„Mano įsitikinimu, mes tikrai vėluojame. Vėluojame pradėti tam tikras diskusijas pasiskirstant postus. Nereikia neigti, kad tarp valstybių vyksta tam tikri pokalbiai, deramasi, bandoma rasti geriausią kandidatą, – kalbėjo Liberalų sąjūdžio atstovas. – Jei mes nepateikėme savo kandidato, ką mes galime kalbėti su kitomis valstybėmis, mes tiesiog stebime procesą iš šalies“.

Anot jo, mes girdime naujų kandidatų pavardes ir – tiek žinių. Pasak politiko, nėra taip, kad mes padarėme viską, kad mūsų kandidatas ar kandidatė gautų tą poziciją, kurios mes norime.

„Taip nevyksta, kitaip tariant, traukinys važiuoja be mūsų“, – sako jis.

Visame procese, anot jo, dalyvauja trys pagrindinės europietiškos partijos – liberalai, konservatoriai ir socialdemokratai. Šių partijų atstovai arba jų remiami kandidatai gauna aukščiausias pozicijas ir tame, akcentuoja politikas, nėra nieko stebuklingo.

„Pokalbiai vyksta tarp šių partijų, jų vadovų, vyriausybių atstovų. Tam yra neformalūs susitikimai Vyriausybių ir valstybių vadovų Briuselyje, tam yra ir asmeniniai kontaktai ir šnekamasi, parenkami kandidatai. Štai jums ir ta virtuvė“, – LNK Vidurdienio žinioms teigė P. Auštrevičius.

Kokie portfeliai patys svarbiausi?

Anot jo, šią kadenciją viena pagrindinių temų yra konkurencingumas, todėl Europos Komisijos portfeliai, susiję su ekonomika, inovacijomis bus labai svarbūs – gaus daugiau politinio dėmesio, finansavimo.

Kita svarbi sritis – saugumas ir gynyba, taip pat politikas paminėjo demokratijos ir teisės viršenybės reikalus – su tuo susiję portfeliai taip pat bus labiau vertinami.

Demokratų „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis viešai pareiškė, kad Lietuvai neva buvo siūlomas transporto komisaro portfelis, tačiau Lietuva jo esą atsisakė.

Atsakydamas į klausimą, ar Lietuva padarė klaidą, jei tai, ką sako S. Skvernelis yra tiesa, P. Auštrevičius teigė, kad reikėtų pirmiausiai žinoti, ar taip iš tikrųjų buvo.

Pats politikas sakė apie tai negirdėjęs.

Petras Auštrevičius

„Šie pokalbiai vyksta šiek tiek, sakykime taip – pritemdytame kambaryje. Nebūtinai viskas matosi. Ateina pavardės arba pareiškiami tam tikri pageidavimai, jie yra dėliojami kol kas neoficialiai, vienas kitas gandas tik ištrūksta į viešumą. Bet kad pokalbiai vyksta, tai be jokios abejonės – kitaip negali būti“, – kalbėjo Liberalų sąjūdžio atstovas, pastebėjęs, kad dabar jau liepos mėnesio antroji pusė, o Komisija darbą turi pradėti lapkričio mėnesį.

„Atmeskite rugpjūtį, lieka pora gerų mėnesių ir visos pavardės, visos atsakomybės ir jau paruošti žmonės ateiti į Europos Parlamentą diskutuoti – kadangi jie turi praeiti EP klausymus“, – pabrėžė jis.

Visą Vidurdienio žinių pokalbį su P. Auštrevičiumi žiūrėkite čia: