Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas antradienį Seime sakė besidžiaugiantis, kad bendras sutarimas yra rastas.

„Ir tai tikrai puikus kandidatas. Tikiuosi, kad jis sulauks labai rimto Seimo narių palaikymo“, – kalbėjo L. Kasčiūnas.

R. Vaikšnoras yra buvęs Sausumos pajėgų vadu, šių pajėgų štabo viršininko pavaduotoju operacijoms, Gynybos štabo operacijų valdybos viršininku, brigados „Geležinis vilkas“ vadu.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovas, buvęs kariuomenės vadovas Arvydas Pocius LNK žinioms sakė, kad R. Vaikšnorą jį pažįsta dar nuo tų laikų, kai jam tebuvo vos 20 metų.

„Jaunas kareivėlis mokomajame junginyje. Paskui tapo „Geležinio vilko“ brigados kariu. Tai yra karininkas, kuris praėjo visus etapus“, – kalbėjo A. Pocius.

Buvęs kariuomenės vadas A. Pocius prisimena ir jo misijas užsienyje.

„Dalyvavo misijoje Afganistane, šiuo metu tarnauja NATO operacinėje vadavietėje. Manau, kad tai yra karininkas, kuris turi visas kompetencijas“, – kalbėjo jis.

Krašto apsaugos ministras L. Kasčiūnas dar pridūrė, jog prioritetai išlieka tie patys.

„Ir Vokietijos brigados priėmimas, visi NATO gynybos planų įgyvendinimai. O jis turi ir tarptautinės patirties, noriu pabrėžti, vadovavimo sausumos pajėgoms patirties. Manau, kad jis bus tas, kuris užtikrins tų darbų tęstinumą ir lietuviškos divizijos formavime, tiek ir NATO gynybos planų įgyvendinime“, – tikino krašto apsaugos ministras L. Kasčiūnas.

Artimiausiu metu kandidatas į kariuomenės vadus susitiks su Seimo frakcijomis. Jei jos pritars, kandidatūrą prezidentas pateiks oficialiai.

„Kandidatūra yra gera, lauksime oficialių pateikimų“, – kalbėjo Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė–Nielsen.

Opozicija palaiko ir žeria komplimentus

Kandidatas tinka ir Seimo opozicinėms jėgoms.

„Kiek teko susipažinti su generolu, išklausyti neformalią karininkų nuomonę, tai tikrai vertinimai yra pozityvūs. Iš formalios pusės tikrai neturime prie ko prisikabinti, labai pozityvūs ir neformalus karininkų vertinimas. Greičiausiai frakcijoje kalbėsime, kad palaikytume tokią kandidatūrą“, – teigė opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis, parlamentaras Saulius Skvernelis.

„Mano manymu, kandidatūra tikrai labai stipri ir pakankamai gerai atliepia dabartinius iššūkius. Todėl manau, kad LVŽS bent jau šiuo momentu neturi kažkokių pastabų, dėl kurių nepritartų. Manau, kad tai būtų pats tinkamiausias kandidatas šiai dienai“, – teigė opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovas Seime Dainius Gaižauskas.

Opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atstovė Dovilė Šakalienė taip pat teigė, jog apie kandidatą girdi teigiamus atsiliepimus.

„Kariai jį labai teigiamai vertina. Taip pat strateginis mąstymas, gebėjimas laiku priimti sprendimus irgi bus labai svarbūs. Tad tikiuosi, kad turėsime išsamius pokalbius ir galėsime gauti visus atsakymus. Preliminariai vertinu šį kandidatą kaip labai tinkamą“, – sakė parlamentarė.

Buvę kariuomenės vadai pasuko į politiką

Dabartinio kariuomenės vado Valdemaro Rupšio 5 metų kadencija baigiasi šių metų liepos mėnesį. Ką darys dabartinis kariuomenės vadas neaišku. Tačiau ankstesni kariuomenės vadai nusprendė paragauti politiko duonos.

Buvęs Lietuvos kariuomenės vadas Valdas Tutkus net bandė dalyvauti prezidento rinkimuose, bet nesurinko 20 tūkst. reikalingų rinkėjų parašų.

Jau minėtas A. Pocius šiuo metu Seime vadovauja NSGK komitetui, Jonas Vytautas Žukas buvo prezidento G. Nausėdos patarėju. Tiesa, neilgai, o dabar jis rašo atsiminimų knygas.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: