23 metų jaunuolis nuo pernai šaukiamas atlikti privalomąją karo tarnybą, tačiau nenori to daryti. Sumokėjęs tris baudas, dabar atsidūrė teisme.

„Jis argumentuoja, kad yra laisvas žmogus, ir turi teises, bet neturi pareigų“, – kalbėjo prokuroras Evaldas Tarasevičius.

Jis save laiko suverenu. Posėdžio metu vaikinas aiškino, kad žmonės, besilaikantys įstatymų, yra vergai, o save aukštino. Vaikinas priešgyniavo viskam, ką sakė teisėjai, nevykdė jokių reikalavimų. Anot jo, suverenams negalioja visuotinai priimtos taisyklės.

„Kadangi asmuo nelinkęs bendradarbiauti su teismu, atsisakė duoti parodymus, buvo pašalintas iš teismo posėdžio salės. Jis nevykdė teisėtų teismo nurodymų, tai yra įjungė vaizdo ir garso įrašymo įrangą.

Nors buvo prašymas tenkintas iš dalies, ir leista daryti garso įrašą, tačiau toliau tęsė teismo posėdžio filmavimą’’, – kalbėjo teisėja Inga Ambrulevičiūtė-Januškevičė.

Vaikinas teismui nepateikė asmens dokumento, aiškino, kad neturi adreso, gyvena buveinėje.

„Teismui jis prisistatė kaip žmogus, pateikė savo religinės bendruomenės išduotą pažymėjimą. Tačiau ikiteisminio tyrimo metu buvo pateikęs ir galiojantį asmens dokumentą, tai yra pasą“, – pasakojo I. Ambrulevičiūtė-Januškevičė.

Neklausė Teismo nurodymų

Dar didesnis cirkas prasidėjo, kai vaikinas teismui aiškino, kad ne jis neis tarnauti į kariuomenę, o buvo pakviestas tas asmuo, kuris žemėje turi fizinį kūną.

„Asmuo save laiko kaip fizinį asmenį valdančiu/atstovaujančiu asmeniu. Jo tapatybė nustatyta. Iš esmės procesą tai sunkina, kad jis nėra linkęs bendradarbiauti su teismu, tačiau byla bus nagrinėjama pagal tai, kas yra pateikta teismui“, – aiškino teisėja.

Visgi prieš kameras jaunuolis nebuvo toks drąsus kaip posėdžių salėje, ir su žurnalistais nebendravo.

„Argumentai po to bus“, – sakė kaltinamasis Svajūnas Varnauskas.

Išsisukti nuo atsakomybės nepavyks

Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas sako, kad visi pakviesti privalo eiti tarnauti ir jokie nenorai nesuveiks.

„Teks eiti tarnauti. Aš galiu daug ką paskelbti, kad aš marsietis, kad esu Saulės gyventojas, kad nepriklausau Žemės planetai, esu čia tik laikinai, ir netikiu jos egzistavimu. Bet to nepaneigia to, kad esi Lietuvos Respublikos pilietis, ir pareigą reikės atlikti“, – sakė L. Kasčiūnas.

Pasak ministro, tokie žmonės gali kelti problemų, tačiau kariuomenė gali ir moralinius įsitikinimus padėti pakeisti. Tam pritarė ir teisingumo ministrė.

„Visi piliečiai turi atsakomybę ginti valstybę ir, jeigu mes kalbame apie privalomą karo tarnybą, tai yra alternatyva, jeigu asmuo negali. Jeigu asmuo net nesikreipia dėl alternatyvos, (…) tai yra atsakomybė, kurią kiekvienas asmuo ir turėtų nešti“, – sakė teisingumo ministrė Ewelina Dobrawolska.

Vengiančių karo tarnybos jaunuolių nemažėja. Jų yra stabiliai daug. Susimoka baudas ir toliau neina tarnauti.

„Šiais metais jau esame pritaikę Administracinio nusižengimų kodekso priemones maždaug 3,8 tūkst. atvejų. Į tą skaičių įeina ir tie, kurie jau bus bausti ir kelis kartus“, – komentavo Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos vadovas Arūnas Balčiūnas.

Karo prievolės tarnyba per pusmetį inicijavo per trisdešimt ikiteisminių tyrimų dėl piktybiško vengimo atlikti tarnybą. Tačiau prieš dvejus metus Europos žmogaus teisių teismas nusprendė, kad Lietuva nesugebėjo suderinti valstybės ir individo interesų, neatleisdama Jahovos liudytojo nuo privalomosios pradinės karo tarnybos bei nesuteikdama jam realios civilinės tarnybos alternatyvos.

Anot Teismo Lietuva tokiais savo veiksmais pažeidė savo piliečio minties, sąžinės ir religijos laisvę, įtvirtintą Europos žmogaus teisių konvencijoje.