„Man smagu. Po aštuonerių metų, matyt, atsirado kažkoks svarbus reikalas, kad nutarė paskambinti“, – su neslepiama ironija kalbėjo E. Gentvilas.

Bet vis tiek nepakalbėjo.

„Aš neturėjau galimybės atsiliepti, nes buvau uždarame posėdyje su atimtais telefonais“, – sakė E. Gentvilas.

Koalicijos partneriai nepatenkinti, kad visi kalba apie G. Landsbergio kandidatūrą į Europos Komisiją (EK), bet su jais nesitaria. Tad ketvirtadienį buvo sušauktas koalicijos posėdis.

„Kaip senais gerais laikais“, – praeidamas pro televizijų kameras tarstelėjo laisviečių atstovas Tomas Vytautas Raskevičius.

Teigiama, daugiau kalbėjo apie portfelius – ore sklando plėtros komisaras, taip pat už uždarų durų skambėjo G. Landsbergio pavardė.

O per LGBT eitynes G. Landsbergio veidas švietė ant platformos.

„Nori komisaro – priimk partnerystę“, – apie tokius mainus skelbė ekranas, o virš jo šoko laisviečiai.

Aušrinė Armonaitė

„Palaikyti bet kokią koalicijos kandidatūrą būtų daugiau argumentų, jei koalicijos partneriai parodytų daugiau paramos mūsų programinėms nuostatoms, šiuo atveju – civilinei sąjungai“, – teigė Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė.

„Laisvės partijos siejimas partnerystės ar įtraukimas į kažkokius mainus, daro žalą partnerystės projekto priėmimo šansams. Tą jiems esu sakiusi ir anksčiau, sakiau ir šiandien ir galiu tą pakartoti viešai“, – žurnalistams teigė Liberalų sąjūdžio lyderė, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Tokias užuominas laisviečiai mėtė dar pernai. Rudenį „Delfi“ paviešino jų planą, kuriame rašyta, kad jeigu civilinė sąjunga nebus priimta, laisviečiai G. Landsbergio kandidatūrą gali blokuoti. Bet ar iš tiesų tam ruošiasi, aiškiai neatsako.

„Kodėl aš turiu konkrečiai atsakyti, jeigu ta kandidatūra net nėra pateikta?“, – klausė A. Armonaitė.

Klausia, ar visi privalės balsuoti

Liberalų sąjūdžio atstovas E. Gentvilas teigia, kad vieni tai įvardija derybine pozicija, kiti – šantažu.

„Manęs niekas ir niekada nešantažavo, – teigia premjerė, konservatorė Ingrida Šimonytė. – Bandau žiūrėti, ar esu kažkur nuspausta – nesu nuspausta“.

Ar balsuotų už G. Landsbergį vengia atsakyti ir kiti koalicijos partneriai, ne tik laisviečiai, bet ir liberalai.

„Sau būdingu stiliumi leidau sau suabejoti, ar jis tikrai praeitų filtrus. Klausia – kokius. Na, sakau, prezidento ir Seimo. Na, prezidentą kaip nors, o Seimo – kas? Sakau, o čia mes visi privalėsime balsuoti, ar kaip?“, – neslėpė E. Gentvilas.

„Žiūrėkit, aš komentarų nekomentuosiu“, – žurnalistams sakė I. Šimonytė.

Ingrida Šimonytė

G. Landsbergis koalicijos posėdyje nedalyvavo, jis užsienyje.

„Man atrodo Gabrieliaus Landsbergio gyvenimą apsunkina Landsbergio pavardė, bet tai yra mažai racionalus apsunkinimas“, – sako I. Šimonytė.

Premjerė turi sutarti kandidatą su prezidentu ir tada jis teikia Seimui. Bet Gitanas Nausėda yra sakęs, kad mato geresnių už G. Landsbergį.

„Gali būti, tai tegu įvardina“, – prieš kurį laiką sakė konservatorių garbės pirmininkas, profesorius Vytautas Landsbergis.

Nausėda įvardijo Šimonytei

G. Nausėda jų neįvardijo, tik pareiškė, kad jį įvardijo I. Šimonytei.

„Turime tikrai labai gerą darbinį kontaktą. Ir, tiesą sakant, man kuo toliau, tuo labiau patinka dirbti su premjere, jeigu premjerė pasakys tą pavardę, bus labai gerai, aš patvirtinsiu. Bet nesinorėtų, kad aš pirmas pradėčiau šnekėti“, – komentavo G. Nausėda.

„Jeigu jūs bandytumėt manęs klausti, ar G. Landsbergis neturi reputacijos Vakaruose, ar jis nėra pripažįstamas kaip geras užsienio reikalų ministras, ar į jo žodį neįsiklausoma, ar jis negeba sutelkti koalicijų, na, aš drįsčiau ginčytis ir sakyčiau, kad yra visiškai priešingai“, – teigė I. Šimonytė.

G. Landsbergiui paramą pareiškė vokietis Manfredas Weberis, jis – Europos liaudies partijos lyderis. Ji turi didžiausią frakciją EP ir šiai šeimai priklauso konservatorių partija.

„Gerai, jeigu jį ten Briuselyje derina, su kuo reikia, su tuo derina, bet kad nepamirštų, kad balsuojama bus čia“, – palinkėjo E. Gentvilas.

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis žurnalistams sakė, kad mes greičiausiai „supretenduosime“ į EK portfelį, kuris skirtas tarpinstituciniam bendradarbiavimui.

„Tai yra, vaikščioti tarp EK ir EP. Galbūt bus dar labai svarbus koks nors lyčių lygybės portfelis“, – ironizavo jis, turėdamas omenyje, kad tempdami gumą pavėluosime į traukinį.

Per daug maivymosi

Anot I. Šimonytės, Lietuva kol kas niekur nevėluoja. Dėl dabartinės EK pirmininkės Ursulos von der Leyen skyrimo antrajai kadencijai EP balsuos liepos 18 dieną.

Tik tada dėl komisarų prasidės oficialus procesas.

„Aš tikrai nekomentuosiu nei G. Landsbergio, nei jo norų. Jo norus turbūt jis pats gali komentuoti“, – į kalbas nesileido I. Šimonytė.

Bet kad nekomentuoja ir pats.

„Gabrielius aiškina, kad o kas sakė, kad jis nori. Kažkokio maivymosi per daug“, – konstatavo E. Gentvilas.

„Na, laukia ilga vasara Seime“, – apibendrino A. Armonaitė.