Gailius mero kėdę keistų tik į ministro

Joniškio rajono mero Vitalijaus Gailiaus darbo kabinete – nuotrauka iš policijos laikų. Kai tuometis prezidentas Valdas Adamkus apdovanojo jį, tuometį Kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotoją.

„Turiu tas kompetencijas, kurios yra reikalingas vidaus reikalų sistemai“, – LNK žinioms sakė V. Gailius.

Vitalijus Gailius

Jis yra vienintelis iš 7 į Seimą kandidatavusių nuolatinių merų, kuriam per pirmąjį turą pasisekė. Visgi, liberalas mero kėdę paliktų ir į Seimą grįžtų tik dėl vidaus reikalų ministro kėdės, kurioje dabar sėdi konservatorė Agnė Bilotaitė. Nors ir neaišku, kad Liberalų sąjūdis iš viso dalyvaus formuojant Vyriausybę.

„Manau, kad galėčiau būti deleguojamas kaip vidaus reikalų ministras. Todėl dalyvavau rinkimuose ir manau, kad savo žinias, patirtį galėčiau panaudoti dirbdamas vidaus reikalų ministru“, – teigė Joniškio rajono meras, išrinktasis Seimo narys V. Gailius.

Sinkevičius rinktųsi Seimą

Į Seimą išrinktas ir vienas laikinasis meras – Jonavos Rimantas Sinkevičius. Jis mero poste pakeitė nuteistą sūnų Mindaugą. Bet socialdemokratui mero įgaliojimai pasibaigtų kovo mėnesį, tada ten žadama rengti naujus mero rinkimus.

„O Seime jeigu bus patvirtintas mandatas, tai ketverių metų darbas į priekį su didžiausia tikimybe, kad pavyks jį dirbti. Renkuosi pastovesnį darbą nei laikiną“, – LNK sakė laikinasis Jonavos meras, išrinktasis Seimo narys R. Sinkevičius.

Rimantas Sinkevičius

R. Sinkevičius du kartus buvo ministru, Seimo nariu buvo keturis. Ir sako, kad Seimo jis pasiilgo.

„Tiesiog pasiilgau tų žmonių, Ekonomikos komiteto biuro darbuotojų“, – kalbėjo jis.

Mažylis dar nežino

Konservatoriui Andriui Kubiliui išėjus į Europos Komisiją (EK), į Briuselį gali važiuoti Liudas Mažylis. Ar važiuos, anksčiau jis sakė, jog atsakys po Seimo rinkimų. Dabar jis išrinktas ir į Seimą, bet dvejoja toliau.

„Mano šiandieninė situacija yra tokia, kad aš siekiu to trečiojo mandato. Aš dar iškovojau pirmą vietą Savanorių apygardoje ir principo reikalas mano yra eiti iki galo ir laimėti“, – LNK žinioms sakė L. Mažylis.

Liudas Mažylis

Jeigu jis pasirinks Seimą, atvers galimybę į Briuselį išvažiuoti Monikai Navickienei. Nes po L. Mažylio toliau sąraše yra Radvilė Morkūnaitė–Mikulėnienė, Arvydas Anušauskas, Matas Maldeikis. Bet visi šie politikai jau yra išrinkti į Seimą, o tada – M. Navickienė. Dėl su jos vyro verslu susijusių skandalų naujuose Seimo rinkimuose jie nedalyvavo.

Sinkevičiaus sąlygos

Su Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ į EP išrinktas Virginijus Sinkevičius. Bet kėdę Briuselyje jis irgi paliktų tik dėl aukšto posto.

„Jeigu Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ būtų valdančiojoje koalicijoje ir aš būčiau pakviestas galbūt užimti ministro pareigas, manau, kad ministras privalo dirbti Seime“, – sąlygas rytą po rinkimų vardijo V. Sinkevičius.

Virginijus Sinkevičius

V. Sinkevičius norėtų užsienio reikalų ministro poste pakeisti Gabrielių Landsbergį.

Verygos planas

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) sąrašo vedlys Aurelijus Veryga į Seimą irgi pateko, jis taip pat EP rinkimuose užsitikrino postą. Bet jis nuo pat pradžių sakė, kad iš Briuselio grįžtų tik dėl premjero posto.

„Nežinau, gal yra teorinė galimybė, kad kas nors man pasiūlys tokį variantą. Tai tada aš ir grįžčiau, o jeigu taip neatsitiks, aš liksiu atstovauti mūsų rinkėjus ir dirbti EP“, – rytą po rinkimų sakė A. Veryga.

Aurelijus Veryga

Naujos kadencijos eilinio Seimo nario alga bus 3,8 tūkst. eurų į rankas, o europarlamentarai gauna dvigubai daugiau – 7,8 tūkst. eurų į rankas, neskaičiuojant visų priedų.

Blinkevičiūtės pažadas

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė pirmą kartą į EP išrinkta buvo dar 2009 metais, taigi, Briuselyje ji dirba jau 15 metų. Dabar ji jau ruošiasi grįžti.

Pirmadienio rytą, paklausta, ar nebus gaila palikti Briuselio, pripažino, jog bus gaila, bet ragino palaukti galutinių Seimo rinkimų rezultatų ir mandatų dėlionės po antrojo turo.

Ramūnas Karbauskis, Vilija Blinkevičiūtė

Antrasis Seimo rinkimų turas vyks spalio 27 dieną.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: