Masiulis: žiūrėkime ne į skaičiukus

Valdančiosios Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) atstovas Kęstutis Masiulis Žinių radijo laidoje teigė, jog I. Šimonytės surinktas rezultatas prezidento rinkimuose jam atrodo normalus.

„Nematau čia jokios tragedijos. 24 procentai yra maždaug tiek, kiek ir galėtų būti mūsų elektorato. Reikia turėti omenyje, kad dalis mūsų elektorato galėjo nebalsuoti už I. Šimonytę. Mūsų pačių partijoje yra du labai skirtingi sparnai: labiau liberaliai dešinysis ir labiau konservatyviai dešinysis.

Konfrontacijos ir žaibelio čia irgi pasitaiko. O G. Nausėdos už tradicinę šeimą. Liberalų sąjūdžio rinkėjai nebūtinai visi paklusniai nuėjo ir balsavo, ar Laisvės partijos rinkėjai galėjo būti įsižeidę, kad mes niekaip jų norimų klausimų nesugebam išspręsti, kad I. Šimonytė nesutramdo savų žmonių“, – kalbėjo K. Masiulis.

Kęstutis Masiulis

TS–LKD atstovas Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“ I. Šimonytės pasirodymą prezidento rinkimuose vertino kaip teigiamą rezultatą, bet siūlė vertinti ne konkrečius skaičius, o lūkesčius.

„Žiūrėkite, siūlyčiau vertinti kitu kampu. Ne skaičiukus, o lūkesčius. Kokie lūkesčiai buvo? Kad I. Šimonytės antrame prezidento rinkimų ture nei kvapo nebus, kad kausis Ignas Vėgėlė su G. Nausėda, kad niekas nesišviečia. Taip prognozavo patys politologai.

O kas gavosi? Kad I. Šimonytė antrame ture buvo. <...> Čia jau yra gerai, nes tai dvigubai daugiau, nei buvo prognozuota. Vadinasi, prognozės sociologų nepasitvirtina“, – įžvalgomis dalijosi K. Masiulis.

Širinskienė: kelia didelę šypseną

Mišrios Seimo frakcijos narė Agnė Širinskienė ironizavo, kad konservatoriai sugeba paskelbti pergalę net ten, kur yra akivaizdus pralaimėjimas.

„Ir jie tada mato, kad I. Šimonytė užėmė pergalingą antrą vietą, o G. Nausėda buvo antras nuo galo. Kelia didelę šypseną tai. Nes nematyti prarastų balsų, ir to, kad antrame ture I. Šimonytė sugebėjo pralaimėti net pačiai sau – surinkti mažiau balsų nei pirmame ture, tikrai reikia būti labai aklu, arba nenorinčiu matyti, kas vyksta.

Agnė Širinskienė

Panašu, kad ta arogancija, kuri buvo demonstruojama ketverius metus, negebėjimas valdyti, įsivėlimas į nepotizmo situacijas. <...> Visi tie dalykai kelia žmonių nusivylimą“, – savo vertinimą Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“ pateikė A. Širinskienė.

Ji kalbėjo, jog TS–LKD aštuonių metų opozicijoje nepakako suvokti, kur jie padarė klaidas praeityje.

„Tos klaidos buvo iš esmės pakartotos“, – įžvalgomis dalijosi parlamentarė A. Širinskienė.

Gentvilas: palaukime EP rinkimų

Valdančiojo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Seime Eugenijus Gentvilas pabrėžė, jog prezidento rinkimai nėra partijų, tad toli siekiančių išvadų apie jas daryti negalima.

„Šiuose prezidento rinkimuose dalyvavo tik 5 partijų kandidatai, trys buvo nepartiniai, o kitos 20 Lietuvos partijų kandidatų nekėlė, kaip ir mes. Todėl kalbėti apie kokią nors projekciją į partinius rinkimus būtų per ankstyva.

Nelaukiant Seimo rinkimų, Europos Parlamento (EP) rinkimai jau bus rimtas atspindys, kaip galima būtų kalbėti apie kieno nors žlugimą, ar aukso epochos pradžią“, – įžvalgomis Žinių radijo eteryje dalijosi parlamentaras.

Nors tam tikrų signalų, pasak jo, pastebėti galima. Vienas iš jų – apie valdančiojoje koalicijoje veikiančią Laisvės partiją.

Iš esmės. Vytautas Mitalas, Eugenijus Gentvilas, Matas Maldeikis

„Ji (prezidento rinkimuose, aut. p.) iškėlė kandidatą ir sulaukė mažai balsų. Vilniuje jis surinko tik per 5 procentus balsų, tai yra kažkas netikėto. Galima akivaizdžiai spėlioti, ką jie ir daro, jog jų rinkėjai strategiškai balsavo už I. Šimonytę, kad padėtų jai pakliūti į antrąjį turą.

Bet tai, kad bus strateginis balsavimas už stipresnį dešiniųjų kandidatą, matyt, turėjo būti įvertintas prieš rinkimus, o ne po jų, gavus 5 procentus Vilniuje ir 3,5 visoje Lietuvoje“, – Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“ tikino liberalas E. Gentvilas.

„Delfi“ primena, kad birželio 9 dieną paaiškės, kurie 11 politikų iš Lietuvos pateks į EP.