Pirmadienį Kauno apygardos teismas paskelbė, kad Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius nuteistas dėl piktnaudžiavimo, turto iššvaistymo ir dokumentų klastojimo. Pats politikas sprendimą žada skųsti ir kol kas iš mero posto nesitrauks.

Prieš šį teismo sprendimą prezidentas rodė palankumą M. Sinkevičiui.

Pirmadienį dalyvaudamas naujienų agentūros ELTA laidoje F. Jansonas pabrėžė, kad teismo sprendimas gali būti apskųstas, todėl procesas nėra baigtas.

„Komentuoti patį sprendimą nėra apie ką, – teigė jis. – Kalbant apie politinius padarinius, manau, kad pervertinti vieno asmens buvimą ar nebuvimą politikoje, partijoje, jeigu kalbama apie stiprias, o ne vieno žmogaus partijas, tikrai nederėtų“.

Prezidento patarėjo teigimu, senosios didžiosios partijos pakeliui tikriausiai matė ne vieną žemės drebėjimą ar nepakeičiamą žmogų, kurį, vėliau paaiškėjo, buvo galima pakeisti.

„Stipri partija išgyvens. Jei partija užsikasa ar pakasama dėl vieno žmogaus, reiškia, kažkas labai negerai su partija“, – kalbėjo jis.

F. Jansono įsitikinimu, jei Vilija Blinkevičiūtė nuspręstų dalyvauti Lietuvos politikoje, klausimai dėl lyderystės socialdemokratų partijoje atkristų. Jis teigė manantis, kad partija turi ne variantą „B“, bet ir „C“, o gal net ir „D“.

Visi jaučiasi nugalėję

Komentuodamas prezidento rinkimus F. Jansonas teigė, jog jie iš kitų išsiskiria tuo, kad visi juose dalyvavę politikai iš esmės jaučiasi nugalėję.

„Nuo Andriaus Mazuronio, kuris surinko daugiau negu tėtis, iki I. Šimonytės, kuri greičiausiai surinks daugiau pirmajame ture. Visi turi kuo pasidžiaugti ir ta optimistine gaida, aš tikiuosi, kad mes nueisime į Vyriausybės, tegu ir formalų, įgaliojimų grąžinimą“, – kalbėjo jis.

Patarėjo teigimu, G. Nausėdai pradėjus antrąją kadenciją vyks balsavimas Seime dėl ministro pirmininko kandidatūros, o prezidentas privalės pateikti tą pačią ministrę pirmininkę.

„Prie dabartinio Seimo pasidalijimo pakankamai lygiomis dalimis tai (..) visada yra tam tikra rizika. Ne, aš ne prognozuoju intrigą, aš visą laiką tikiuosi intrigos“, – teigė jis.

Apie Landsbergį nekalba

Kalbėdamas apie ministrus, F. Jansonas teigė, kad dalies ministrų darbui prezidentas ir visuomenė turi pastabų. Tačiau jis nesutiko atskleisti, ar tarp ministrų, kuriems G. Nausėda turi pastabų, yra konservatorių lyderis, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Gabrielius Landsbergis

Beje, jis užsiminė, kad kartais ministerijai lengviau be ministro.

„Pavyzdžiai rodo, kad kartais be ministro netgi ne blogiau, o gal net geriau negu su ministru“, – pastebėjo jis ir paminėjo Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją, kuri šiuo metu neturi ministro.

„Net ir tokia tikimybė žvelgiant į ateitį yra“, – teigė jis.

Patarėjas teigė, kad Seimo rinkimai artėja, ir pačioms valdančiosioms partijoms vertinti, ar jų ministrai yra „Pegaso sparnai“, ar „girnapusė po sprandu“.

„Manau, visos pusės turės savo pastabas ir prezidentas tai aptarinės su premjere, o ne viešumoje“, – patikino jis.

Gali prireikti ir 4 partijų

F. Jansonas nenorėjo prognozuoti, kokia situacija susiklostys po Seimo rinkimų, tik svarstė, kad gali būti taip, jog valdančiajai daugumai suformuoti prireiks 3 o gal net ir 4 partijų.

Laidos vedėjui, ELTOS vyriausiajam redaktoriui Vytautui Bruveriui pastebėjus, kad tarptautinė situacija nebus pati ramiausia, F. Jansonas priminė kažkada Arvydui Saboniui žurnalisto užduotą klausimą, ar mesdamas baudas jis galvoja apie Lietuvą.

„Taip, prezidentas tik tą ir daro“, – pridūrė jis.

Pasak jo, akivaizdu, kad artimiausius penkerius metus viena dominuojančių temų bus valstybės saugumas. Prezidentas, anot jo, tęs ekonominės politikos įgyvendinimą.

„Šiuo atveju nauja valdančioji dauguma galbūt, tikėtina, suteiks daugiau galimybių greitesniems pokyčiams toje srityje. Prezidentas yra aiškiai įvardinęs savo, kaip valstybės vadovo, tikslus antrai kadencijai“, – kalbėjo jis.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, G. Nausėda surinko 74,43 proc. rinkėjų balsų, premjerė Ingrida Šimonytė sulaukė 24,06 proc. rinkėjų palaikymo.

Šalies vadovu sekmadienį perrinktas G. Nausėda didžiausio palaikymo sulaukė Šalčininkų rajono savivaldybėje, kur per antrą rinkimų turą už jį balsavo 94,70 proc. rinkėjų, taip pat Pagėgių (89, 59 proc.) ir Kalvarijos savivaldybėse (89,36 proc). Mažiausiai balsų už G. Nausėdą atiduota Vilniuje – 55, 93 proc., Neringoje – 56, 60, Kauno mieste – 69, 97.