„Melo kojos trumpos. Jeigu ponia Bilotaitė kreiptų tiek energijos savo tiesioginių pareigų atlikimui, tai tikrai būtų ir turbūt su civilinėmis priedangomis kur kas geresnė situacija. Deja, dabar pasidžiaugti tuo negalime“, – antradienį žurnalistams Gargžduose teigė G. Nausėda.

„Tai tiesiog norėtųsi palinkėti ministrei grįžti prie kasdienių darbų ir neužsiimti tuo, kuo ji neprivalo užsiimti“, – pridūrė jis.

Generalinė prokuratūra, reaguodama į ministrės A. Bilotaitės kreipimąsi dėl prezidento paskelbtos informacijos apie L. Volkovo užpuolikų sulaikymą, nurodė, kad ikiteisminis tyrimas dėl šios žinios paviešinimo nėra pradėtas.

Agnė Bilotaitė

A. Bilotaitė apie prezidento žinią dėl L. Volkovo užpuolikų: žala pasitikėjimui neabejotinai padaryta

Vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė teigia mananti, kad prezidentui G. Nausėdai paviešinus žinią apie Rusijos opozicionieriaus Leonido Volkovo užpuolikų sulaikymą Varšuvoje, buvo padaryta žala Lietuvos ir Lenkijos pareigūnų tarpusavio pasitikėjimui.

„Ikiteisminio tyrimo duomenų viešinimas ir kiti veiksmai labai aiškiai reglamentuoti Baudžiamajame ir Baudžiamojo proceso kodekse. Jais vadovautis privalu visiems valstybės pareigūnams, net ir Prezidentui. Bet kokios teisės aktų interpretacijos ir politikų kišimasis į pareigūnų darbą yra blogas precedentas ir negali pasikartoti.

Deja, bet žala pasitikėjimui tarp Lietuvos ir Lenkijos pareigūnų, taip pat mūsų valstybės reputacijai neabejotinai padaryta. Būti įstatymo ir pareigūnų pusėje yra mano pirmiausias tiesioginis darbas ir pareiga“, – antradienį „Facebook“ rašė A. Bilotaitė.

Deja, bet žala pasitikėjimui tarp Lietuvos ir Lenkijos pareigūnų, taip pat mūsų valstybės reputacijai neabejotinai padaryta.

Ji priminė, kad po G. Nausėdos paskelbtos žinios apie L. Volkovo užpuolikų sulaikymą kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, nes, ministrės teigimu, „Lietuvos teisėsauga dar neplanavo viešinti apie kartu su Lenkijos kolegomis atliekamus tyrimo veiksmus“.

„Generalinė prokuratūra jokių procesinių veiksmų, kurie padėtų išsiaiškinti, ar tyrimo duomenys buvo paviešinti neteisėtai, neatliko. Generalinės prokuratūros atsiųstame rašte nėra aiškiai pasakyta, ar buvo padaryta žala tebevykstančiam ikiteisminiam tyrimui“, – atkreipė dėmesį A. Bilotaitė.

Prokuratūra, reaguodama į ministrės A. Bilotaitės kreipimąsi dėl prezidento paskelbtos informacijos apie L. Volkovo užpuolikų sulaikymą, pateikė išaiškinimą, kad tik ikiteisminį tyrimą organizuojantis prokuroras gali nuspręsti, ar šiuo paviešinimu nebuvo padaryta žala.

Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vedėjas Elena Martinonienė Eltai patvirtino, kad tyrimas dėl neskelbtinos informacijos atskleidimo nėra pradėtas.

ELTA primena, kad balandžio 19 d. G. Nausėda pranešė, jog Lenkijoje buvo sulaikyti du asmenys, įtariami išpuoliu Vilniuje prieš Rusijos opozicionierių L. Volkovą. Po šios žinios šalies vadovas sulaukė dalies politikų kritikos.

Savo ruožtu A. Bilotaitė teigė, jog tokią informaciją skelbti yra tarnybų, o ne politikų prerogatyva. Taip pat ji kėlė klausimus, ar G. Nausėdos pasisakymai nepakenkė besitęsiančiam ikiteisminiam tyrimui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)