„Delfi“ primena, kad narystę LSDP M. Sinkevičius yra sustabdęs.

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) docentas, politologas Ignas Kalpokas Žinių radijo eteryje teigė, jog M. Sinkevičius bent kol kas nėra „mušta korta“.

„Kol kas dar nebūtinai, žiūriu dabar į jo paties reakcijas. Panašu, kad trauktis bent iki apeliacinio teismo sprendimo neketina. Aišku, jeigu bus skundžiamas šis pirmosios instancijos teismo sprendimas, o jis bus, panašu. Tai ir nuosprendis liks neįsiteisėjęs.

Ir bent teoriškai tikrai jis dar galėtų suspėti kandidatuoti ir Seimo rinkimuose iki nuosprendžio įsiteisėjimo, jeigu antroji instancija priims tą patį.

Klausimas yra jo paties partijai – Lietuvos socialdemokratų partijai (LSDP)“, – įžvalgomis Žinių radijo eteryje dalijosi I. Kalpokas.

Pirmadienį LSDP atstovė Seime Rasa Budbergytė teigė, jog M. Sinkevičiaus partijos sąraše į parlamentą jo neturėtų būti.

„Pamatysime, kokį standartą partija sau nusistatys. Aišku, problema yra ta, kad M. Sinkevičius nėra vienintelis ir iki rinkimų dar galime suspėti pamatyti ir gal ne tokių žymių veidų, bet papildomų problemų ir papildomų nubyrėjimų tuose sąrašuose“, – teigė VDU docentas I. Kalpokas.

„Lietuvos ryto“ apžvalgininkas Tadas Ignatavičius tikino, jog vargiai įmanoma išplauti M. Sinkevičiaus mundurą.

„Jeigu teismo sprendimas būtų visiškai išteisinęs M. Sinkevičių, tokiu atveju taip. Bet vargu, ar kas nors galėjo tikėtis visiško išteisinimo. Greičiausiai sunku spėti mūsų teismų sprendimus. Bet šioje situacijoje vargiai, ar yra įmanoma kardinaliai kitokie sprendimai, kad jis galėtų visiškai sausas išlipti iš tos balos.

Man atrodo, kad jis ir pats tai puikiai supranta, supranta tai ir socialdemokratai. Jie turi rimtą bėdą su kandidatais į premjerus, kurį jie paskubėjo įvardinti M. Sinkevičių.

Galbūt ir dėl to jis tapo taikiniu, neatmesčiau ir tokio varianto“, – kalbėjo T. Ignatavičius.

Žinių radijo pašnekovas apžvalgininkas T. Ignatavičius svarstė, jog LSDP įvykęs kandidatų į Seimą reitingavimas, jame antrą vietą gavo M. Sinkevičius, irgi buvo bandymas paveikti būsimą teismo sprendimą.

„Kad štai, žiūrėkite, nepaisant to, kad jam klijuojami tokie nusikaltimai, žmonės vertina visai kitaip, bent jau partiečiai. Ir prezidento Gitano Nausėdos nuvažiavimas į Jonavą irgi galėjo būti kaip netiesioginis spaudimas, kad jis juo pasitiki, kol neįsigaliojęs teismo sprendimas.

Bet visa tai nepadėjo ir kandidatuoti po tokios bylos, nepaisant to, kaip ji pasibaigs, į premjerus, būti nominuotu partijos kandidatu į premjerus būtų sudėtinga mano požiūriu“, – kalbėjo „Lietuvos ryto“ apžvalgininkas T. Ignatavičius.

Paklaustas, kas kitas iš LSDP galėtų būti kandidatu į premjerus, pašnekovas teigė, jog partija yra patyrusi ir gudri.

„Jie sugeba tą intrigą tempti iki paskutiniųjų. Ir V. Blinkevičiūtė toliau nesako, ar ji ves socialdemokratų sąrašą į Seimą, specialiai, laukdama, kol žmonės nubalsuos Europos Parlamento (EP) rinkimuose.

Vilija Blinkevičiūtė

Manau, kad birželio 15 dieną, kai vyks LSDP konferencija ir V. Blinkevičiūtė jau bus užsitikrinusi vietą EP, tikėtina, kad tokiu atveju, kadangi ji yra populiari politikė Lietuvoje, žmonės už ją balsuoja, prasidės visokie manevrai.

Ir ji ves sąrašą (į Seimą, aut. p.), bet nesakys, ar bus premjerė. Ir kai žmonės Seimo rinkimuose nubalsuos, tada jiems bus svarbu, kaip pasitraukti V. Blinkevičiūtei, kaip išsirangyti iš šitos situacijos. Nes sunkiai įsivaizduoju, kad ji eitų į premjero postą“, – įžvalgomis Žinių radijo eteryje dalijosi „Lietuvos ryto“ apžvalgininkas.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) dėstytojas, politologas Ramūnas Vilpišauskas tikino, jog jam situacija labiau panaši į tokią, kai LSDP tiesiog trūksta rimtų politikų.

„Kai partijos vadovė, kuri akivaizdžiai toliau nori dirbti <...> EP, su visais iš to išplaukiančiais finansiniais ir kitokiais privalumais, iš to ir kyla tas neapibrėžtumas. Nes jai politiškai dabar neapsimoka aiškiai pasakyti, kodėl dar neįvyko Seimo rinkimai“, – kalbėjo R. Vilpišauskas.

O vidinis LSDP reitingavimas, pasak pašnekovo, nurodo, kad partijos nariai nemato didelių problemų dėl įtarimų M. Sinkevičiui.

„Taip, tas reitingavimas buvo dar prieš teismo sprendimą. Bet vis tiek toks aukštas iškėlimas irgi šį tą sako apie politinės bendruomenės narių požiūrį. Gali būti, kad tai irgi yra svarbus veiksnys.

Turbūt nemaža dalis rinkėjų gali manyti, kad visi politikoje yra susitepę“, – Žinių radijo laidoje svarstė R. Vilpišauskas.