„Šis svarbus pokytis byloja apie mūsų valstybės siekį mažinti socialinę atskirtį ir užtikrinti kokybišką ugdymą kiekvienam, taip pat ir vaikams su specialiaisiais ugdymosi poreikiais. Noriu tikėti, kad jis taps mūsų visų bendra pastanga – dar vienu žingsniu kuriant brandžią pilietinę bendruomenę, sudarant sąlygas auginti empatišką, solidarią, vertybiškai atsparią jaunąją kartą“, – rašoma prezidento sveikinime

Sveikinime šalies vadovas moksleiviams ir studentams linkėjo drąsiai priimti ir įveikti jų laukiančius iššūkius bei pažymėjo, kad juos įveikiant labai svarbus yra mokytojo vaidmuo.

„Tik ryžtingai burdamiesi, uoliai mokydamiesi ir permąstydami įgytas žinias, plačiai dalydamiesi savo kūriniais ir pristatydami juos kitiems, atversite savo asmeninę, šeimos ir valstybės ateitį, kuria mes visi galėsime didžiuotis. Neįkainojamai svarbus šiame kelyje Mokytojo vaidmuo. Būtent nuo Mokytojo, nuo jo vertybinio kompaso, dalykinių žinių ir gebėjimų, o svarbiausia – savosios išskirtinės misijos pajautimo priklauso visos švietimo sistemos ateitis. Nuo Mokytojo priklauso, kokie esame kaip laisva visuomenė ir nepriklausoma valstybė ir kokie būsime ateityje“, – akcentavo prezidentas.

Gitanas Nausėda

I. Šimonytė: valstybės ateitis priklauso nuo švietimo sistemos gyvybingumo

Sveikinimu su pirmąja Mokslo ir žinių diena sekmadienį pasidalijo ir premjerė Ingrida Šimonytė. Ministrė pirmininkė švietimo bendruomenei linkėjo bendrystės. Ji taip pat pažymėjo, kad švietimo sistema yra vienas svarbiausių variklių, užtikrinančių sėkmingą valstybės ateitį.

„Nėra kitos dienos kalendoriuje, kuri taip stipriai sujungtų skirtingas kartas, kurioje būtų tiek džiaugsmingo jaudulio. Bet kurios valstybės ateitis daugiausia priklauso nuo švietimo sistemos gyvybingumo ir kokybės. Mokytis – tai tobulėti, išskleisti savo talentus, išauginti naujas galimybes. Nuoširdžiai norėčiau, kad kiekviena mokymo įstaiga visiems pirmiausia reikštų kūrybišką bendrystę ir atradimo džiaugsmą“, – sakoma premjerės sveikinime.

Premjerė šią ypatingą dieną linkėjo sėkmės mokyklos duris pirmą kartą praveriantiems pirmokams, taip pat dėkojo šalies pedagogams, pasirinkusiems eiti šiuo prasmingu keliu, ugdant ir šviečiant jaunąją kartą.

Ingrida Šimonytė

V. Čmilytė-Nielsen: mokslas yra kertinis laisvos ir modernios visuomenės pamatas

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, sveikindama moksleivius, studentus, pedagogus, dėstytojus bei visą švietimo ir mokslo bendruomenę, sako, kad mokslas yra kertinis stiprios visuomenės pamatas.

„Rugsėjo 1-oji simbolizuoja visų mūsų siekį tobulėti ir atrasti. Ši diena primena, kad mokslas yra kertinis laisvos ir modernios visuomenės pamatas. Žinios vienareikšmiai yra mūsų stiprybė ir būtina sąlyga stipriai visuomenei. Kiekvieno iš mūsų indėlis į žinias ir išsilavinimą kuria mūsų bendrą ateitį, stiprina Lietuvą ir padeda įveikti globalius iššūkius“, – sveikinime cituojama V. Čmilytė-Nielsen.

Parlamento pirmininkė palinkėjo švietimo bendruomenei sėkmingų ir kūrybingų mokslo metų, taip pat prasmingų patirčių bei įkvepiančių atradimų.

Viktorija Čmilytė-Nielsen

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė: bendrystė yra visa ko pagrindas

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė taip pat pasveikino Lietuvos švietimo bendruomenę Rugsėjo 1-osios proga. Pasak ministrės, mokymasis – tai nenutrūkstantis procesas, atveriantis naujas galimybes.

„Nors mokymasis – nenutrūkstantis procesas kiekvieno iš mūsų gyvenime, Rugsėjo 1-oji kasmet visus ir vėl sutelkia drauge siekti naujų žinių, paskatina jomis mainytis, mokytis, mokyti ir išmokti. Ir ne tik tai – sugrįždami į mokyklas, kolegijas, universitetus mes vėl atsiveriame kitiems, ugdome pasitikėjimą vieni kitais, mokomės ne tik pamokų ar paskaitų metu, bet ir megzdami pokalbius, draugystes, diskutuodami, spręsdami iškilusius sunkumus“, – sakoma ministrės sveikinime ir priduriama, kad būtent bendrystė yra visa ko pagrindas.

ELTA primena, kad rugsėjo 1-oji – Mokslo ir žinių diena – šiemet yra sekmadienį. Didžioji dalis šalies ugdymo įstaigų pirmosios mokslo metų dienos šventę minės pirmadienį.

Naujus mokslo metus šiemet pradės apie pusę milijono besimokančiųjų. Bendrojo ugdymo mokyklose mokysis keliais tūkstančiais daugiau mokinių nei pernai – 361,8 tūkstančiai (praėjusiais mokslo metais 357,8 tūkst.), iš jų 30,3 tūkst. pirmokų (pernai 31 tūkst.).

Preliminariais duomenimis, profesinio mokymo centruose mokysis tiek pat mokinių kaip pernai – 33,5 tūkst., panašus išlieka ir aukštųjų mokyklų studentų skaičius (102, 7 tūkst.).

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją