„Ir tada jau užsidėsime visi karūnas“, – yra sakiusi socialdemokratų lyderė Vilija Blinkevičiūtė.

Ar matuotis karūną pradėjo ne per anksti, bus aišku po kiek daugiau nei poros mėnesių. Nors šiuo metu socialdemokratai apklausų lyderiai.

„Pirmiausia, taip yra dėl prekinio ženklo „socialdemokratų partija“, – aiškino visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės vadovas Vladas Gaidys.

Spalį vyksiančiuose rinkimuose, panašu, lengva nebus.

„Rinkimų ir valdžios švytuoklė greičiausiai kryps į centro kairę. Natūralu, yra daug norinčių iš šito katilo pasisemti“, – sakė naujienų agentūros ELTA vadovas Vytautas Bruveris.

Ką tik baigėsi politinės kampanijos dalyvių registracija.

„Tai reiškia, kad politinės partijos, kurios nori kandidatuotis, ir save išsikėlę asmenys privalėjo užsiregistruoti, o politinių partijų keliami kandidatai dar neprivalėjo. Vienos partijos juos registravo, kitos – ne“, – sakė Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė Lina Petronienė.

Dalyvaus 19 partijų

Aišku, kad rinkimuose dalyvaus devyniolika politinių partijų.

„Pasirinkimo, tikrai yra gausu“, – sureagavo Kauno technologijos universiteto politologas Ainius Lašas.

Tačiau galutiniai sąrašai paaiškės tik rugpjūčio 9 dieną.

„Turime 18 save išsikėlusių kandidatų, taip pat turime 179 partijų keliamus kandidatus vienmandatėse rinkimų apygardose“, – sakė L. Petronienė.

Kompanija spalvinga

Kompanija, pretenduosianti užimti vietas parlamente, spalvinga.

„Tie politikai, kurie atrodė marginalai ne tik pagal savo politikos ir kalbų turinį, bet ir savo politinį dydį, tokie jau nebebus“, – komentavo V. Bruveris.

Savo kandidatūrą Šalčininkų vienmandatėje apygardoje kels šalies vadovo posto siekęs gydytojas Eduardas Vaitkus. Ten prezidento rinkimuose už jį balsavo kone 40 proc. rinkėjų.

„Pirmą kartą istorijoje per mūsų nepriklausomybę labai akivaizdžiai parėmė kandidatą, kuris yra nusistatęs prieš mūsų valstybę“, – yra sakęs Demokratų sąjungos „Vardan Lietuva“ lyderis Saulius Skvernelis.

Naujienų agentūros ELTA vadovas prognozuoja, kad per Seimo rinkimus jis gali tikėtis ne mažesnės sėkmės.

Į rinkimus E. Vaitkus ves Lietuvos liaudies partiją. Tiesa, ją vadina „keltu“, nes pačiam naujos politinės jėgos įkurti nepavyko, o Liaudies partija geranoriškai perleido viską į E. Vaitkaus rankas.

Koalicijų popuri

Žilvinas Tratas, Mindaugas Puidokas, Valdas Tutkus

Kad Seimo rinkimuose vienys jėgas jau pasiskelbė Lietuvos krikščioniškosios demokratijos, kuriai vadovauja Mindaugas Puidokas, ir Žemaičių partijos. Pasivadino „Taikos koalicija“. Jų kompanijoje ir prieštaringai vertinamas aktorius Žilvinas Tratas, ir buvęs kariuomenės vadas Valdas Tutkus.

Prisijungė ir į politiką grįžęs Viktoras Uspaskichas su „darbiečiais“.

„Aišku, V. Uspaskichas turi žinomumą, įdirbį. Dalis rinkėjų gal ir sugrįš, bet sugrįžti į tą patį vandenį tikrai jam nepavyks“, – kalbėjo A. Lašas.

Į dar vieną koaliciją „Kelkis, Lietuva“ buriasi Šeimų sąjunga, taip pat judėjimas, kuriam vadovauja už finansinius nusikaltimus kalintis Antanas Kandrotas, Seimo per apkaltą pašalintas Petras Gražulis ir dar keletas kitų.

Tiesa, net ir susibūrus į koalicijas, vargu, ar ką nors pasiekti rinkimuose pavyks.

„Tos koalicijos dabar, kai jos yra išsiskaldę, yra pakankamai kuklios. Jeigu jos būtų susidėję į vieną vienetą, gal kitaip atrodytų“, – sakė A. Lašas.

Klausimas dėl Vėgėlės

Ramūnas Karbauskis, Ignas Vėgėlė

Kol kas nieko oficialiai nedeklaravo prezidento rinkimuose dalyvavęs advokatas Ignas Vėgėlė. Iš pradžių spėliota, kad I. Vėgėlė bus „valstiečių“ žvaigždė rinkimuose.

„Jis sakė, kad jis nori būti kažkokios koalicijos vadovas. Jis įsivaizdavo, kad jis parodė tokius rezultatus, kurie verti platesnio susitelkimo“, – aiškino A. Lašas.

Ar pavyko sutelkti koaliciją, iki galo irgi neaišku.

„Populistinėms partijoms irgi sunku susitarti, nes lyderiai turi labai dideles galvas. Ir visi įsivaizduoja, kad jie turi laimėti, kad jie turi vesti, kad jie yra geriausi“, – sakė A. Lašas.

VRK dar nėra gavusi daugiamandatėje kandidatuosiančių kandidatų sąrašų.

„Sistemoje matome, kad pildo dokumentus, bet jie dar nepateikti, dar sąrašai negalutiniai“, – kalbėjo L. Petronienė.

Žemaitaičio reitingai

Remigijus Žemaitaitis

Jei I. Vėgėlė ir nuspręstų dalyvauti Seimo rinkimuose, didžiausias jo konkurentas greičiausiai būtų Remigijus Žemaitaitis.

„Jo partija „Nemuno aušra“ reitinguose šiuo metu yra labai aukštai“, – sakė V. Gaidys.

„Eltos“ vadovas sakė, kad ši partija pretenduoja būti viena reikšmingesnių, o gal net ir viena pagrindinių būsimoje valdančiojoje koalicijoje.

R. Žemaitaitis šiuo metu yra atsisakęs Seimo nario mandato. Konstitucinis Teismas pripažino, kad R. Žemaitaitis antisemitiniais pasisakymais sulaužė Seimo nario priesaiką ir šiurkščiai pažeidė konstituciją.

„Jis yra televizijos laidų, ypač gyvenimo būdo, moteriškų laidų, šviesulys. Jį kviesdavosi ir kviečiasi“, – aiškino V. Gaidys.

Spalį vyksiančiuose rinkimuose naujovės: parlamentarais renkami galės būti jaunesni, ne nuo 25-erių kaip dabar, o sulaukę 21 metų amžiaus. Kol kas tokių užregistruota tik dvidešimt kandidatų. Jauniausiam 21-eri sueis rinkimų savaitę.