Viena daina padėjo, kita – ne

Kol kas Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atstovas Antanas Nedzinskas yra pirmas už brūkšnio į parlamentą. Bet net neabejoja, kad Seime jis bus ir žino, kas jam padėjo.

„Pergale dar netikėjau, bet kai su kompozitoriumi Vudžiu sukūriau tą dainą, supratau, kad tai gali tikrai padėti“, – LNK žinioms sakė LSDP kandidatas į Seimą A. Nedzinskas.

Daina taip išplito socialiniuose tinkluose, kad prasidėjo savotiškos rungtynės, kas iš dainos padarys geresnį pokštą.

Antanas Nedzinskas

Jeigu LSDP vadovė Vilija Blinkevičiūtė tęsės pažadą ir taps premjere, jos vietą Europos Parlamente (EP) užims Juozas Olekas, o vien tai atlaisvintų vietą A. Nedzinskui. O dar vietų palaisvėtų, jeigu socialdemokratai laimėtų vienmandatėse. A. Nedzinskas padarė vieną iš didžiausių šuolių. Rinkėjai jį išreitingavo iš 87 vietos į 20.

Su daina į Seimą patekti bandė ir kitas socialdemokratas – Tadas Vinokuras. Bet jam taip gerai nepasisekė. Panašu, kad socialdemokratų rinkėjai ne itin pritarė tokiam atsijauninimui.

Garantuotas vietas patekimui į Seimą turėjusius jaunuosius socialdemokratus rinkėjai nureitingavo žemyn.

Šuoliai į viršų

Norintys patekti į Seimą konkuruoja dėl kuo aukštesnės vietos sąraše. O šie rinkimai parodė, kad viena geriausių vietų sąraše – paskutinė, 141.

Su socialdemokratais į Seimą grįžta Linas Balsys, 2017 metais parlamente įpūtęs beveik 2 promiles. Jis LSDP sąraše buvo priešpaskutinis, užėmė 140 vietą. O rinkėjai jį pakėlė į 19 poziciją.

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ sąraše paskutinis buvo Virginijus Sinkevičius, o rinkėjai jį pakėlė į 6 poziciją.

Seime dirbs ir ekonomistas Raimondas Kuodis, rinkėjai jį Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) sąraše pakėlė iš 107 vietos į 17.

Vos į Seimą prasibrovusių Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) sąraše – dar didesnis šuolis. Iš dugno į viršų šuolį padarė Ignas Vėgėlė – iš 141 į antrąją poziciją.

 Ignas Vėgėlė

„Aš sąmoningai pasirinkau 141 numerį. Nėjau pirmu numeriu, nors galėjau, man Ramūnas Karbauskis tai siūlė, aš su tuo nesutikau“, – LNK žinioms sprendimą aiškino I. Vėgėlė.

Tačiau jis aiškiai neatsakė, ar Seime dirbs, jeigu LVŽS negautų atsakingų postų.

„Reikia svarstyti ir galvoti, kur yra prasmingiau, kokią veiklą geriau daryti tam, kad rezultatas būtų pasiektas“, – kalbėjo kandidatas į Seimą.

Jeigu valstiečiai dar laimės kelias vienmandates, viltį patekti į Seimą turi ir galiūnas Žydrūnas Savickas, apie praeityje likusią pandemiją tebekalbantis Rimas Jonas Jankūnas.

Liberalas Virgilijus Alekna nebebus vienintelis olimpinis čempionas Seime. Su socialdemokratais į Seimą pateko penkiakovininkė Laura Asadauskaitė–Zadneprovskienė.

„Tas jausmas yra labai artimas varžyboms, nes buvo jauduliuko, azarto, kas gi bus. Ar iš tikrųjų man pavyks, ar balsuos“, – LNK žinioms sakė išrinkta Seimo narė L. Asadauskaitė–Zadneprovskienė.

Kasčiūnas populiaresnis už Landsbergį

O konservatorių rinkėjai pasiuntė įdomių signalų, ką mato partijos lyderiais. Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas surinko daugiau pirmumo balsų už partijos lyderį, užsienio reikalų ministrą Gabrielių Landsbergį.

Populiariausia liko premjerė Ingrida Šimonytė, bet lyginant su praėjusiais rinkimais pirmumo balsų jai sumažėjo ketvirtadaliu, G. Landsbergiui sumažėjo penktadaliu, o pirmumo balsų L. Kasčiūnui per kadenciją padaugėjo du kartus.

Laurynas Kasčiūnas

L. Kasčiūnas savo populiarumą partijoje augina didele dalimi I. Šimonytės ir G. Landsbergio sąskaita.

Gali būti, kad vyriausias Seimo narys liks tas pats – į antrąjį Seimo rinkimų turą pateko Antanas Vinkus iš Regionų partijos.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: