Graikų legenda byloja, kad Heraklis sugebėjo per dieną iškuopti Augėjo arklides. Nors jų niekas nebuvo kuopęs 30 metų ir mėšlo buvo susikaupę tiek, kad siekė lubas. Lietuvos prezidentas G. Nausėda tokio žygdarbio tikisi ir iš būsimo švietimo, mokslo ir sporto ministro.

„Jau nebėra laiko brėžti kažkokias strategines vizijas, reikia iškuopti tas arklides, jeigu galima taip pasakyti švietimo sektoriuje“, – sakė prezidentas G. Nausėda.

Švietimo, mokslo ir sporto ministro Lietuvoje nėra jau daugiau kaip du mėnesius. Trečiadienio rytą premjerė I. Šimonytė su prezidentu G. Nausėda aptarė kandidatą ir į šį postą, ir į neseniai atsilaisvinusią socialinės apsaugos ir darbo ministro kėdę.

Abiejų ministrų pasitraukimas buvo dramatiškas. Gintautas Jakštas netikėtai atsistatydino per spaudos konferenciją po moksleivių tarpinių patikrinimų.

„Premjerės komanda labiau trukdo, nei padeda. Ir ta darbo kultūra, kuri atkeliauja iš ten, man asmeniškai, mano komandai yra nepriimtina“, – balandį kalbėjo G. Jakštas.

O problemų, atrodo, nekėlusi M. Navickienė iš socialinės apsaugos ir darbo ministrės pozicijos pasitraukė po skrydžio į Dubajų.

„Matote mane iš tiesų gana sudėtingame gyvenimo etape, ir emociškai taip pat. nors esu įsitikinusi, kad nepažeidžiau viešojo intereso, pripažįstu – padariau žmogišką klaidą“, – birželio viduryje kalbėjo ji.

Bet matyt, kad visuomenei dramų dar per mažai, nes abu aukščiausi šalies lyderiai nusprendė intrigą laikyti toliau.

„Ne, nepateikiau oficialiai kandidatūrų, nes jeigu pateikčiau oficialiai, būtų dekreto projektas. Tai pateiksiu šią savaitę“, – trečiadienį po susitikimo su šalies vadovu sakė premjerė I. Šimonytė.

Nors kandidatus suderino ir net suplanuota, kada jie eis pas prezidentą prisistatyti, kas jie tokie nuo visuomenės vis tiek slepiama.

„Aš noriu tikrai laikytis to susitarimo. Kandidatūros yra, jos šią minutę atrodo priimtinos“, – tikino prezidentas.

O premjerė I. Šimonytė sako, kad kandidatūrų neatskleidžia dėl žurnalistų.

„Kai pateiksiu, tada ir atskleisiu. Nes nežinau, ar jūs čia visi esat, o jeigu kas neišgirsta, tai labai pyksta. Nepykit“, – aiškino ji.

Žiniasklaida šią keliamą įtampą bandė sugadinti, anksčiau skelbė, kad kandidatė į švietimo, mokslo ir sporto ministres yra Tėvynės sąjungos frakcijos Seime seniūnė Radvilė Morkūnaitė–Mikulėnienė.

„Aš, aišku, esu komandos žmogus. Ir jeigu taip susiklostys aplinkybės, kad turėsiu imtis šios atsakomybės, jos ir imsiuosi“, – birželio viduryje sakė politikė.

Bet prezidentas kol kas atsako tik užuominomis: „galbūt ji, galbūt ne“.

Taip pat skelbta, kad kandidatas užimti socialinės apsaugos ir darbo ministro kėdę yra dabartinis viceministras Vytautas Šilinskas.

Bet prezidentas vėl sako: „galbūt taip, galbūt ne“.

Kulminacija turėtų įvykti kitą savaitę, kandidatai pas prezidentą eis antradienį. Po to paaiškės, ar kandidatai tinkami, ar premjerei I. Šimonytei reikės ieškoti toliau.

„Su prezidentu sklandžiai viską visada sutarėme. Nežinau, kodėl jums atrodo kitaip“, – trečiadienį įvykusį susitikimą įvertino I. Šimonytė.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: