„Norėčiau atkreipti dėmesį, kad klausimuose skambančios insinuacijos ir kaltinimai yra visiškai neteisingi, nepagrįsti, nekorektiški ir demagogiškai manipuliatyvūs. Nepaisant to, gerbdamas Statutą, pateikiu atsakymus“, – prieš atsakydamas į opozicijos klausimus pareiškė G. Landsbergis.

Esminis klausimas, kurį kelia opozicija, – ar ministras vis dar laikosi valdančiosios koalicijos sutartyje įtvirtintos nuostatos „moralinius ir etinius kriterijus veiklai kelti tolygiai teisiniams“.

Grupė opozicijos atstovų prašo ministro paaiškinti, kodėl turtas užsienyje buvo įsigytas plataus masto Rusijos invazijos į Ukrainą išvakarėse. Taip pat keliamas klausimas, ar sprendimas įsigyti vilą „nepasiunčia dviprasmiškos žinios Lietuvos žmonėms bei investuotojams, kad valstybė, jos valdžia nė neketina ginti, neprisiima jokios atsakomybės ir ruošiasi kuo skubiau iš Lietuvos pasitraukti“.

Mažumos atstovai piktinasi bei prašo pasiaiškinti ir dėl to, kodėl G. Landsbergis, pasirodžius informacijai apie jo šeimos turtą, viešai nepaaiškino situacijos aplinkybių, kodėl pasirinko įsigyti nekilnojamąjį turtą per tokią agentūrą, kurios sandorius, opozicijos teigimu, itin sudėtinga atsekti.

Be to, ministro teiraujamasi, ar šis nepasinaudojo savo statusu, prašydamas Graikijos kolegų pagalbos įsigyjant turtą.

G. Landsbergis pabrėžė, jog paaiškinimus jis jau yra pateikęs viešai.

„Mano sutuoktinė vasaros rezidencijos pradėjo žvalgytis per pandemiją 2020 metais. Konkreti vieta akiratyje, o konkreti vieta akiratyje atsirado 2021-aisiais.

Kiekvienas, kuris yra įsigijęs kokį nors nekilnojamąjį turtą, ypač ne savo valstybėje, supranta, kad nekilnojamasis turtas nėra įsigyjamas akimirksniu, o procesas trunka ilgą laiką“, – pabrėžė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas G. Landsbergis.

Jis kartojo, jog visa teisiškai privaloma informacija apie įsigytą vasaros rezidenciją buvo pateikta bei viešai prieinama turto deklaracijoje iš karto įsigijus turtą.

„Keliamos interpretacijos, kad valdžia nesiruošia ginti valstybės ir bėgs iš šalies, neturi nieko bendro su realybe“, – tikino G. Landsbergis.

Šį teiginį užsienio reikalų ministras G. Landsbergis argumentavo būtent šios Vyriausybės siekiu stiprinti Lietuvos saugumą.

„Pasiektas sprendimas dėl nuolatinio Vokietijos brigados dislokavimo Lietuvoje. Valstybės gynybos finansavimas padidėjo nuo 1 mlrd. eur iki 2,3 mlrd. eur. Dabar Lietuva krašto apsaugai skiria virš 3 procentų bendrojo vidaus produkto (BVP).

Pastatėme 550 km ilgio ir 4 m aukščio sieną su Baltarusija, kuri saugo nuo nelegalios migracijos. Patvirtinome reformą, kuri augins šauktinių skaičių.

Be to, mano du sūnūs – vienas yra pabaigęs savanoriškąją tarnybą, o antrasis dabar ją atlieka. Pirmasis jau yra rezervo karys, antrasis toks taps pabaigęs tarnybą.

Jiedu būtų vienoje iš pirmųjų linijų, jei Lietuvai kiltų realus karinis pavojus. Jokia kita Vyriausybė Lietuvoje nėra tiek investavusi į šalies gynybą. Taip pat ir aš, kaip Vyriausybės narys, ginu Lietuvą tais instrumentais, kuriuos man suteikė rinkėjai. Tą ketinu daryti ir toliau, darys ir mano šeima“, – Seime antradienį sakė G. Landsbergis.

Jis taip pat kartojo, jog jo šeima „niekada neslėpė informacijos apie įsigytą nekilnojamą turtą“.

„Teisiškai privaloma informacija apie įsigytą vasaros rezidenciją buvo pateikta bei viešai prieinama turto deklaracijoje iš karto įsigijus turtą.

Trečia, savo statusu nesinaudojau, jokių nuolaidų negavau, dar sykį norėčiau pažymėti ir pabrėžti, kad Jūsų klausimuose skambančios insinuacijos yra nekorektiškos, nepagrįstos, neteisingos ir propagandiškai manipuliatyvios“, – savo pareiškimą užbaigė G. Landsbergis.

Parlamentarai pažėrė klausimų

Po užsienio reikalų ministro G. Landsbergio atsakymų prasidėjo parlamentarų klausimai.

Štai opozicijos atstovas Artūras Skardžius ministrui sakė, jog „nereikėtų slėptis už plačių sūnų pečių, premjerės ar žmonos sijonų“.

„Reikėtų paaiškinti parlamentarams, atsakyti į žurnalistams rūpimus klausimus. Kodėl, ministre, būtent tuo laiku, kai visa tauta rengėsi tai galimai invazijai, ačiū Dievui, kad neištiko Lietuvos toks likimas, kaip Ukrainos, jūs tiesiog susiruošėte tepti slides ir pasislėpti savo bunkeryje?“ – kalbėjo A. Skardžius.

Anot jo, žurnalistų tyrimai atskleidžia, kad aplinkinių nekilnojamojo turto kainos yra kartais didesnės nei tą, kurią sumokėjo G. Landsbergio šeima.

G. Landsbergis teigė, jog į visus „į vieną krūvą sumaltus klausimus“ jau atsakė.

„Tik man labai smagu, kaip jūs savo ir savo kolegų vaidmens ruošiantis tuomet artėjančiam karui stengiatės neprisiminti. Būtent tiek aš, tiek mano kolegos įspėjome apie artėjantį karą, kvietėme jam ruoštis“, – teigė užsienio reikalų ministras.

Parlamentaras Aidas Gedvilas teigė, jog kadangi „deramų atsakymų“ taip ir negavo, turi dar ko paklausti.

„Šių metų pradžioje pasirodė informacija, kad į Lietuvą žengia naujos Graikijos oro linijos, kurios pradeda veikti su reguliariais skrydžiais tarp Vilniaus ir Atėnų. Kaip žinia, jūsų šeima turi turto Graikijos saloje. <...>. Sakykite, ar šie atsiradę tiesioginiai skrydžiai į Graikiją yra jūsų pastangų pasekmė? Ar tai yra dėl to, kad jums būtų patogiau keliauti? Kiek tai kainavo Lietuvai?“ – klausė A. Gedvilas.

Užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio atsakymai į Seimo narių klausimus dėl šeimos vilos Graikijoje

TS-LKD lyderis G. Landsbergis teigė, jog tai yra pirmasis klausimas, į kurį jis nori atsakyti.

„Norėčiau prisiimti laurus ir dėl didėjančio turistų skaičiaus, ir dėl avialinijų skrydžių. Bet turbūt nebūčiau teisingas, nebūtų tikslu, jeigu tą padaryčiau. Jeigu jūs manote, jeigu jums taip atrodo, tai tam tikra prasme pagiria mane ir mano darbą. Bet, deja, jūsų teiginiai, kaip jums įprastai atsitinka, yra šiek tiek atitrūkę nuo realybės“, – Seime antradienį sakė G. Landsbergis.

Klausimą G. Landsbergiui uždavė ir Agnė Širinskienė. Ji klausė, kokį nekilnojamojo turto mokestį Graikijoje už šį pirkinį Landsbergių šeima sumokėjo. G. Landsbergis atsakė trumpai: „Tiek, kiek reikalauja įstatymai.“

Paskui klausimą uždavė Valius Ąžuolas. Jis priminė „sklypo už 1 eurą“ istoriją ir klausė, ar ir toliau G. Landsbergis ir jo šeima vykdo sandorius, kurie neatitinka rinkos vertės.

„Seimo narys ir padorumas šiek tiek turėtų būti susiję. Ir būtų gerai klausiant formuluoti bent kažką, susieto su realybe“, – į V. Ąžuolo užduotą klausimą trumpai atsakė G. Landsbergis.

Opozicijos atstovė Laima Nagienė kėlė klausimą, nuo kada G. Landsbergio sutuoktinės verslas yra toks pelningas, jog leidžia įsigyti šitokį turtą.

G. Landsbergis teigė, jog sutuoktinės verslo aplinkybių tikrai negali komentuoti.

„Nedalyvauju verslo reikaluose jokia forma. Mano supratimu, turtas, kuris yra deklaruotas, kaip ir pajamos, patys kalba apie galimybes, kokios yra“, – teigė jis.

Klausimą užsienio reikalų ministrui uždavė ir Rasa Budbergytė. Ji teigė tikėjusis iš G. Landsbergio „pagarbos Seimui“, kad atsakydamas į opozicijos užduotus klausimus kalbės tik apie tą temą.

„Ta vila, tas pirkinys... Kodėl vengėte atsakyti į tuos klausimus? Stovėdamas tribūnoje jūs pradėjote kalbėti apie kitus dalykus, kaip tikras, kaip sakoma, politinės, strateginės komunikacijos specialistas, – ne apie dalyko esmę. Žinote, man atrodo, kad klausimas, kurį norėčiau jums užduoti, – ar jūs vis dar jaučiate pagarbą šiam Seimui?“ – klausimą kėlė R. Budbergytė.

Užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio atsakymai į Seimo narių klausimus dėl šeimos vilos Graikijoje

G. Landsbergis teigė, jog tokia klausimo formuluotė galėtų būti pritaikyta tiems žmonėms, „kurie tuos klausimus uždavė“.

„Kiek iš jūsų šiandien uždavėte klausimus, kurie buvo suformuluoti raštu? Net jūs pati, tiesą sakant, nesuformulavote klausimo iš to, ką surašėte. Tai kaip tada man reikėtų atsakyti, kai jūs net bandydama suformuluoti klausimą neužduodate jo apie turinį“, – stebėjosi G. Landsbergis.

Jis tikino, jog bene visi jam Seime užduoti klausimai tėra „politinio šou“ dalis.

„Kai kurie klausimai yra įžeidūs. Ir jūs pasirašėte po klausimais, kai kurie iš jų yra įžeidžiantys mane ir mano artimiausius žmones. Tuos, kurie savo parašu ir priesaika yra pasakę, kad gins savo valstybę. Turbūt daugiau, negu daugelis iš mūsų čia esančių, daugiau nei aš. Tie klausimai yra įžeidžiantys šiame rašte, tie žmonės nenusipelnė to“, – emocingai apie savo šeimą Seime kalbėjo užsienio reikalų ministras G. Landsbergis.

Šį jo atsakymą į opozicijos atstovės klausimą palydėjo plojimai.

Paaiškinimus pateikė žiniasklaidai

Vėliau žurnalistų paklaustas, ar atsakinės į opozicijos keliamus klausimus, G. Landsbergis keliskart pakartojo – visi atsakymai jau yra pateikti.

„Aš esu visiškai visus klausimus atsakęs. Jeigu skaitote žiniasklaidą, viskas yra atsakyta. Daugiau ką nors šiuo klausimu pasakyti negaliu ir nemanau, kad turiu, vien dėl to, jog jūs nespėjote užduoti savo klausimų ir kitos žiniasklaidos priemonės to užklausė“, – rugpjūčio pabaigoje žurnalistams atkirto konservatorių partijos pirmininkas.

ELTA primena: „Lietuvos rytas“ pranešė, jog G. Landsbergio šeima įsigijo prabangią vilą Graikijos Eginos saloje. Laikraščio duomenimis, sklypas su pastatais įregistruotas ministro žmonos Austėjos Landsbergienės vardu. Kaip skelbė leidinys, už šį nekilnojamąjį turtą dar 2022 metų vasarį A. Landsbergienė sumokėjo 255 tūkst. eurų avansą. Pasirodžius publikacijai, viešojoje erdvėje kilo klausimų dėl to, kad sklypo įsigijimo mėnuo sutampa su Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą pradžia.

2022 ir 2023 metų A. Landsbergienės turto deklaracijose nurodytas 795 tūkst. eurų vertės nekilnojamasis turtas užsienyje.