Socialiniame tinkle jis pabrėžė, kad kyšis gali būti duodamas ne už konkretų veiksmą.

„Galima tiesiog pirkti įtakingų politikų, pareigūnų, partijų lyderių palankumą ir simpatijas. Tai investicija, kuri atsipirks kažkada, kai bus svarstomi konkrečiam verslininkui svarbūs klausimai.

Rusijoje tai labai paplitusi praktika, kai oligarchai apmoka prabangias ministrų atostogas, nuomoja jiems jachtas, vilas, privačius lėktuvus.

Negalvojau, kad Lietuvoje tai vis dar bus bandoma pristatyti visuomenei kaip „žmogišką klaidą“ ir normalią praktiką“, – stebėjosi tinklaraštininkas.

„Delfi“ primena, kad būtent tokiais argumentais ketvirtadienio rytą surengtoje spaudos konferencijoje gynėsi jau buvusi ministrė M. Navickienė. Ji teigė jog padaryta žmogiška klaida, ji nieko nepažeidė, tačiau iš posto pasitraukia nebegalėdama atsakyti į visus klausimus, nenorėdama to perduoti Vyriausybei, valdančiajai Tėvynės sąjungai – Lietuvos krikščionims demokratams (TS–LKD).

S. Malinauskas rašė, kad Lietuvoje dovanos, kurių vertė didesnė nei 2,5 tūkst. eurų, yra apmokestinamos.

„Ar ministrės ir jos vaikų atostogos Dubajuje tiek kainavo, nežinau, bet vien skrydžiai privačiu lėktuvu turėjo kainuoti nemažai. Ar ši dovana deklaruota? Ar nuo jos sumokėti mokesčiai?“ – klausimą kėlė jis.

Klausimų jam sukėlė situacija dėl pačios M. Navickienės sutuoktinio.

„Ministrės vyras prie Vyriausybės veikiančios specialios komisijos pripažįstamas kaip asmuo, susijęs su pavojų nacionaliniam saugumui keliančiais žmonėmis. Jam neleidžiama parduoti savo turimo fintech verslo. Į kylančius klausimus dviem ministerijom vadovaujanti politikė atsakyti negali, nes jos vyras šiuo metu keliauja, motociklą non stop vairuoja, tai kalbėti negali“, – rašė S. Malinauskas.

Jis teigė, jog jam ties šiuo atsakymu „padvelkė Uspaskichu“.

„Nes jis visada į rimtus klausimus atsako kokia nors nesąmone, pats iš jos pasijuokia ir temą baigia. Tik bijau, kad konservatorių rinkėjai kiek kitokie, nei Darbo partijos ir jų humoro jausmas kiek kitoks“, – įžvalgomis socialiniame tinkle dalijosi tinklaraštininkas S. Malinauskas.

Stebėjosi jis ir faktu, kad minėta kelionė privačiu lėktuvu įvyko prieš metus.

„ Kitaip tariant, jei tai netaps vieša, tai ir problemos nėra, o kai tapo, tai problema atsirado.

Apie atostogas Dubajuje nežino nei premjerė, nei partija, kurie dabar atrodo itin

apgailėtinai, nes teisino tokį ministrės elgesį. Beje, iš retorikos panašu, kad ir toliau bando teisinti. Matyt, jei nepripažinsi, kad įlipai į šūdą, tai ir nesmirdės“, – iliustratyviai situaciją vertino S. Malinauskas.

Šiame įraše feisbuke S. Malinauskas pastebi, jog tai jau antroji situacija po Šarūno Stepukonio istorijos, kur tik po žurnalistų tyrimo Lietuvos bankas pastebi, jog prie didelės mokėjimų įmonės prisišliejo už sukčiavimą teistas, sėdėjęs, pavardę pasikeitęs asmuo.

„Tos įmonės paslaugomis, net ir jums skaitant šį tekstą, naudojasi daug valstybinių institucijų, įskaitant Valstybinę mokesčių inspekciją“, – įraše feisbuke rašė tinklaraštininkas S. Malinauskas.

„Delfi“ primena, kad buvusi socialinės apsaugos ir darbo ministrė M. Navickienė nusprendė palikti postą tęsiantis skandalui dėl jos ir politikės sutuoktinio Mindaugo Navicko ryšių su įmone „Foxpay“, jos savininke Ieva Trinkūnaite ir verslininkės sugyventiniu, anksčiau už finansinius nusikaltimus kalėjusiu Vilhelmu Germanu.

Finansinių technologijų įmonė „Foxpay“ buvo atsidūrusi vyriausybinės Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijos akiratyje. Trečiadienį pranešta, kad pastaroji neleido „Foxpay“ savininkei I. Trinkūnaitei įsigyti įmonės „LITLAB“, kurios pagrindinis akcininkas – ministrės sutuoktinis M. Navickas. Komisijos vertinimu, investuotoja I. Trinkūnaitė neatitinka nacionalinės svarbos objektų apsaugos įstatyme keliamų reikalavimų.

M. Navickas „Foxpay“ valdyboje dirbo nuo 2022 m., nuo 2023 m. pabaigos iki 2024 m. pradžios buvo šios įmonės direktoriumi. Visgi, Lietuvos bankui pradėjus tyrimus, M. Navickas pasitraukė iš „Foxpay“ valdybos.

Tiesa, naujienų portalas naujienų portalas „15min“ skelbė, jog už sukčiavimą teistas I. Trinkūnaitės sugyventinis V. Germanas kurį laiką dirbo M. Navicko valdomoje „LITLAB“. Taip pat pranešta, jog ministrės sutuoktinis su V. Germanu priiminėjo sprendimus I. Trinkūnaitės įsteigtoje įmonių grupėje „iSun“. M. Navickas yra vadovavęs ir kitoms su I. Trinkūnaite ir V. Germanu susijusioms įmonėms.

Ministrė M. Navickienė yra teigusi, jog I. Trinkūnaitė yra tolima jos giminaitė – vyro brolio žmonos sesuo. Anot politikės, su ja politikė bendrauja retai, o apie I. Trinkūnaitės sugyventinio V. Germano praeitį su teisėsauga nieko nežinojo.

Trečiadienį naujienų portalas „15min“ pranešė, kad pernai ministrė kartu su I. Trinkūnaite ir jos sugyventiniu V. Germanu privačiu lėktuvu skrido į Dubajų.

Lietuvos bankas atlieka patikrinimą dėl finansinių technologijų įmonės „Foxpay“. Savo ruožtu generalinė prokurorė Nida Grunskienė pavedė Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) atlikti faktinių aplinkybių patikslinimą dėl viešojoje erdvėje kilusių klausimų apie įmonės veiklą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)