Kojala: prognozuoti rinkėjų reakciją sunku

Rytų Europos studijų centro (RESC) direktorius, politologas Linas Kojala feisbuke penktadienio rytą rašė, kad dar nežinia, ką tai reiškia.

„Bausmė Trumpui bus paskirta liepos mėnesį; teoriškai gresia įkalinimas, bet mažai kas prognozuoja tokią griežtą sankciją“, – teigė jis.

L. Kojala pabrėžė, jog taip D. Trumpas tapo pirmuoju buvusiu JAV prezidentu, siekiančiu dar vienos kadencijos, pripažintu kaltu dėl nusikaltimo įvykdymo.

„Jokių formalių kliūčių dalyvauti rinkimuose jam tai nesudarys“, – pabrėžė L. Kojala.

Sunku, pasak jo, prognozuoti ir rinkėjų reakciją.

„Kai kurios apklausos rodė, jog dalis Trumpo šalininkų apkaltinamojo nuosprendžio atveju permąstytų savo palaikymą. Kita vertus, ši byla nuo pat pradžių buvo laikoma klampia ir potencialiai mažiau paveikia elektoratui nei kitos: išpuolio prieš Kongresą, slaptų dokumentų laikymo, spaudimo pareigūnams skaičiuojant 2020 m. rinkimų balsus. O kol kas nepanašu, kad šios bylos pasiektų verdikto fazę iki lapkričio rinkimų.

Apklausos šiuo metu vieningai rodo Trumpo pranašumą prieš Joe Bideną beveik visose rinkimų baigtį lemsiančiose valstijose“, – feisbuke penktadienio rytą rašė L. Kojala.

LNK vidurdienio žiniose kalbėjęs RESC vadovas, politologas L. Kojala teigė, kad bent teoriškai D. Trumpui gali būti paskirta ir įkalinimo bausmė.

„Bet praktiškai yra daugiau diskutuojama apie tai, kad D. Trumpui gali tekti susitaikyti su namų areštu, apykoje, ar kitais panašiais veiksmais“, – tikino L. Kojala.

Pašnekovas sutiko, jog nėra labai didelė tikimybė, jog D. Trumpas realiai būtų įkalintas.

„Aišku, politinis kontekstas yra irgi svarbus. Ir spaudimas, kuris tenka tiek teisėjui, tiek visai sistemai – milžiniškas. Iki prezidento rinkimų liko vos keli mėnesiai, tai irgi gali turėti tam tikrų pasekmių svarstant apie tą pačią bausmę, jos pritaikomumą, galimas tolesnes pasekmes“, – tikino RESC vadovas.

Teismo sprendimas D. Trumpui neužkirstų kelio siekti prezidento posto.

„Jis galėtų siekti prezidento posto net jeigu būtų įkalintas. Tai mes esame JAV istorijoje jau matę – du kandidatai per paskutinius 100 metų yra siekę prezidento posto, nors buvo įkalinti.

Tiesa, tie kandidatai nebuvo labai ryškūs, surinkdavo kelis procentus balsų. Bet ši situacija yra šiek tiek kitokia. Ir sunkumų kyla net ir D. Trumpo apsaugai. Kaip buvęs prezidentas jis turi galimybę būti nuolatos saugomas, bet kai tai reikėtų daryti, jeigu jis būtų įkalintas?“ – dilemą įgarsino L. Kojala.

O laikas iki prezidento rinkimų lapkričio mėnesį gali būti itin neramus JAV, sakė L. Kojala.

Mitalas: takoskyros tik didės

Valdančiosios Laisvės partijos atstovas Vytautas Mitalas tikino, jog šis teismo sprendimas ir D. Trumpo išlaikomas populiarumas „JAV visuomenę į pavojingą suktuką“.

„Dar labiau ryškės takoskyros vidaus politikoje, o tai, savo ruožtu, mažins dėmesį ir sutarimą jų užsienio politikai“, – feisbuke penktadienio rytą rašė V. Mitalas.

Jo teigimu, Rusijos sukeltas karas Ukrainoje, o dabar ir procesai JAV yra patys rimčiausi skambučiai pabusti ir vienyti Europą.

„Aš neabejoju, kad ES įsteigs eurokomisarą gynybai, atskirą saugumo komitetą EP, pils milijardus į gynybos pramonę. Tai jau dabartis.

Bet jei didžiulius pinigus ES skandins biurokratijoj ir toliau (kol kas ES tik 1/3 RRF lėšų po kovido yra panaudota), jei toliau apsimes, kad Orbanas tai patriotiškas vengrų lyderis, o ne Putino vasalas, laukia liūdnos mišios“, – įžvalgomis feisbuke dalijosi V. Mitalas.

Politikas teigė, jog rimta debiurokratizacija ir Europos vertybių gynybas bendrijos viduj, grindžiant realiom sankcijom ir pinigų atėmimu, yra Europos stiprybės prielaida.

„Apie tai jau šnekėta ir anksčiau, bet dabar svarbu prisiminti ir dar kartą užfiksuoti. Kai prancūzas eurokomisaras vidaus rinkai pasako, reik ne 7, o 100 mlrd. eurų vystyti gynybos pramonę, visi šypteli iš pasitenkinimo. Bet ir pinigai šiuo laiku greit nuvertėjo, ir klausimas „o kaip ir kada realiai jie pasieks galutinį vartotoją“ lieka antram plane“, – tikino Laisvės partijos atstovas V. Mitalas feisbuke.

Jis teigė, jog ES turi finansų būti stipria ar net lemiančia žaidėja pasaulyje, „bet paskleidžia, ką turi, smulkiam pinigų lietuj“.

Delfi primena, kad Niujorko prisiekusiųjų teismas pinigų mainais į tylą byloje pripažino D. Trumpą kaltu suklastojus verslo įrašus. Taip D. Trumpas tapo pirmuoju buvusiu JAV prezidentu, nuteistu už baudžiamąjį nusikaltimą.

Lapkritį įvyksiančiuose rinkimuose dar vienos kadencijos Baltuosiuose Rūmuose sieksiančiam D. Trumpui buvo pareikšti 34 kaltinimai dėl verslo įrašų klastojimo, kartu su buvusiu jo advokatu ir teisininku Michaelu Cohenu mėginant nuslėpti pornografinių filmų žvaigždei Stormy Daniels sumokėtą 130 000 JAV dolerių sumą.

Teisėjas Juanas Merchanas nuosprendį D. Trumpui ketina paskelbti liepos 11 d. Buvusiam prezidentui gresia kelerių metų kalėjimo bausmė, kuri gali būti atidėta, arba bauda. Respublikonų partijos narys nuosprendį gali apskųsti ir, net jei šį apeliacija būtų atmesta, lapkritį vis tiek dalyvauti prezidento rinkimuose.