LNK žinioms interviu davęs vyras tapatybės atskleisti nenorėjo. Jis pasakojo, kad prieš daugiau nei 10 metų, su tuomet prisistatančiu Viliumi Žideliu, dabar V. Germanu, susipažino per internetinę prekybą. Tuomet V. Židelis internete pardavinėjo kompiuterinę ir foto įrangą.

„Mane jis buvo apgavęs, išviliojęs buvo pinigus. Bet buvo įsipareigojęs tuos pinigus grąžinti“, – LNK žinioms kalbėjo anonimas.

Anot jo, jau, matyt, grįžęs iš kalėjimo V. Židelis su juo susisiekė.

„Kadangi buvau tą skolą jau perdavęs antstoliams, sakė, kad su manim susisieks kažkoks jo advokatas. Su advokatu kalbėjomės telefonu, pasiūlė perimti šitą skolą. Atsiuntė dokumentus, sutartis. Ir iš jų matome, kad prisistatinėjo advokatu Mindaugu Navicku ir įmonė „Litlab“, – kalbėjo pašnekovas.

Pasitaręs su savo advokatu viltį praradęs vyras pasirašė dokumentus. Ir 2020 metais kelis tūkstančius eurų visgi atgavo.

„Buvau visai patenkintas, kad tą skolą atgavau“, – pasakojo vyras.

V. Germano skolą perėmusią „Litlab“ valdo konservatorės M. Navickienės vyras. LNK žinioms politikės sutuoktinis M. Navickas teigė, jog skolos jo bendrovė nedengė, bet tvarkė.

„Bendrovė tik sureguliavo skolų padengimą, nieko iš savo lėšų nedengė. Visiems kreditoriams buvo iš karto padengti reikalavimai. Jokių skolų iš nurodyto laikotarpio nėra“, – LNK žinioms sakė M. Navickas.

Kiek žmonių, su kuriais V. Germanas galimai vėlavo atsiskaityti ir iš kokių lėšų padengtos skolos, M. Navickienės sutuoktinis nutyli.

Buvusi ministrė apie veiklas su V. Germanu sakydavo, kad iki šiol viską atsako vyras. Pati skola buvo perimta, kai pati M. Navickienė su konservatoriais jau buvo laimėjusi 2020 metų Seimo rinkimus, formuota Vyriausybė.

Opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovas, Seimo Antikorupcinis komisijos pirmininkas Algirdas Stončaitis tikino, jog labai daug požymių rodo į politinę korupciją.

Nemokama kelionė į Dubajų, verslas, dabar ir skolos. Opozicija sako, kad Navickų šeimų sąsajų su V. Germanu tik daugėja.

„Kaip staiga atsiranda galimybė vystyti tokius verslus būtent šeimos nariams tokių pagrindinių politikų, valdančiųjų viršūnėlės“, – savo poziciją dėstė A. Stončaitis.

Ar M. Navickienės vyras verslą daro teisėtais pinigais, ar pastačius verslo centrą šalia Vilniaus oro uosto, nebuvo legalizuotos neteisėtai įgytos lėšos, teisėsauga jau tiria. Dėl skolų, finansinių nusikaltimų, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) dar aiškinasi.

O Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) tai naujiena. Komisijos pirmininkas Gediminas Sakalauskas LNK žinioms sakė, kad tokią informaciją girdi pirmą kartą.

„Ir jeigu tokie dalykai paaiškėtų, tai irgi būtų dalis informacijos rinkimo“, – tikino jis.

Bet VTEK vadovui teks ruošti informaciją dėl kito tyrimo. Tiksliau, kodėl tyrimo taip ir nepradėjo.

Etikos sargai taip ir neištyrė Navickų šeimos kelionės privačiu lėktuvu į Dubajų, kartu su prastos reputacijos V. Germanu. Nes V. Germanas nepateikė duomenų, kiek, ir ar iš tikrųjų jis mokėjo už kelionę.

„Čia yra ta teisinė spraga, kuomet VTEK negali iš fizinio asmens išsireikalauti dokumentų“, – kalbėjo VTEK vadovas.

Opozicija klausia, kodėl komisija nesikliovė pačios M. Navickienės viešais pareiškimais, ar neprašė mokesčių inspektorių pagalbos.

„Šiandien sakoma, kad nėra pakankamai (informacijos, aut. p.) pradėti tyrimui. Tai tada klausimėlių atsiranda“, – savo nuomonę dėstė A. Stončaitis.

Etikos komisijos vadas, užuot klausęs opozicijos patarimų, siūlys taisyti teisines spragas.

„Pasiūlysime Seimui spręsti šitą problemą. Nes yra tiesiog paliekama galimybė ateityje piktnaudžiauti“, – teigė jis.

Su už finansinius nusikaltimus teistu V. Germanu, M. Navickienė teigia atostogavusi tik kartą gyvenime, o bendravo kelis kartus per metus.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: