„Įžengiame į tam tikro neapibrėžtumo teritoriją, kurioje yra sunku prognozuoti ir partnerių, ir priešininkų veiksmus“, – žurnalistams Seime antradienį teigė Lietuvos užsienio reikalų ministras.

„Neturime prabangos dalyvauti rinkimuose, kuriuose neturime įtakos. (...) Kaip ir iki šiol dirbsime su visomis administracijomis, kurios yra išrinktos. JAV yra strateginė, pagrindinė saugumo atrama Lietuvai. Taip yra ir, dėl geopolitinės situacijos, neabejotinai išliks“, – pabrėžė jis.

Įžengiame į tam tikro neapibrėžtumo teritoriją, kurioje yra sunku prognozuoti ir partnerių, ir priešininkų veiksmus.

ELTA primena, kad antradienį oficialiai Respublikonų partijos kandidatu į JAV prezidentus tapęs D. Trumpas paskelbė apie savo kandidatą į viceprezidentus. Juo tapo 39 metų senatorius iš Ohajo Jamesas Davidas Vance’as, geriau žinomas kaip bestselerio „Hillbilly Elegy“ autorius.

Nors prieš 2016 metais vykusius JAV prezidento rinkimus šis buvęs finansininkas buvo griežtas D. Trumpo kritikas, šiuo metu jis yra vienas karščiausių buvusio Baltųjų rūmų šeimininko rėmėjų ir vienas iš populistinio partijos sparno lyderių.

Tapęs senatoriumi, J. D. Vance’as taip pat buvo vienas garsiausių pagalbos Ukrainai priešininkų. Viename interviu politikas pareiškė, jog jam „nerūpi“, kas atsitiks Ukrainai.

D. Trumpo pasirinkimą griežtai sukritikavo dabartinio JAV prezidento Joe Bideno kampanijos štabas bei dalis Europos Sąjungos (ES) diplomatų.

G. Landsbergis apie Vengrijos pirmininkavimą ES: svarstoma galimybė boikotuoti posėdžius

G. Landsbergis teigia, kad dėl Europos Sąjungai pirmininkaujančios Vengrijos premjero Viktoro Orbano nederinamų vizitų į Maskvą ir Pekiną kai kurios šalys svarsto galimybę boikotuoti ministrų posėdžius. Taip pat, pasak jo, neatmetama galimybė perduoti pirmininkavimą ES kitai valstybei.

Valstybėse netgi girdėjosi netgi įvairių pasvarstymų apie tai, kad galėtų būti perkeltas pirmininkavimas kitai valstybe, perimant iš Vengrijos ir perduodant galbūt Lenkijai ar kažkaip kitaip sprendžiant.

„Tenka girdėti, kad nepasitenkinimo Vengrijos premjero veiksmais, nesuderinus važiuojant į Maskvą, į Pekiną, akivaizdžiai naudojantis ta proga, kad Vengrija pirmininkauja Europos Sąjungai, yra tikrai labai daug. Valstybėse netgi girdėjosi netgi įvairių pasvarstymų apie tai, kad galėtų būti perkeltas pirmininkavimas kitai valstybe, perimant iš Vengrijos ir perduodant galbūt Lenkijai ar kažkaip kitaip sprendžiant“, – antradienį žurnalistams Seime sakė G. Landsbergis.

„Tai vienas iš tokių šiandieną jau įgyvendinamų ar bent jau turinčių platų konsensusą būdų kaip atliepti tuos veiksmus yra būtent boikotas. Ir aukštam lygyje boikotas. Kitaip tariant, kad tos derybos vyks neformalios, bet jose nebus dalyvaujama ministrų lygiu“, – akcentavo jis.

ELTA primena, kad prieš Vašingtone vykusį NATO viršūnių susitikimą V. Orbanas Maskvoje susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, o vėliau Pekine dar susitiko su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu.

Per abu vizitus, be kita ko, buvo diskutuojama apie galimus taikos pasiūlymus Ukrainai, kuri daugiau nei dvejus metus stengiasi atremti Rusijos invaziją.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)