po Seimo rinkimų sudaryti koaliciją su LSDP neslepiantis LVŽS pirmininkas R. Karbauskis laikosi kitokios pozicijos. Pasak jo, siekiant pagerinti santykius su Kinija, pirmas naujųjų valdančiųjų žingsnis turėtų būti sprendimas pakeisti Taivaniečių atstovybės pavadinimą.

„Pirmas klausimas užsienio politikoje, kurį reikia spręsti, yra santykiai su Kinija. Tai yra valdančiųjų klaida, kuri Lietuvai kainuoja be galo daug“, – Eltai sakė R. Karbauskis.

„Aš net neabejoju, kad po mūsų žingsnio pakeisti pavadinimą bus grąžintas ambasadorius ir tada prasidės sunkus darbas susigrąžinti sertifikatus, visus leidimus, kad vėl mūsų eksportas į Kiniją atsinaujintų“, – akcentavo politikas, tikindamas, kad šis sprendimas neturėtų pabloginti Lietuvos santykių su Taipėjumi.

R. Karbauskis atkreipia dėmesį, kad šie pragmatiški sprendimai nekeistų Lietuvos pozicijos dėl žmogaus teisių pažeidimų Kinijoje.

„Aš šneku pirmiausiai apie ekonominius dalykus, aš nešneku apie kažkokius santykius politinius ir panašiai. Tie santykiai, kurie buvo, jie buvo pakankamai racionalūs ir aiškūs. Mes pasisakėme labai aiškiai dėl žmogaus teisių, dėl problemų, kurios kyla Kinijoje ir aš nesiūlau to keisti“, – teigė R. Karbauskis.

Siekis atkurti konstruktyvius santykius su Kinija, remiantis tarptautinės teisės, valstybių suvereniteto ir abipusės pagarbos principais yra įrašytas ir LVŽS programoje.

„Nemuno aušra“ palaikytų sprendimą keisti Taivaniečių atstovybės pavadinimą

Savo ruožtu partijos „Nemuno aušra“ lyderis Remigijus Žemaitaitis, su kuriuo centro kairės politinės jėgos mato vis mažiau bendradarbiavimo galimybių po Seimo rinkimų, taip pat antrina R. Karbauskiui, kad Taivaniečių atstovybės pavadinimas turėtų būti keičiamas.

„Atstovybės pavadinimas turės būti pakeistas, juolab, kad Amerikos prezidentas Joe Bidenas šių metų sausio mėnesį (...) po Taipėjaus parlamento ir prezidento išrinkimo pasakė, kad JAV laikosi vienos Kinijos pozicijos ir klausimų, (sprendimų – ELTA), kurie gali kelti nestabilumą, konfliktines aplinkybes, jie tikrai nesiims ir nedarys. Tai laikykimės mūsų partnerių, matyt, irgi nuomonės“, – Eltai sakė R. Žemaitaitis, pabrėždamas, kad Lietuva privalo siekti santykių su Kinija atšilimo.

Partijos „Nemuno aušra“ programoje nėra apibrėžta, kokios pozicijos ši politinė jėga laikosi Kinijos atžvilgiu, tačiau akcentuojamas Lietuvai tarnaujančios užsienio politikos poreikis.

„Užsienio politikos srityje grįšime prie sprendimų priėmimo vadovaujantis konstituciniu principu (...), kad užsienio politika visų pirma turi tarnauti mūsų šalies saugumui ir piliečių gerovei“, – rašoma partijos „Nemuno aušra“ programoje.

Lietuvai leidus šalyje veikti Taivaniečių atstovybei, paaštrėjo Vilniaus ir Pekino santykiai. 2021 metų pabaigoje Kinija pritaikė griežtas diplomatines ir ekonomines sankcijas. Be to, Kinijos užsienio reikalų ministerija oficialiai pakeitė diplomatinių santykių su Lietuva lygį – nuo ambasadoriaus iki laikinojo reikalų patikėtinio.

Įtampa dvišaliuose santykiuose tvyrojo ir anksčiau – po to, kai Lietuva pasitraukė iš „17+1“ bendradarbiavimo formato su Kinija. Tuomet šalies diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis ragino Lietuvos pavyzdžiu sekti ir kitas Europos Sąjungos valstybes. Visgi, Vilniaus pavyzdžiu pasekė tik kaimyninės Estija ir Latvija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)