LSDP lyderė V. Blinkevičiūtė šventė prezidento Gitano Nausėdos pergalę pirmame prezidento rinkimų ture. Bet dėl savo pačios planų politikoje V. Blinkevičiūtė slapukauja.

„Problema, matyt, ta, kad nedrįsta. Arba partijos viduje nėra aiškiai susiformavusi vidinė hierarchija“, – LNK žinioms sakė Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Lauras Bielinis.

V. Blinkevičiūtė neatsako, ar svarsto grįžti į Lietuvos politiką, gal net pretenduoti į premjerus. O jeigu ne ji, ką socialdemokratai siūlo rinkėjams kaip veikiantį lyderį?

„Mane įkvepia dirbti taip, kad LSDP žmonės pasitikėtų rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose. Ir tada jau visi užsidėsime karūnas“, – vaizdžiai antrąją prezidento rinkimų turo naktį kalbėjo LSDP vadovė.

Valdančiosios Laisvės partijos atstovas Seime Vytautas Mitalas LNK žinioms juokavo, kad V. Blinkevičiūtė kalba, kokia graži yra Lietuva, kokie pozityvūs lietuviai, bet į klausimą apie premjeravimo galimybes neatsakinėja.

„Yra toks bėgimas nuo temos“, – sakė valdančiosios Laisvės partijos atstovas.

Jau tapo aišku, kad partijos žvaigžde ir gal net būsimu premjeru vadinto Jonavos mero M. Sinkevičiaus nebus. Jis pirmos instancijos teismo buvo pripažintas kaltu „čekiukų“ byloje.

Kol V. Blinkevičiūtė slapukauja, minimi kiti kandidatai į socdemų lyderius ar premjerus: Juozas Olekas, Rasa Budbergytė.

Vilija Blinkevičiūtė, Gitanas Nausėda, Robertas Duchnevičius

Pastaroji LNK žinioms sakė, kad partija supranta, jog žmonės nori žinoti už ką balsuoja.

Socialdemokratas G. Paluckas neslepia, kad būtų pasiryžęs ne tik vėl tapti socdemų lyderiu, bet ir premjeru.

„Aš sau uodegos nekilosiu, kai reikės mane pakels kiti. <...> Aš visada pasirengęs“, – sakė jis.

LSDP oponentai juokauja, kad socdemams taip striuka su lyderiais, kad vietoje teisiamo M. Sinkevičiaus mato teistą G. Palucką.

„Tai rodo, kad toje partijoje yra problemų santykyje su teise. Bet galbūt rinkėjai padarys sprendimą, kad nereikėtų socialdemokratams kankintis su ta premjero paieška“, – svarstė valdančiosios Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) atstovas Jurgis Razma.

Būdamas Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriumi G. Paluckas pripažintas piktnaudžiavęs tarnybine padėtimi, kai suteikė privilegijas žiurkes naikinančiai įmonei.

„Visiems linkiu tvirtybės ir šiek tiek daugiau supratimo, kad geros žmogaus savybės gali nusverti ir kai kurias padarytas nuodėmes“, – LNK žinioms dabar sakė G. Paluckas.

Anot LSDP lyderės V. Blinkevičiūtės, tikėtina, kad ji bus socialdemokratų sąrašo lyderė rinkimuose į Seimą.

„Aš esu įsitikinusi, kad mūsų sąrašo vedlys bus mūsų partijos pirmininkė, kuri yra mūsų partijos lyderė. Ir man tikrai atrodo, kad ji yra pasiruošusi vesti sąrašą į Seimą“, – kalbėjo R. Budbergytė.

Bet net jeigu V. Blinkevičiūtė bus įrašyta pirmuoju numeriu sąraše į Seimą, neaišku, ar ji neliks Europos Parlamente (EP), ir tuo labiau, ar sieks būti premjere.

Gintautas Paluckas

„Nebūtinai“, – į šį klausimą atsakė socialdemokratė R. Budbergytė.

Socialdemokratų kandidatas į premjerus gali būti net ne socialdemokratas. Kaip kad sako LSDP atstovas Algirdas Sysas, premjeru gali būti ir žmogus iš šalies.

Laisvės partijos atstovas V. Mitalas teigė, jog nėra aišku, kas išlįs iš galinio suolo ir iš tikrųjų eis valdyti.

„Čia toks minkštakūnizmas“, – kalbėjo politikas.

Slapukavimas gali būti socialdemokratų taktika. Jie jau buvo pripažinę, kad tyčia delsė pranešti, jog nekels savo kandidato į prezidentus.

„Truputį turime dabar viską savo rankose, išlaikome intrigą. Ir jums yra labai įdomu“, – prieš kelis mėnesius kalbėjo LSDP atstovas, Vilniaus rajono meras Robertas Duchnevičius.

O lyderių paieškas stabo ir įtampos partijoje. Socialdemokratai išreitingavo tokį sąrašą į Seimą, kad pirmame dešimtuke plačiajai visuomenei mažai žinomi savivaldos politikai ir tik du Seimo nariai. Dabar partijos vadovybė šį reitingą keičia.

„Labai galimas daiktas, kad būtent dėl to spaudžiamas stabdis taip pat. matyt, žiūrima, kaip lengviau ir švelniau padaryti tą galutinį sprendimą“, – svarstė VDU profesorius, politologas L. Bielinis.

Kas bus jų lyderis Lietuvos politikoje socialdemokratai žada pranešti birželio viduryje.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: