Antradienį prasidėjo paskutinė šio Seimo rudens sesija. Apie G. Landsbergio šeimos įsigytą nekilnojamąjį turtą Graikijoje šią vasarą buvo kalbama ypač daug. Vasarą paaiškėjo, kad užsienio reikalų ministro šeima vilą Graikijoje pirko karo išvakarėse. Bet G. Landsbergis tikina, kad dar per pandemiją, 2020 metais pradėjo ieškoti sodybos.

Opozicijos atstovė Agnė Širinskienė LNK žinioms ironizavo, kad jeigu Landsbergiai savo vilą Graikijoje vadina sodyba, jai savo sodybą reikėtų vadinti lūšna.

Užsienio reikalų ministras G. Landsbergis į Seimo tribūną ateina ir galiausiai atsakinėja į opozicijos paruoštus klausimus, privalo tai daryti pagal Seimo statutą. Nors buvo akivaizdžiai pasipiktinęs.

Ir opozicija.

„Gerbiama ponia, jūs organizuojate politinį šou“, – Seimo salėje tikino G. Landsbergis.

Ir žurnalistais.

„Tai nėra mano šou. Tai yra jūsų“, – sakė užsienio reikalų ministras.

Opozicijai klausimų kelia laikas, kada užsienio vila pirkta, jog avansas mokėtas 2022 metų vasarį – kai Rusija veržėsi į Ukrainą ir nebuvo aišku, kur sustos. Ar ministras ruošėsi bėgti?

„Kai kurie klausimai yra įžeidūs. Jūs pasirašėte po kai kuriais klausimais, kurie įžeidūs, įžeidžiantys mane ir mano artimiausius žmones“, – nurodė G. Landsbergis.

G. Landsbergis pabrėžė, kad jeigu Lietuvai kiltų pavojus – abu jo sūnūs eitų kariauti, nes vienas sūnus jau yra rezervo karys, antras toks irgi taps – šiuo metu tarnauja.

„Tai yra nepagarba. Tai yra nepagarba tiems žmonėms, kurie šiandien yra pasirinkę savo krauju ginti šią valstybę“, – šnekėjo užsienio reikalų ministras. Būtent šį jo atsakymą Seimo salėje antradienį palydėjo plojimai.

A. Širinskienei dar kyla klausimas, ar čia nėra neteisėto praturtėjimo. Ketina paklausti ir prokurorų, nes kokio dydžio nekilnojamojo turto mokestį sumokėjo graikams – ministras nesako.

„Tiek, kiek reikalauja įstatymai“, – tikino G. Landsbergis.

Anot valdančiojoje koalicijoje veikiančio Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno Eugenijaus Gentvilo, G. Landsbergis galėtų gandus greitai pabaigti, jeigu pateiktų susirašinėjimus su nekilnojamojo turto agentūra. Taip galėtų įrodyti, kad vilos pradėjo ieškoti išties tada, kai apie Rusijos karą dar nebuvo kalbos.

„Kažkodėl nepateikia ir paskui pats nustemba, kad aplink tą vilos įsigijimą atsiranda gandai. Jeigu nenori tų gandų – pateik“, – pabrėžė E. Gentvilas.

„Ne, neketinu nieko daugiau pateikti“, – savo ruožtu tikino užsienio reikalų ministras.

Austėja Landsbergienė deklaracijose nurodo, kad užsienyje turi turto už 800 tūkstančių eurų.

G. Landsbergis yra sakęs, kad dėl kilusio triukšmo kaltas smalsumas. Kitas konservatorius nustatė kitą žmogiškąją ydą.

„Reikia džiaugtis, kad žmonės gali įpirkti. Jūs negalite, tai rodote reportažus, gailite, pavydite“, – kalbėjo A. Matulas.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: