Kažkada tame sklype Vilniuje stovėjo paprasta sodyba. Dabar dėl sklypo užsisuko viena didžiausių tyrimų karuselių šalyje. Viename sklypo kampe yra įsikūręs atlikėjas Egidijus Dragūnas-SEL’as, jis teismuose apsigynė, tad naujo namo jam griauti nereikia.

Dėl kitoje sklypo dalyje įsikūrusios konservatorės M. Navickienės šeimos tyrimai prasideda. Pastatyti trys identiški pastatai, bet visi suregistruoti skirtingai. Dabar Navickams priklauso vienas namas, įregistruotas kaip dirbtuvės. O dirbtuvėse, anot Statybos inspekcijos, gyventi negalima.

„Tai priklauso ne gyvenamųjų pastatų paskirties grupei. Reiškia, juose gyventi negalima. Jie turi būti naudojami pagal paskirtį“, – sakė Statybos inspekcijos patarėja Asta Kazickienė.

Vyras gyvenamąją vietą deklaravo dirbtuvėse

Navickas patvirtina savo gyvenamąją vietą deklaravęs dirbtuvėse. Tačiau esą deklaravo dar tada, kai pastatas buvo įregistruotas kaip gyvenamas, o ne dirbtuvės.

Dabar Vilniaus miesto savivaldybė turi patikrinti, ar Navickams priklausančiose dirbtuvėse yra gyvenama, ar ne.

„Teisės aktų nustatyta tvarka bus atliekamas pastatų naudojimo paskirties patikrinimas, kurio metu bus tikrinama, ar pastatai naudojami pagal Registrų centre registruotą paskirtį. Jeigu būtų nustatyti naudojimo paskirties pažeidimai, pastatų savininkai būtų įpareigojami užtikrinti, kad pastatai būtų naudojami pagal Registrų centre registruotą paskirtį, taip pat būtų svarstoma dėl administracinio nusižengimo teisenos pradėjimo“, – pakomentavo Vilniaus miesto savivaldybė.

Aiškėja daugiau detalių, kaip vyko statybos

Savivaldybė atsisakė komentuoti, kaip įvertinama, ar patalpose gyvenama. Iš pradžių savivaldybė svarstė tikrinti iš anksto nepranešus. Dabar patikrinimą svarstoma suderinti su Navickais, neva be šeimininkų nepateks į vidų.

„Konservatorių merui ponui Benkunskui ir konservatorių administracijos direktoriui ponui Bužinskui nuvažiuoti pas savo partijos kolegę į namus į svečius nebūtų sudėtinga. O nuvažiavus nereikia būti ypatingu profesionalu arba statybų inžinierium, kad suprastum, ar tai yra gyvenamasis namas ar kažkokios dirbtuvės“, – komentavo Vilniaus miesto Tarybos narys Artūras Zuokas.

Aiškėja dar detalių, kaip vyko statybos. Prireikė tris kartus prašyti statybos leidimo. Iš pradžių tiek savivaldybė, tiek kitos tarnybos nustatė pažeidimų.

„Nepateikta informacija apie dirbtuvių pastate numatomą vykdyti veiklą ir jos poveikį. Atsakant į pastabas, buvo nurodyta, kad pagalbinio ūkio paskirties pastate nebus vykdoma gamybinė-komercinė veikla bei, kad dirbtuvės priskiriamos namų ūkio pastatams, ir jos skirtos savo ar savo šeimos reikmėms.

Reikalavimų neatitiko numatytos techninės galimybės užkelti karšto vandens temperatūrą legioneliozės prevencijai“, – teigiama Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atsakyme.

„Pradžioje ir miesto, ir kitų tarnybų sprendimai buvo neigiami, nes to nebuvo „de facto“ galima, nes iš esmės pastatyti trys gyvenamieji namai. Pakeisti ir ištaisyti klaidas, gauti naują leidimą, kuris įteisintų tokį statusą, kuris šiuo metu yra, įmanoma tik turint svarų politinį svorį“, – sakė A. Zuokas.

Dabar taip nepavyktų

Panašu, buvo neabejojama, kad problemos bus išspręstos. Anot Statybų inspekcijos, trūkumai taisyti nestabdant statybų.

„Dokumentacija buvo sutvarkyta eigoje, ir pastatyti, užregistruoti (pastatai)“, – sakė Statybų inspekcijos atstovė.

Tarnybos pripažįsta, kad dabar greičiausiai nebepavyktų pasistatyti trijų tokių pastatų vietoje buvusių senų pašiūrių, ypač regioniniame parke.

„Paprastam žmogui net ir, ženkliai mažiau nukrypus nuo projekto, būtų ženkliai didesnės sankcijos ir labai didžiuliai nuostoliai“, – sakė A. Zuokas.

Buvo kreiptasi į prokuratūrą dėl Žemaitaičio namų

Vilniaus savivaldybė nenoriai komentuoja dėl Navickų namų. Pernai savivaldybė ne tik komentavo, bet ir kreipėsi į prokuratūrą dėl kito politiko namų. Pranešė neva Remigijus Žemaitaitis neteisėtai įsikūręs apsaugos zonoje.

„Kiekvieną dieną, tikėtina, kad pažeidinėja teisės aktus, nes jie net ir patekti į savo namus legaliai negali, nes į namus patenka per uždarą vandenvietės teritoriją“, – komentavo A. Bužinskas.

Bet prokuratūra nurodė, kad savivaldybės kaltinimai R. Žemaitaičiui neturi pagrindo. Atsisakyta pradėti tyrimą tiek dėl savivaldybės įtarto piktnaudžiavimo, tiek dėl viešo intereso gynimo.

Navickai komentuoja nenoriai. Anksčiau M. Navickienė į klausimą, ar dirbtuvėse jos šeima gyvena, atsakė taip: „leidžiame laiką su šeima ir ten, tačiau tikrai negalėčiau pasakyti, kad ten yra mūsų gyvenamoji vieta“.

Visi trys namai atrodo identiškai, panašūs į gyvenamus, nors teisiškai tik vienas įregistruotas kaip gyvenamas. Iki skandalo savivaldybė netikrino, ar pastatai naudojami pagal paskirtį.