Į sostinę suvažiavę Lietuvos merai šmaikštavo šiuo metu besimėgaują neįprastu dėmesiu.

„Savivaldybių merai turbūt pirmi pajunta. Yra ir politinių partijų vizitai“, – pasakojo Joniškio rajono meras, liberalas Vitalijus Gailius.

Jie sako, kad tokiu susidomėjimu pasidžiaugti gali tik kas ketverius metus, rinkimų išvakarėse.

„Kuo arčiau Seimo rinkimai, tuo visi garsiau kalba apie regionus“, – komentavo Alytaus meras, socialdemokratas Nerijus Cesiulis.

Vilties pardavėjai

Audrius Klišonis

Laikinasis savivaldybių asociacijos prezidentas Audrius Klišonis rinkimus apskritai linkęs vadinti vilties pardavinėjimo metu.

„Jeigu pardavei viltį, reiškia tave nupirko“, – komentavo A. Klišonis.

Šiaulių miesto meras Artūras Visockas, kuris buvo išrinktas su visuomeniniu komitetu, kalbėjo, kad tą politikų norą prieš rinkimus būti geresniems verta panaudoti.

„Verta gauti tam tikrus pažadus“, – kalbėjo A. Visockas.

Klasika tapę pažadai

Artūras Visockas

Yra jau klasika tapę pažadai.

„Visi ištisai kalba, kad sutvarkys kelius“, – atkreipė dėmesį A. Visockas.

Joniškio rajono meras su šypsena pritarė, kad tai yra antras pagal populiarumą kandidatų pažadas po „stabdysime korupciją“.

Nors dalis, regionams žadėdami aukso kalnus, vis dar sugeba nustebinti.

„Žada tokių įdomių dalykų. Aš paskaitau kai kurių kandidatų programas, pats stebiuosi, kaip taip įmanoma. Bet žmonėms taip tinka“, – stebėjosi N. Cesiulis.

Ministras teisinasi

Marius Skuodis

Savivaldybių asociacijos prezidentas įsitikinęs, kad į Seimą kandidatuojantys žmonės ne visada supranta, apie ką kalba.

Savivaldybių vadovai sako, kad, jei visi, kurie žadėjo išasfaltuoti kelius, būtų pažadus tesėję, jau nebebūtų ko asfaltuoti. Ministras teisinasi.

„Aiškiai esame inventorizavę situaciją su tiltais, viadukais, keliais, su būkle. Mes žinome kiekvieną objektą. Dabar yra visiškai finansų klausimas“, – kalbėjo susisiekimo ministras Marius Skuodis.

Joniškio rajono meras kalbėjo, kad tos išlaidos, kurios patiriamos lopant duobes yra nuostolis.

„Paskaičiavus šitą nuostolį, šiandien brangių pinigų kelių infrastruktūrai gerinti nėra“, – sakė V. Gailius.

Klausimas – ne tik apie kelius

Dabar kandidatai į Seimą gali žadėti ką tik nori. Tačiau, kiek naujai išrinkta valdžia kitąmet keliams turės pinigų, spręs dabartinė Vyriausybė.

„Žiūrėkit, kai biudžetas bus paruoštas, tada jis bus ir paruoštas, ir visos sumos ten bus“, – kalbėjo premjerė Ingrida Šimonytė.

Šiaulių miesto meras spėjo, kad keliai nebus sutvarkyti dar penkiolika metų.

Merai klausia ne tik, kur tie nauji keliai, bet ir žadėta mažesnė atskirtis tarp Vilniaus ir kitų regionų.

„Matome Vilniaus regiono vidutinį atlyginimą, ir turime atlyginimus regionuose. Deja, skirtumas nėra mažėjantis“, – kalbėjo A. Klišonis.

Alytaus rajono meras sakė, kad nepaisant pažadų, galiausiai viskas paliekama pačiam regionui: „spręskitės patys“.

Vieni viliasi, kad dalis pažadų dar bus įgyvendinti iki sesijos pabaigos.

„Vienas dalykas yra kalbėti, o kitas – realistiškai daryti“, – sakė A. Visockas.

O yra, kas ant centrinės valdžios vis dar laiko pyktį dėl „čekiukų“ skandalo.

„Seimas priėmė sprendimą tarybos nariams mokėti atlyginimą beveik po tūkstantį eurų, bet pinigų šitiems dalykams nedavė“, – piktinosi Širvintų rajono merė, Regionų partijos narė Živilė Pinskuvienė.

Beda pirštu į surinktus mokesčius

Merai priminė, kad prie geresnio gyvenimo savivaldybėse labiau prisidėjo ne Seimo ir Vyriausybės sprendimai, o tai, kad dėl infliacijos gyventojai į biudžetą sunešė daugiau pinigų.

„Surenkama daugiau mokesčių, ir galima atlikti daugiau viešojo sektoriaus paslaugų“, – kalbėjo asociacijos prezidentas.

Savivaldybių vadovai sako, kad labiausiai norėtų, kad būsimoji Vyriausybė ir Seimo nariai tiesiog daugiau kalbėtųsi su savivalda.

„Jei taip, kad „aš didelis, ir aš žinau, ką reikia daryti“, tai tuomet mes lendame į tą patį liūną, ir turime tą pačią situaciją. Nes kartais situacija būna tokia, kad virš Seimo yra tik dangus“, – kalbėjo A. Klišonis.

Šimonytė ir Nausėda nesusišneka dėl Žemaitaičio

Ingrida Šimonytė ir Gitanas Nausėda

Panašiai kalba ir į Prezidentūrą merus susikvietęs šalies vadovas.

„Centrinė valdžia negali žvelgti į vietos savivaldą kaip į instituciją, iš kurios reikia paveržti kiek galima daugiau arba suteikti kiek galima daugiau pareigų, nesuteikiant reikalingų finansinių išteklių“, – komentavo Gitanas Nausėda.

Tik, kad centrinė valdžia ne tik su regionais, bet ir tarpusavyje nesugeba susišnekėti. Tą rodė visą kadenciją. Tą patį demonstruoja ir dabar.

Šį kartą I. Šimonytė ir G. Nausėda susikirto dėl R. Žemaitaičio.

„(Reikėtų) tiesiai šviesiai pasakyti, ar yra įsivaizduojamas tokio žmogaus dalyvavimas valdžioje, ar jis vis dėlto nėra įsivaizduojamas, nes tai, ką daro ponas Žemaitaitis tiesiog neatitinka mūsų geopolitinės laikysenos?“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Prezidentas į šią premjerės pastabą atšovė taip: „konservatoriai dažnai turi suvokimo problemą. Ir, jeigu nepaisant to, kad aš ne kartą esu tą požiūrį išreiškęs, bet jiems vis dar neaišku, ir jie vis dar rekomenduoja man kažką pasakyti sakyčiau, kad „dirbkite su literatūra, tam tikromis disciplinomis ir gausite geresnį suvokimą, ką norėjo pasakyti prezidentas, ir, ką jis pasakė“, – kalbėjo G. Nausėda.

Iki Seimo rinkimų liko mažiau nei mėnuo. Jie vyks spalio 13 dieną.