Kaip jau skelbta, antradienį restorane prie Seimo įvyko E. Gentvilo susitikimas su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininku Gabrieliumi Landsbergiu. Susitikimas buvo G. Landsbergio iniciatyva.

„Jeigu kas nors primityviai galvoja, kad Gabrielius prašė Gentvilo pagalbos ir paramos dėl eurokomisaro posto, tai to tikrai nebuvo. Gabrielius ir toliau nekalba apie savo galimybes, ir tai nebuvo toks paprastas primityvus pasišnekėjimas. Kalbėjome apie krizinę situaciją koalicijoje, į kurią nuolat baksnoju ir kaltinu konservatorius, ir jų pirmininką, kad nesišnekama“, – „Delfi“ kalbėjo E. Gentvilas.

Politikas piktinosi, kad jis dar prieš gerą mėnesį pradėjo sakyti, kad dėl eurokomisaro posto reikėtų kalbėti valdančiojoje daugumoje.

„Kiekvieną savaitę sakydavau, kad iki šiol valdančioji dauguma nėra nei karto kalbėjusi dėl eurokomisaro situacijos, kol galų gale tą koalicijos pasitarimą inicijavo V. Čmilytė-Nielsen, o ne konservatoriai, kuriems lyg ir pripažįstame pirmumo teisę diskutuoti apie eurokomisarą. Tai konservatoriai niekaip niekada nereagavo, ir aš ir toliau manau, kad jie blogai elgėsi nieko nedarydami.

Esu ne kartą pasakęs, kad niekada nesutiksiu su tokiu veikimo būdu, kad koalicijos partneriai paskutinę dieną išgirs pavardę, už kurią turės balsuoti. Jeigu čia toks planas, tai mes jame nedalyvausime“, – teigė E. Gentvilas.

Gavo pastabų dėl savo kalbėjimo

Politikas pripažįsta, kad šiuo klausimu ir pats priskaldė žiežirbų, bet nesigaili.

„Užtat ir buvo žiežirbų mūsų koalicijoje, ir aš pats tų žiežirbų nemažai pabarsčiau, tą pripažįstu, ir, tiesą sakant, nesigailiu, nes nuo nuo pirmos kadencijos dienos, nuo pirmų mėnesių, apie tai kalbu ir kalbėsiu: koalicija turi tartis svarbiausiais klausimais. Bet ir vėl yra eilinis atvejis, kai koalicija nesišneka svarbiu klausimu.

Su Gabrieliumi abu pripažįstame, kad eurokomisaro klausimas nėra svarbiausias valstybės klausimas, bet jis yra svarbus ir vertas nuolatinio aptarinėjimo koalicijoje, ką kol kas pavyko padaryti Čmilytės iniciatyva, o ne konservatorių“, – kalbėjo E. Gentvilas.

Politikas užsiminė, kad sulaukė pastabų dėl savo viešų pasisakymų, bet tono keisti, jeigu nebus pokyčių, nežada.

„Kalbėti apie tai, kad Gentvilas aštriai pasisako apie konservatorius, galima, apie tai buvo kalbama šiandien su Gabrieliumi. Sutinku, bet, jeigu toliau nebus bendraujama, o bus veikiama iš galios pozicijų, tai ir toliau mano reakcijos tokios kaip ir iki šiol. Tikiuosi, kad nebebus bendraujama iš galios pozicijų: „mūsų daug, ir todėl mes teisūs“, – sakė E. Gentvilas.

Sutarimo nėra

Politikas įsitikinęs, kad dėl eurokomisaro nuo Lietuvos sutarimas dar jokiu lygmeniu nėra surastas.

„Galiu garantuoti, kad niekas dar nieko niekur nėra išsiaiškinęs. Aną savaitę kalbėjomės su premjere, tai premjerė dar nežino, kada Vyriausybė priims sprendimą pasiūlyti eurokomisarą nuo Lietuvos. Mes žinome grafiką, Europarlamentas dėl Ursulos von der Leyen turėtų balsuoti liepos 18 dieną, tada, jeigu ji tampa Europos Komisijos vadove, ji turi suformuluoti savo lūkesčių laišką šalims narėms. Tai realiai liepos pabaigoje Vyriausybė galėtų imti spręsti.

Galiu užtikrinti, kad niekas su niekuo dar nėra suderinta. Jeigu eitų kalba apie mūsų poziciją, tai mes Liberalų sąjūdžio frakcijoje taip pat dar nesame diskutavę šituo klausimu. Diskusija dėl kai kurių kandidatų į eurokomisarus būtų labai sudėtinga“, – neslėpė E. Gentvilas.

Jis nesiėmė vertinti kitų koalicijos partnerių Laisvės partijos veikimo siejant eurokomisaro klausimą su partnerystės įteisinimu.

„Vieno klausimo iškėlimas skamba kaip mainai, kitu atveju girdėjau, kad „skamba kaip šantažas“, tai aš nenoriu apibūdinti, bet man atrodo, kad kuo daugiau mes kalbėsime, tuo natūraliau visa tai atrodys: neskambės kaip šantažas, neskambės kaip mainai, o skambės kaip diskusija.

Bet nediskutuojame, po velniais! Jau po „prašiktų“ pirmalaikių Seimo rinkimų iniciatyvos, kur be diskusijų pasiūlė balsuoti, tai taip ir gavo į ragus, tai nepasimoko. Nenoriu pamokslauti, bet nesu tas, kuris be diskusijų eis ir balsuos kaip aklas veršiukas. Ne pirmi ir ne dvidešimti metai politikoje, o – trisdešimt penkti. Mačiau visokių situacijų, ir man atrodo, kad visas situacijas galima išspręsti kalbantis, o ne laužant rankas arba iš viršaus žiūrint“, – sakė E. Gentvilas.

Susitikimas su G. Landsbergiu buvo TS-LKD pirmininko iniciatyva. E. Gentvilas tikisi, kad jis jo poziciją suprato.

„Tikiuosi, kad suprato, kiek reikia kartoti, kad suprastų. Labai kolegiškai ir korektiškai pasikalbėjome“, – teigė E. Gentvilas.

Plačiau apie susitikimą galima skaityti čia.