Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ K. Gečas ir Seimo nariai Mindaugas Lingė, Agnė Širinskienė ir Eugenijus Gentvilas bei Mykolo Romerio universiteto politologas Saulius Spurga diskutavo apie pastaruoju metu viešąją erdvę drebinusias konservatorių istorijas – ministro Gabrieliaus Landsbergio vilą Graikijoje ir Seimo nario Andriaus Vyšniausko „čekučių“ istoriją.

Dažnai nutinka priešingai

K. Gečas kalbėjo, kad dažniausiai yra dvi priežastys, kodėl skeletai ar istorijos, kurios gali tapti krizėmis, iš anksto neiškomunikuojamos.

Pirma priežastimi K. Gečas įvardijo tai, kad tam tikras dalykas politikams neatrodo svarbus.

„Tai reiškia, kad nėra kritinio mąstymo partijose“, – sakė jis.

Antroji priežastis, pasak komunikacijos eksperto, tai – tikėjimas ir naivi iliuzija, kad „kažkaip praslysiu“.

„Pirmas – galbūt niekam neįdomu, antras – galbūt niekas nesužinos. Abiem atvejais dažniausiai būna priešingai, ir labai retai būna istorijų, kurios neišlenda, ypač žmonių, kurie, vadinkime, yra ant scenos“, – pabrėžė Žinių radijo pašnekovas.

Jo teigimu, viena konservatorių bėda yra ta, kad jie oponentų labai lengvai priskiriami elitui, kas paprastai nelimpa pavyzdžiui, socialdemokratų atveju – apie juos negalima sakyti, kad tai yra elitas, kad pamiršo paprastus žmones.

Kęstutis Gečas

„Tai yra sena problema konservatorių partijoje, kad ją labai lengva stumtelėti link elito, gal čia iš Landsbergio atėję, bet yra tokio kalbėjimo, kad jūs gal ne viską suprantate, mes geriau žinome“, – teigė K. Gečas.

Mykolo Romerio universiteto politologas Saulius Spurga šią istoriją pavadino opozicijai į rankas įduotu vėzdu.

Jo teigimu, komunikacine prasme yra vakuumo klausimas. Esą kai senosios partijos neturi idėjų, apie kurias būtų galima diskutuoti, tada politikai aptarinėja vienas kitą.

„Čia visada laimės populistai, visada laimės tie žmonės, kurie bet kokia kaina nori ateiti į valdžią“, – akcentavo jis.

Gentvilas: Landsbergis nepasinaudojo galimybe

Liberalų sąjūdžio atstovas E. Gentvilas sakė nematantis juridinės problemos, tik visokių komunikacinių problemų.

Viena jų – kad per dvejus su puse metų G. Landsbergis nerado galimybės pasakyti, kad įsigijo nekilnojamojo turto Graikijoje.

„Jis buvo klausinėjamas apie tai, buvo galima pasakyti – taip, mes įsigijome turto Graikijoje ir viskas. Nebūtų jokia informacinė bomba, kuri dabar buvo susprogdinta komunikacinėje juodojoje skylėje. Tiesiog politikas neatidirba iki galo, nėra atviras iki galo su rinkėjais net atsakydamas į klausimus“, – teigė E. Gentvilas.

Jo teigimu, G. Landsbergis apie tai neatsakė Aurelijui Verygai, kai sulaukė tokio klausimo Seime, todėl proga pasinaudojo žiniasklaida.

„Juridinių problemų čia nėra, o komunikacinės atveda prie to, kas čia įvyko dabar – sunkiausiu momentu prieš artėjančius Seimo rinkimus, artėjant eurokomisaro skyrimo procedūrai, apie politiką paskleidžiama šita informacija, kuri komunikaciniu, politiniu požiūriu yra skausminga“, – teigė Liberalų sąjūdžio atstovas.

Širinskienė: atrodo apgailėtinai

Opozicijos atstovė Agnė Širinskienė priminė, kad konservatoriai visada keldavo aukštus moralinius standartus.

„Aš tik priminsiu, kad valdančiosios koalicijos sutarties preambulėje yra labai aiškus sakinys, kad moraliniams, etiniams klausimams, politinei atsakomybei teiks lygiai tokią pat reikšmę kaip teisiniams klausimams. Dabar jau negirdime jokio moralinio įvertinimo iš kolegos Lingės, bet girdime aiškinimą, kad teisininkai ir teismai, prokuratūra viską išsiaiškins“, – kalbėjo ji.

Seimo narė tęsė, kad tokie dvigubi standartai atrodo labai apgailėtinai.

Agnė Širinskienė

„Kai tie standartai krenta veidu į purvą ir kai skelbiesi, kad esi vertybinė partija su didžiule atsakomybe, o realiai tos atsakomybės nėra, tai ir turime tokius kapanojimusis iš purvo, kaip G. Landsbergio bandymą pabėgti karo išvakarėse, A. Vyšniausko dabar elgesį, kai turime ir M. Skritulsko sunkiai paaiškinamas akcijas ar M. Navickienės vyro istoriją, tai tų istorijų jau šimtais tūkstančių tikriausiai priaugo per visą Lietuvą“, – kalbėjo ji.

A. Širinskienės teigimu, oponentai vieną dieną mato kotletukus priešo akyse, bet kitą dieną nemato didelių rastų savosiose, turėdama omenyje praėjusią kadenciją nuskambėjusią tuomečio susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus istoriją.

„Aš džiaugsmo iš to visiškai neturiu, nes žmonės kartais primityviai supranta visą politinį procesą, ir sako: va, jei ten kažkas vogė, kažkoks Vyšniauskas galimai klastojo dokumentus, tai jūs visi esate vienodi. Ir tokios istorijos kenkia visai politinei sistemai“, – sakė ji.

Politikės teigimu, G. Landsbergio vilos istorija gali žmonėms atrodyti kaip jo bandymas karo išvakarėse pabėgti iš Lietuvos. „Tai kaip tokios istorijos gali didinti pasitikėjimą valstybe ir tais pačiais politikais. Aišku, kad tos istorijos kenkia ir kenkia ne tik G. Landsbergiui“, – klausė Seimo narė.

Lingė išvadino manipuliacijų mėgėja

Konservatorius M. Lingė sakė visiškai nesutinkantis, kad partijai pritrūko A. Vyšniausko istorijos moralinio vertinimo.

„Ponia A. Širinskienė yra pasižymėjusi kaip puiki manipuliacijų mėgėja ir jų valdytoja, tai šiuo atveju mes matome žongliravimą tomis manipuliacijomis nutylima ir nenorima pastebėti, kad ir pats A. Vyšniauskas atsistatydino iš visų Seimo pozicijų, nesidangstant teismo sprendimo nebuvimu“, – argumentavo konservatorius.

Jis akcentavo, kad A. Vyšniauskas buvo išbrauktas iš daugiamandatės apygardos kandidatų sąrašo. Jis minėjo, kad A. Vyšniauskui palikta galimybė vietoje įrodinėti, be to, pabrėžė, kad tai nėra vien A. Vyšniausko problema, procesai vyksta ir dėl kitų tarybos narių.

M. Lingė manipuliacija vadina ir priekaištus dėl G. Landsbergio vilos.

„Jūs man parodykite, kaip per keletą dienų galima įsigyti, susirasti nekilnojamąjį turtą, preziumuojant, kad G. Landsbergis jau žinojo visą eigą, kaip čia kas vystysis, ką Rusija ir V. Putinas planuoja. Na, tai yra spekuliatyvu“, – kalbėjo jis. M. Lingė teigė, kad, jo žiniomis, G. Landsbergio šeima būsto užsienyje ėmė ieškoti dar koronaviruso pandemijos metu. Tai vėliau sakė ir pats G. Landsbergis.

Anot jo, kalbos, kad partijos pirmininkas ruošėsi bėgti iš Lietuvos, yra priešrinkiminė spekuliacija.

Jei nebūtų ką slėpti, būtų įvardijęs

„Pas konservatorius yra vien sutapimai, ir K. Bartoševičių Čilėje ištiko kažkoks apreiškimas, kad Seimo nario mandato reikia atsisakyti, kaip mums tvirtino, kad tikrai jokiu būdu nesusiję su ikiteisminiais tyrimais ir paskui pareikštais įtarimais. Ir dabar matome tuos sutapimus“, – ironizavo A. Širinskienė.

Ji priminė, kad 2021 pabaigoje viešai skelbta, kad Rusija telkia kariuomenę prie Ukrainos sienos.

„Jei žmogus neturėtų ką slėpti, tą būstą jis būtų seniai įvardijęs. O mes matome po paskutinių deklaracijų ištisinę Gabrieliaus bandymų virtinę išsisukti nuo paaiškinimo kur yra tas būstas, kada jis įsigytas ir kaip. Kol žurnalistai neatkapstė, tol G. Landsbergis niekaip nepripažino“, – pabrėžė ji.

Seimo narė taip pat akcentavo, kad konservatoriai žmogų, kuris, klastodamas dokumentus, galėjo pasisavinti pinigus – A. Vyšniauską, delegavo į Ekonomikos komitetą. „Tai mes iš lapės atimame kaulą ir patupdome į vištidę, kad jis ir toliau veiklą kažkokią įtartiną tęstų“, – sakė A. Širinskienė.