Verslo centrą šalia Vilniaus oro uosto pastatė konservatorės Monikos Navickienės vyro valdoma įmonė „Litlab“. Žiniasklaidai pradėjus skelbti, kad Mindaugas Navickas verslą daro kartu su skandalingos reputacijos teistu V. Germanu, dabar darbo imasi jau teisėsauga.

Įtarimai kol kas niekam nepareikšti

Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyboje (FNTT) yra pradėtas ikiteisminis tyrimas siekiant išsamiai ištirti viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją dėl bendrovės „Litlab“, jos turto kilmės ir teisėtumo finansuojant vieno administracinio pastato statybas“, – „LNK žinioms“ komentavo FNTT atstovė spaudai Modesta Zdanauskaitė.

Verslo centras ROD5

Paprastai tariant, tai – tyrimas dėl pinigų plovimo. Pareigūnai aiškinasi, ar M. Navickienės vyro įmonei pastačius verslo centrą nebuvo legalizuoti nusikalstamais būdais įgyti pinigai.

Baudžiamojo kodekso straipsnis, pagal kurį pradėtas tyrimas, kalba apie nusikaltimus, kai įvairiais sandoriais bandoma nuslėpti savo ar kito asmens turto kilmę žinant, kad turtas įgytas neteisėtai. Statybas finansavusioje įmonėje „Litlab“ pernai trumpam buvo įdarbintas ir V. Germanas.

„Šiame tyrime įtarimai pareikšti niekam“, – pažymėjo FNTT atstovė spaudai.

Į teisėsaugą dėl M. Navickienės vyro verslų kreipėsi Seimo opozicija. Pradėtas ikiteisminis tyrimas, anot Sauliaus Skvernelio, rodo, kad pareigūnai įžvelgia pagrindą jau nebe šiaip patikrinti informaciją.

„Ar yra padaryta nusikalstama veika surenkant įrodymus. Tai jau čia informacijos patikrinimas yra praeitas etapas, dabar pradėtas ikiteisminis tyrimas“, – pastebėjo buvęs premjeras, Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas S. Skvernelis.

Apsispręs dėl dalyvavimo Seimo rinkimuose

M. Navickas apie pradėtą ikiteisminį tyrimą nekalba: parašė, kad poziciją yra išdėstęs ir šiuo metu nieko papildomai pasakyti negali.

Su M. Navickiene antradienį „LNK žinioms“ susisiekti nepavyko. Anksčiau ji sakė:

„Aš sprendimą dėl savo politinės ateities priimsiu, turbūt, asmeniškai, pasitarusi su savo politine bendruomene.“

Savo ruožtu politinė bendruomenė teigia laukianti tik M. Navickienės sprendimo, ar ji liks politikoje.

„Tai jau jos pačios diskrecija šiuo etapu įvertinti visas aplinkybes“, – nurodė konservatorių rinkimų štabo vadovas Mindaugas Lingė.

Mindaugas Lingė

Konservatoriai kandidatus Seimo rinkimams išreitingavo prieš savaitę – M. Navickienė yra aukštoje, o, tiksliau, šeštoje, vietoje.

„Partijos nariai, kurie buvo išreitinguoti, turi galimybę įvertinti, ar jie nori toliau dalyvauti ar išsibraukti iš sąrašo. Tas procesas tebesitęsia“, – paaiškino M. Lingė.

Opozicijos klausimai

Pasak jo, šiuo metu partija M. Navickiene pasitiki, vertina parodytą atsakomybę, kai ji atsistatydino iš ministro pareigų paaiškėjus, kad Navickų šeima privačiu lėktuvu skrido į Dubajų su prastos reputacijos V. Germanu.

Bet partija M. Navickienės nedelegavo į vienmandatę apygardą. Dalis konservatorių neviešai kalba, kad tai buvo signalas, jog M. Navickienės ateitis politikoje bent dabar matoma miglotai.

„Jos pačios prašymu buvo sustabdytas to klausimo sprendimas šiuo etapu, – tikino M. Lingė. – Tai nėra absoliučiai koks nors partijos suspendavimas ar išreikšta pozicija.“

 Vilhelmas Germanas

Nuo tyrimų dėl savo vyro verslų M. Navickienė atsiribojo, esą niekaip juose nedalyvauja, o kai buvo ministre, vyro verslai neturėjo nieko bendro su socialiniais reikalais. Esą todėl net interesų konflikto nebuvo.

„Turbūt, aš turiu turėti teisę į savo asmeninius pasiekimus, savo pasirinktą sritį, nepriklausomą nuo mano sutuoktinio pasirinkimo“, – anksčiau kalbėjo politikė.

Nors kadencija – į pabaigą, opozicija prieš rinkimus istorijos nepaliks. Kelia klausimus, ar M. Navickienės vyro verslai neturėjo naudos dėl įtakingos žmonos statuso, pažinčių ar tiesiog žinių iš aukščiausių valstybės sluoksnių.

„Ministras yra kabineto narys, gal kolegės ministerijoje turėjo ką nors bendro. Atsakymus tokiais atvejais ir duoda teisėsauga“, – pažymėjo S. Skvernelis.

Navickienė neigia, kad šeima praturtėjo neteisėtai

Pusės hektaro ploto sklypas verslo centrui nuomojamas iš Lietuvos oro uostų. Sutartis – iki 2061 metų. Nuomos kaina kasmet kinta: pernai sumokėta 10 468 Eur, šįmet suskaičiuota 11 033 Eur. Vilniuje panašiai per metus jau kainuoja dviejų kambarių buto nuoma.

Saulius Skvernelis

S. Skvernelio klausimas toks:

„Ar nebuvo naudojamasi įtakingo konservatorių politiko arba politikės, o galbūt ir kolegų, veiksmais tiems visiems procesams, kurie susiję su verslu: užsakymų gavimai, viešieji pirkimai.“

Dešimtis viešųjų pirkimų yra laimėjusi dabar taip pat tiriama su M. Navickienės vyru ir V. Germanu sieta įmonė „Foxpay“.

Klausiama, ar šeimoje buvo neteisėto praturtėjimo, pati M. Navickienė tvirtino, kad ne.

Visą „LNK žinių“ reportažą žiūrėkite čia: