Premjerė su prezidentu kandidatūrą suderino praėjusią savaitę.

„Praeitos savaitės pradžioje man paskambino I. Šimonytė, premjerė. Ir taip liaudiškai tariant ir pasiūlė, ir paragino“, – LNK teigė į europarlamentą dar vienai kadencijai neseniai išrinktas A. Kubilius.

Ekspremjerą palankiau vertina ir opozicija, kuriems jis – geriau už G. Landsbergį.

„Aš būčiau linkusi į tai, kad daugiau delsti nebegalima, kitokio pasirinkimo nebėra ir A. Kubilius, matyt, bus tas žmogus, kuris turėtų būti patvirtintas komisaro pareigoms“, – sako socialdemokratų pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė.

Pirmadienio rytą į klausimus apie eurokomisarą I. Šimonytė neatsakinėjo, o popiet susitiko su koalicijos partneriais. Jiems pristatė tai, apie ką jau visur buvo rašoma.

„Sunku būtų sugalvoti, kokios atsakomybės Europos Komisijoje A. Kubilius negalėtų imtis, nes manau, kad su jo CV, su jo patirtimi, tiesą sakant, jis galėtų pretenduoti į bet kokį portfelį“, – po susitikimo teigė I. Šimonytė.

Labiausiai rūpi saugumas

„Kuo aš užsiėmiau paskutinius dešimt metų Europos Parlamente, tai man labiausiai rūpėjo saugumo klausimai, Lietuvos saugumo klausimai, Europos saugumo klausimai ir tai, ką aš vadinu Europos rytų erdvė“, – teigia A. Kubilius.

Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen pageidavo, kad šalys jai siųstų po du kandidatus – vyrą ir moterį, o iš jų jau rinktųsi pati. Bet Lietuva siųs vieną.

Šimonytė teigia, kad visos šalys, kurios jau pateikusios kandidatus, pateikė po vieną.

Pastaruosius kelis mėnesius kaip galimo kandidato buvo aptarinėjama G. Landsbergio pavardė. Bet prezidentas Gitanas Nausėda sakydavo, kad jam šis kandidatas netinka.

„Na, nusibodo man šitas toks pasvarstymas, atrodo, kad Lietuvoje gyvena beveik 3 mln. žmonių, o kai reikia kalbėti apie komisarą, visi kažkur išsislapsto, dingsta“, – teigė G. Nausėda.

Landsbergis nepripažino

O pats kandidatas nepripažindavo, kad jis kandidatas.

„Niekada nesivėliau į diskusijas, kas ko norėtų, nenorėtų, ne grožio konkursas yra“, „Tai yra ne mano sprendimas“, „Diskusijose, kuriose mano pavardė yra minima, aš nedalyvauju“ – tokiomis frazėmis atsimušinėdavo G. Landsbergis.

Vis dėlto penktadienio naktį G. Landsbergis pranešė, kad reikia ieškoti kito kandidato, nes jo prezidentas nepatvirtins.

O patvirtino A. Kubilių, kuris yra aštrus G. Nausėdos kritikas.

„Per pirmą kadenciją nebuvo jokių ryškių darbų ar pasiekimų ir per antrą nebus. Norint nuveikti darbus, reikia ne tik būti prezidentu, reikia ir dirbti prezidentu. To iki šiol, deja, nebuvo“, – viename iš partinių renginių apie G. Nausėdą kalbėjo A. Kubilius.

Vėliau jis LNK Žinioms sakė, kad tai, jog jo kandidatūrai prezidentas pritarė, buvo netikėta.

„Bet kaip sakau, neturiu čia ką ir daug svarstyt“, – sakė jis.

Dar neaišku, kada bus balsavimas, bet kandidatui turės pritarti ir Seimas. Tad žibalo į ugnį papildavo koalicijos partneriai. Liberalai su laisviečiais piktinosi, kad su jais nebuvo tariamasi.

„Aš pasakysiu labai paprastai – aš nesutinku su jūsų šiuo teiginiu. Bet daugiau nekomentuosiu, kadangi tos diskusijos, kurios vyksta prie keturių akių ar daugiau akių pasitikėjimo pagrindu, aš neturiu įpročio aptarinėti jų viešai. Ačiū“, – pabrėžė I. Šimonytė.