„Diskusijos dėl to, kaip mes bendradarbiausime Seimo rinkimuose su Ignu Vėgėle nėra pasibaigusios. Ir šiandieną aš negalėčiau pasakyti, kad jo nebus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąraše“, – „Žinių radijui“ teigė R. Karbauskis.

„Galutinis atsakymas bus per dvi savaites. Galiu pasakyti, kad tos diskusijos yra sėkmingos ir atitinkamai tai patvirtina ir pats Ignas“, – pridūrė jis.

Politikas tikina šiuo metu su I. Vėgėle diskutuojantis vertybiniais klausimais.

„Sprendimas, kad Aurelijus Veryga veda sąrašą, jis nereiškia, kad nebus Igno Vėgėlės sąraše“, – patikino LVŽS lyderis.

ELTA primena, kad LVŽS sąrašą Seimo rinkimuose ves europarlamentaro mandatą iškovojęs A. Veryga, o partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis parlamentaro posto nesieks. Tokį sprendimą penktadienį patvirtino partijos taryba. A. Veryga, sėkmės atveju, bus siūlomas į premjero postą.

Kiek anksčiau R. Karbauskis pranešė, kad LVŽS sąrašo neves prezidento posto siekęs advokatas I. Vėgėlė.

LVŽS savo paramą I. Vėgėlei buvo išsakę prezidento rinkimuose. Priėmę šį sprendimą, LVŽS atsisakė buvusio sveikatos apsaugos ministro A. Verygos kandidatūros. Savo ruožtu I. Vėgėlė rėmė „valstiečius“, šiems kandidatuojant į Europos Parlamentą.

Seimo rinkimai Lietuvoje vyks šių metų spalio 14 d.

Karbauskis tikina niekada kolegų „netampęs už vadelių“: frakcija pasakytų, kad buvo per daug demokratijos

Nors pats nedalyvaus rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis tikina – jeigu kandidatų sąrašo lyderis Aurelijus Veryga taps premjeru, jis nesikiš į politiko darbą. Apskritai, tvirtina „valstietis“, priešingai nei kalbama, jis nėra linkęs savo kolegų „tampyti už vadelių“. Anot jo, LVŽS nariai gali patikinti – praėjusios kadencijos metu, partijoje buvo net „per daug demokratijos“.

Taip R. Karbauskis teigė penktadienį „Žinių radijo“ paklaustas, ar A. Veryga, tapęs ministru pirmininku, išties bus savarankiškas politikas ir R. Karbauskis nesieks daryti jam netiesioginės įtakos.

Ramūnas Karbauskis

„Čia yra dar vienas sugalvotas kažkieno sumanymas, kad kažkas kažką tampo už vadelių. Jeigu paklausite mūsų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narių (…), mūsų kolegos, kurie dirbo frakcijoje, pasakytų aiškiai – kad demokratijos buvo per daug, o ne atvirkščiai“, – „Žinių radijui“ sakė R. Karbauskis.

„Aš niekada nieko netampiau už vadelių ir niekada netampysiu, nes mano požiūris iš viso į vadybą kaip tokį dalyką – ar tai būtų politika, ar tai būtų verslas – yra toks: jeigu žmogus turi savo tam tikrą poziciją, jis turi toje pozicijoje nešti atsakomybę ir priiminėti sprendimus. Reikia nesikišti į jo darbą. Aš realiai ir versle lygiai taip pat turiu virš 50 įmonių, į kurių darbą aš nesikišu. Jeigu žmogus pradeda kištis į tai... Neįmanoma visko matyti, visko suprasti, visko kontroliuoti. Žmogus išprotėtų, jeigu taip darytų“, – aiškino jis.

Be to, pridūrė LVŽS pirmininkas, „Aurelijus Veryga yra tas žmogus, kuriam nereikia, kad į jo darbą kažkas kištųsi“.

Karbauskis nematytų G. Palucko premjero pozicijoje: toks siūlymas būtų nuviliantis

Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis nepalaikytų socialdemokrato Gintauto Palucko kandidatūros į premjero postą. Preišingai nei teigė prezidentas Gitanas Nausėda, „valstietis“ tikina, kad G. Paluckui trūktų kompetencijos vadovauti Vyriausybei.

„Jeigu jie (socialdemokratai – ELTA) galės formuoti Vyriausybę, Palucko siūlymas premjeru būtų labai nuviliantis“, – penktadienį „Žinių radijui“ teigė R. Karbauskis.

„Autoritetu partijoje ar Seime jis niekada nepasižymėjo. Tai yra šiek tiek ne ta kompetencija ir ne tos galimybės, kokios turėtų būti premjerui“, – pridūrė jis.

LVŽS lyderio teigimu, Lietuvos socialdemokratų partijoje (LSDP) yra stipresnių kandidatų į premjero postą.

„Jeigu aš vienas tą spręsčiau, tikrai nesutikčiau, kad premjeras galėtų būti su tokiomis kompetencijomis, su kokiomis šiandien yra Paluckas. Socialdemokratų partija yra daug didesnė. Stiprių žmonių yra ir savivaldoje, yra pirmininkė, kuri gali pretenduoti. Manau, kad jie nenuvils Lietuvos žmonių ir nepasiūlys žmogaus, kuris būtų silpnesnis už ministrus“, – pažymėjo R. Karbauskis.

Koalicijai užtektų „valstiečių“ ir socialdemokratų

Šnekėdamas apie naująją valdančiąją daugumą, „valstietis“ mano, kad po rudenį vyksiančių Seimo rinkimų koalicijai sudaryti gali užtekti ir dviejų partijų.

„Žiūrint į prezidento rinkimus, žiūrint į partijų potencialą, tai iš opozicinių partijų LVŽS ir LSDP turi didžiausią potencialą rinkimuose. (...) koalicijoje gali užtekti dviejų partijų – socialdemokratų ir LVŽS“, – svarstė jis.

R. Karbauskis teigia, kad taip pasikartotų 2016 m. scenarijus, kai valdančiąją daugumą sudarė „valstiečiai“ ir socialdemokratai. Visgi, jis sako pasimokęs iš praėjusią Seimo kadenciją padarytų klaidų ir būtų linkęs labiau įsiklausyti į koalicijos partnerius.

„Gali pasikartoti 2016 m. scenarijus, kad užtenka dviejų partijų tam, kad suformuoti stabilią daugumą. Koalicijos prasme, dviem partijoms yra daug lengviau dirbti negu trims ar keturioms“, – dėstė LVŽS lyderis.

„Visi mokomės iš savo klaidų, daug jų padarėme ir 2016 m., kai turėdami didžiulę frakciją neįvertinome gerokai mažesnės socialdemokratų partijos ambicijų ir galėjome jiems duoti Seimo pirmininko poziciją ir galbūt nebūtų buvę to skilimo. Prieš rinkimus svarbiausia, kad partijų vadovai šnekėtųsi“, – pridūrė jis.

Tuomet iš koalicijos su „valstiečiais“ pasitraukusiems socialdemokratams vadovavo šiuo metu vienu iš realiausių kandidatų į premjero postą įvardijamas G. Paluckas.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)