Per rinkimų karštligę valdančiojo Liberalų sąjūdžio atstovo Eugenijaus Gentvilo kabinetas Seime spėjo atvėsti. O prišildyti jį dar reikės. Ilgametis parlamentaras jau perrinktas ir tęs kovą vienmandatėje apygardoje.

Politiko duona soti, bet esą ne atlyginimas motyvuoja likti.

„Net ir dabar susimėčiau, dėl ko labiau, ar dėl liberalizmo, ar dėl valgyklos. Eisiu į valgyklą ir įsitikinsiu, kad dėl jos“, – juokavo politikas.

Nors ir maistui netaupo, liberalui vis tiek susitaupo. Jo atlyginimas šios Seimo kadencijos metu buvo apie 2,7 tūkst. eurų į rankas. Tad per pietų pertrauką E. Gentvilas žvalgosi į skelbimus, kur pinigus investuoti.

„Ieškau sodybos tarp Vilniaus ir Kauno. Tiesiog čia noriu investuoti, tikrai ne Graikijoje“, – kalbėjo jis.

Kur kas sunkiau verčiasi jauni politikai. Arba taip teigia nuo algos iki algos gyvenantis opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovas Lukas Savickas.

„Mes turime būsto paskolą. Ir turbūt kiekvienas per šią kadenciją jautė, kaip nekontroliuojama infliacija valgė tas mėnesines įmokas, jas augino. Tai tikrai per šią situaciją buvo tokių mėnesių, kai jau tikrai atrodė, kad nuo algos iki algos“, – LNK žinioms sakė parlamentaras.

Lukas Savickas

Bet aimanuoti dėl uždarbio greitai nebereikės. Naujoje kadencijoje išrinktųjų tautos atstovų kišenės pilnės kone dvigubai. Iki šiol Seimo nariai gavę apie 2,2 tūkst. eurų į rankas, netrukus uždirbs 3,8 tūkst. eurų į rankas.

„Tiesą pasakius net nežinau, kokia ta alga bus. Nes į Seimą aš kandidatavau ne dėl algos. Aš galiu uždirbti tikrai daugiau nei Seimo alga“, – rytą po rinkimų LNK žinioms sakė į Seimą išrinktas advokatas Ignas Vėgėlė, į rinkimus ėjęs su opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) sąrašu.

Anot liberalo E. Gentvilo, atlyginimų pokyčiai būtini – Seimo nario alga nesikeitė 15 metų, nuo 2008 metų krizės.

„Seimo nariai buvo mažiausiai apmokami politikai ir valstybės pareigūnai, tarnautojai Lietuvoje“, – sakė E. Gentvilas.

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovas L. Savickas irgi tikino, jog Seimo nario atlyginimas turi būti konkurencingas, kad į parlamentą būtų galima pritraukti kuo labiau profesionalių žmonių.

„Ir kad tie sprendimai, kurie yra priimami čia, kurie pasiekia kiekvieną Lietuvos žmogų, būtų priimami tokių žmonių, kurie turi reikiamas žinias ir kompetencijas“, – kalbėjo jis.

Eugenijus Gentvilas

Naujos kadencijos Seime parlamento vadovas gaus 5,3 tūkst. eurų į rankas, anksčiau ši alga siekė 2,9 tūkst. eurų.

„Tas asmuo, kuris užima šitas pareigas, o tai yra formaliai Lietuvoje po prezidento yra antros pagal svarbą pareigos, gauna mažiau nei 3 tūkst. eurų į rankas. Tai maždaug yra du vidutiniai darbo užmokesčiai antram pagal svarbą asmeniui Lietuvoje. Tai tikrai yra nenormalu“, – LNK žinioms kalbėjo ekonomistas Algirdas Bartkus.

Bet yra ir manančių, kad algas Seimo nariams reikėjo didinti mažiau. Tautos atstovo atlyginimas pagal santykį su vidutiniu šalies darbo užmokesčiu bus kone didžiausias Europoje.

„Tas santykis kitose šalyse vyrauja tarp 2–3 atlyginimų vyraujantis. Pas mus bus tarp 3–4, beveik 4 vidutiniai šalies atlyginimai. Tai jau yra prie tų didesnių atvejų. Todėl aš balsuojant dėl to įstatymo pakeitimo susilaikiau“, – teigė valdančiosios Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) atstovas Seime Jurgis Razma.

Seimo galva uždirbs panašiai kaip geras programuotojas, bet mažiau nei valstybės įmonės vadovas. Pavyzdžiui, „Lietuvos geležinkelių“ generalinio direktoriaus alga pirmąjį šių metų pusmetį sudarė 7,7 tūkst. eurų per mėnesį į rankas.

„Tikrai su valstybės valdomų įmonių vadovaus (atlyginimai, aut. p.) nekonkuruos. Privačiame sektoriuje dirbančiais darbuotojais gali konkuruoti“, – situaciją vertino liberalas E. Gentvilas.

Neprilygs šis atlygis ir advokatams. I. Vėgėlė iš individualios veiklos pernai gavo 170 tūkst. eurų pajamų, arba kas mėnesį po 14 tūkstančių.

 Ignas Vėgėlė

„Skirtumas turbūt yra tas, kad Seimo narys negali gauti jokio kito atlyginimo. Man tai bus bet kokiu atveju praradimai“, – kalbėjo jis.

Premjero postą žadanti uždirbti šiuo metu opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė uždirbtų daugiau nei Seimo pirmininkas – 5,3 tūkst. eurų į rankas, šiuo metu premjero alga siekia 3,7 tūkst. eurų.

„Kas nėra tvarkoje. Nes pasižiūrėjus svorį, premjero svoris yra didesnis, tai faktas, bet de jure – žemesnis“, – svarstė ekonomistas A. Bartkus.

Tačiau jeigu V. Blinkevičiūtė turės nuoskaudų, tai dėl algos Briuselyje, Europos Parlamente (EP). Dabar ji uždirba 7,8 tūkst. eurų į rankas. Pirmadienio rytą V. Blinkevičiūtė sakė, kad EP palikti bus gaila.

„Bet palaukime galutinių Seimo rinkimų rezultatų“, – sakė LSDP vadovė.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: