„Mūsų principai išlieka nepajudinami, esame ištikimi liberalioms vertybėms, kurių pagrindas yra individo orumas ir laisvė. Esame įsipareigoję telkti ir kurti galimybes įgyvendinat šias vertybes ir tas įsipareigojimas yra nekintantis. Šiandienos padėtis tikrai nėra paprasta. Daug kur, ne tik Lietuvoje ima viršų radikalios ir populistinės jėgos. (...) Vis tiesmukiškiau siūlomi neva paprasti sprendimai, kurie tėra patogaus priešo paieška. Ir čia liberalų – sveiko proto dešiniųjų – vaidmuo ir reikšmė dar labiau išryškėja“, – atidarydama renginį kalbėjo V. Čmilytė-Nielsen.

Partijos pirmininkė pristatė, jog Liberalų sąjūdis rinkimams pasirinko šūkį „Telkti, veikti, netrukdyti“.

„Įsipareigojame telkti aktyvius, drąsius ir laisvus žmones. Tuos, kurie turi idėjų, ir tuos, kuriems reikia tik impulso ar palaikymo. (...) Įsipareigojame toliau aktyviai veikti ir skatinti veikti kitus. Liberalų DNR yra ne gąsdinti ar intriguoti, o veikti“, – dėstė politikė.

„Įsipareigojame netrukdyti. O tai reiškia – maksimaliai pasitikėti žmonėmis, jų sveiku protu ir gebėjimu patiems priiminėti sprendimus. Šis įsipareigojimas atspindi lūkestį visų tų, kas iš mūsų, liberalų, tikisi, kad kursime tokią valstybę, kuri nevaržys savo piliečių. Netrukdyti – reiškia nuimti perteklinius apribojimus veiklai, nekaitalioti tvarkų, mažinti biurokratiją. Tai – traktuoti savarankišką ir veiklų žmogų, kaip lygiavertį partnerį, o ne pavaldinį, pas kurį valdžia gali bet kada pasibelsti su naujais mokesčiais ar per naktį pakeistomis tvarkomis“ – akcentavo ji.

V. Čmilytė-Nielsen: neturime prabangos kariauti tarpusavyje

Seimo pirmininkė pabrėžė, kad Rusijos karo prieš Ukrainą akivaizdoje reikėtų laikytis vieningos vidaus politikos ir „nekariauti“ tarpusavyje.

„Neturime prabangos dėl nereikšmingų smulkmenų kariauti tarpusavyje. Išvairavome ne vieną įtemptą situaciją, savo iniciatyvomis įrodėme, kad dirbtinai kuriami konfliktai, jų priešpriešos išgaruoja, kai joms randi taikų priešnuodį. Ar tai būtų Seimo kiemelyje kukliai sustoję vakarykščiai Šeimų maršo ereliai, ar solidus atsakas į koalicijos partnerių idėją paleisti Seimą“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Programoje dėmesys skiriamas susisiekimui

Renginio metu pristatyta ir partijos rinkimų programa, kurioje atkreipiamas dėmesys į ekonomikos ir susisiekimo, užsienio politikos ir saugumo, švietimo ir mokslo, kultūros, aplinkosaugos ir energetikos temas.

Liberalų nuomone, ekonomikos augimą užtikrins tik aiški mokesčių sistema, inovacijos. Pasak jų, susisiekimo infrastruktūros modernizavimas ir plėtra didina valstybės konkurencingumą, skatina kurti gerai apmokamas darbo vietas.

„Tos dvi sritys yra pirmosios programose ir jos sudaro nedalomą visumą. Mes matome, kad susisiekimo srityje yra labai daug susikaupusių problemų, daug kalbama apie kelių būklę. Tai nėra dalykas, kurį įmanoma išspręsti per pusmetį, tačiau tai yra dalykas, kuriam verta ir būtina teikti prioritetą, o tai reiškia gerokai didesnes investicijas į kelių būklę, į tiltų būklę“, – žurnalistams renginyje teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Programoje taip pat teigiama, kad gynybos finansavimas privalo būti tvarus, ilgailaikis. Liberalai sako sieksiantys toliau glaudžiai bendradarbiauti su sąjungininkais ir partneriais, stiprinti pasirengimą apsiginti, išvengti visuotinio sąmyšio ar panikos.

„Gynybos susitarimas tarp politinių partijų turėtų būti atnaujintas su konkrečiais įsipareugojimais. Tai nėra vienos ar kelių politinių jėgų dalykas. Čia jau reikėtų sutelkti visas esmines partijas, kurios nori žiūrėti į Lietuvos raidą ne per vienos kadencijos prizmę“, – pabrėžė partijos pirmininkė.

Tuo metu švietimo sektoriuje liberalai sako neinicijuosiantys naujų pertvarkų, kurios, anot jų, tik dar labiau apsunkintų padėtį. Partija taip pat ketina investuoti į kūrybinių industrijų sektorių ir tobulinti kultūros bei verslo bendradarbiavimą.

Pasak Liberalų sąjūdžio pirmininkės, programoje numatyti ir punktai susiję su žmogaus teisėmis ir jaunimo politika.

„Partnerystė išlieka toje programoje, jeigu toks klausimas būtų. Atskira dalis yra apie jaunimo politiką, ten, be abejo, yra numatytas Europos Parlamento ir savivaldos rinkimuose balsavimas nuo 16 metų“, – pabrėžė V. Čmilytė-Nielsen.

Liberalų sąjūdžio programoje deklaruojama, kad aplinkosauga turi tapti aiškiai išreikštu viešuoju interesu.

ELTA primena, kad Seimo rinkimai vyks spalio 13 d.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją