„Mes jau kalbėjome apie tai preliminariai su ministre pirmininke. Nekalbu apie masinį kabineto keitimą. Tai ne laikas ir ne vieta, bet apie kai kurių ministrų darbą esu susidaręs labai aiškią ir pakankamai neigiamą nuomonę.

Manau, kad tikrai nereikėtų dangstytis argumentais, kad liko nedaug laiko, pakentėkime. Manau, kad turėtume padaryti tuos sprendimus, ir tikiuosi, kad sutarsime, ir sprendimus padarysime be kolizijų“, - sakė G. Nausėda žurnalistams Seime po to, kai pateikė ministrės pirmininkės I. Šimonytės kandidatūrą.

Vieną ministrą šalies vadovas pagyrė - naująjį krašto apsaugos ministrą Lauryną Kasčiūną.

Šalies vadovas neįvardijo konkrečiai pavardžių, ir neatsakė, kiek tokių ministrų yra.

„Kalbame apie vieną kitą ministrą“, – sakė G. Nausėda.

Paklaustas, kaip vertintų savo santykius su premjere, jis atsakė, kad jie yra puikūs, dalykiški.

„Pastaruoju metu sprendėme daug klausimų, keitėmės nuomonėmis, ir sakyčiau, kad santykiai yra visiškai normalūs. Nemanau, kad reikėtų daryti toli siekiančius apibendrinimus iš vieno ar kito fakto“, – teigė G. Nausėda.

Trys ministrų kabineto nariai yra pasikeitę neseniai, tai yra socialinės apsaugos, švietimo, mokslo ir sporto, ir krašto apsaugos ministrai. Prezidentas pasisakė tik dėl vieno iš šių ministrų.

„Apie krašto apsaugos ministrą esu ne geros nuomonės, esu labai geros nuomonės“, – sakė G. Nausėda.

Ministrai, kuriems kritika jau buvo nuskambėjusi

Dėl žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko veiklos G. Nausėda kritikos yra išsakęs jau anksčiau, ir papildomai nepasisakė.

„Apie jį kalbėjau jau ne kartą, nemanau, kad verta kartoti tai, ką esu kalbėjęs anksčiau“, – sakė G. Nausėda.

Taip pat kritiškai jis vertina ir sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio veiklą. Jį atstatydinti ragino socialdemokratai.

„Turiu nuomonę ir dėl pono Dulkio darbo. Jeigu pažvelgtumėte, ką aš kalbėjau net ir prieš ketverius metus, skiriant poną Dulkį, ką kalbėjau visą šį laikotarpį, ir ypatingai pastaruoju metu, kai matome, kad sveikatos apsaugos sistemoje kaupiasi problemos, ir tą mato absoliučiai visi, galbūt išskyrus ministrą, tai be abejo, kad problema yra“, – sakė G. Nausėda.

Jis nesileido į kalbas, kas galėtų pakeisti ministrus, kol neapsispręsta apskritai dėl jų keitimo.

„Aš norėčiau pirmą žingsnį, o tada jau dėti antrą. Arba, kitaip tariant, pasakyti A, o tada tarti B“, – sakė G. Nausėda.

Dėl eurokomisaro laukiama Šimonytės teikimo

Dėl eurokomisaro iš prezidento nenuskambėjo jokių naujienų.

„Aš suinteresuotas, kad sprendimas būtų rastas, bet jūs puikiai suprantate, kad komisarą pirmiausia teikia ministrė pirmininkė. Pritarus prezidentui, kandidatūra teikiama LR Seimui. Kai nėra pirmojo žingsnio, labai sunku kalbėti apie antrąjį“, – sakė G. Nausėda.

Viešojoje erdvėje aptarinėjama užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio pavardė kaip galimo kandidato į eurokomisarus. Vienas iš variantų, kuris, manoma, galėtų tikti Lietuvai, būtų plėtros eurokomisaro pozicija.

Kaip dabar viskas vyks?

Antradienį prezidentas pateikė I. Šimonytės kandidatūrą. Tikėtina, kad Seimas jai pritars, ir I.Šimonytė oficialiai vėl taps nebe laikinąja, o pareigas einančia ministre pirmininke.

Lygiagrečiai už uždarų durų vyksta premjerės derybos su prezidentu dėl ministrų kabineto sudėties ir eurokomisaro. Premjerė pateiks prezidentui tvirtinti ministrų kabineto sudėtį ir derins eurokomisarą.