„Vengrija kol kas yra sustabdžiusi bet kokį (situacijos – ELTA) įvertinimą, Europos Sąjunga nėra priėmusi jokio net situacijos vertinimo. Mes dabar galime tik Josepho Borelio lūpomis kažkokius Europos žodžius išsakyti, bet Europos žodžio nėra. Tai manau, kad sankcijos ar kažkas tokio, jeigu būtų bandoma politiškai vertinti situaciją, jos būtų blokuojamos“, – žurnalistams po Seimo Užsienio reikalų komiteto posėdžio teigė G. Landsbergis.

Visgi ministras akcentuoja, kad ES turėtų įvertinti grubius žmogaus teisių pažeidimus Sakartvele.

„Yra daugybiniai žmogaus teisių pažeidimai, gausybė ir opozicijos, ir nevyriausybinių organizacijų, ir žiniasklaidos atstovų patiria fizinį smurtą, patiria persekiojimą, jų šeimos nariai yra persekiojami ir t.t. Tai yra grubus žmogaus teisių pažeidimas, kuris galėtų susilaukti Europos Sąjungos įvertinimo“, – sakė ministras.

„Signalas turi būti labai aiškus – kad Sakartvelo kelias į Europos Sąjungą yra sustabdytas jų valdžios pasirinkimu“, – pabrėžė G. Landsbergis.

Ministras pabrėžia, kad ES turi instrumentus, kurie padėtų surasti žmones, atsakingus už smurtą Sakartvele.

„Europos Sąjunga turi instrumentus, kaip atsisekti ir surasti tuos žmones, kad jie būtų įtraukiami į sankcijų sąrašus“, – sakė jis.

URK ragina G. Nausėdą išreikšti solidarumą su Sakartvelo prezidente

Savo ruožtu URK pirmininkas Žygimantas Pavilionis ragina Lietuvos prezidentą Gitaną Nausėdą išreikšti solidarumą su europinę koaliciją telkiančia Sakartvelo prezidente Salome Zourabichvili.

„Sakartvelo prezidentė telkia dabar visus į tokią europinę koaliciją prieš šitą resovietizaciją, galima sakyti, Gruzijos. Tai paraginome ir Prezidentūros atstovė, kuri buvo komitete, prezidentą irgi imtis tų iniciatyvų“, – trečiadienį žurnalistams po URK posėdžio teigė Ž. Pavilionis.

„Būtų pats laikas išreikšti solidarumą su oficialia Sakartvelo prezidente, kuri bando tam pasipriešinti. Prezidentas galėtų šį svertą panaudoti. Aš tikiuosi, kad tai ir bus padaryta“, – pabrėžė jis.

ELTA primena, kad Sakartvelo parlamentas gegužės pabaigoje priėmė „užsienio įtakos“ įstatymą, kuris sukėlė masinius protestus ir tarptautinį pasmerkimą. Balsams pasiskirsčius 84-4, įstatymų leidėjai atmetė prezidentės Salomės Zurabišvili veto.

Toks žingsnis žengtas nepaisant tebesitęsiančių gatvių protestų ir Briuselio bei JAV perspėjimų, kad ši priemonė kenkia Sakartvelo siekiui prisijungti prie Europos Sąjungos (ES).

Prieš balsavimą dauguma opozicijos parlamentarų išėjo iš posėdžių salės. Balsavimo metu didelė protestuotojų, mojuojančių Sakartvelo ir ES vėliavomis, minia prie parlamento šūkavo „Rusijos vergai“.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją