Seimo narys iš opozicijos Lukas Savickas vasara mėgaujasi giminių sodyboje, ji pirkta anksčiau, ne per karantiną. „LNK Žinių“ kalbintas L. Savickas pasakojo, kad tuo metu jo aplinka nekilnojamojo turto nesidairė, o ypač užsienyje – per karantiną buvo sudėtinga išvažiuoti net į kitą savivaldybę, jau nekalbant apie keliones po kitas šalis.

„Dar plius buvo ne tik tai, ką Lietuva reguliuodavo, bet [kelionės] priklausydavo ir nuo to, kaip kita valstybė reguliuodavo, kuri, priklausomai nuo savo situacijos, vėlgi, galėdavo įleisti, neįleisti, reikalauti karantino“, – pastebėjo Seimo demokratas.

Lukas Savickas

Kita opozicionierė Agnė Širinskienė pažymėjo, kad per karantiną Europoje galiojo ne tik kelionių draudimai – nebuvo ir skrydžių.

Politikė tvirtino, kad jos neįtikino užsienio reikalų ministro, konservatorių lyderio G. Landsbergio atsakymai apie jo šeimos įsigytą vilą Graikijoje.

„Visiškai neįtikino. Aš manau, kad tai yra pasakėlės iš bunkerio Graikijoje naiviam konservatorių rinkėjui“, – teigė A. Širinskienė.

Savickas: atsakymai turės būti Seimo salėje

G. Landsbergis aiškino, kad jo šeima nekilnojamojo turto pradėjo dairytis dėl koronaviruso pandemijos. O kad vilą Graikijoje įsigijo Rusijos karo Ukrainoje išvakarėse 2022 metais, – sutapimas.

„Nėra galimybės tiesiog sumokėti avansą per mėnesį. Turto paieška vien užtrunka metais. Mūsų atveju, ji prasidėjo 2020 metais. Visa kita tiesiog sutapo dėl to, kad mums 2021 metais pasiūlė, parodė nekilnojamojo turto agentūra“, – naujienų agentūrai ELTA komentavo užsienio reikalų ministras.

Tiesa, komentarus šia tema konservatorių lyderis davė tik vienam žurnalistui, nes Seimo posėdyje nedalyvavo. Tą dieną, kai žiniasklaidoje pasirodė informacija apie vilą, premjerė G. Landsbergį išleido nemokamų atostogų. Tuo metu opozicija jam surašė klausimus ir po jais surinko parašus. Atsakymų opozicionieriai vis tiek stokoja.

Gabrielius Landsbergis

„Atsakymas vienam žurnalistui tikrai nepakeičia šio siužeto, atsakymai turės būti išgirsti ir Seimo posėdžių salėje“, – teigė L. Savickas.

Opozicija vis tiek žada kviesti G. Landsbergį į Seimo tribūną. Pasak A. Širinskienės, būtina išsiaiškinti, ar Landsbergių šeima, pirkdama turtą, negavo nuolaidos, ar procese netarpininkavo Graikijos valdžia.

Kubilius: pirkinys natūralus

Nors ministras tikino, kad vila ir karas – sutapimas, kitas konservatorius Andrius Kubilius anksčiau sakė, kad tai – natūralus pirkinys.

„Natūralu, kad karas vyksta netoli, nerimo gali būti visiems pakankamai daug, bet aš tame nematau nieko blogo ir nieko smerkiamo. Tai, kad žmonės rūpinasi savo gyvenimu, yra visiškai natūrali būsena. Aš linkėčiau, kad kiek galima daugiau lietuvių įsigytų nekilnojamo turto ten, kur jie norėtų jį įsigyti“, – komentavo europarlamentaras A. Kubilius.

Andrius Kubilius

Savo ruožtu G. Landsbergis Eltai piktinosi, kad su vila buvo peržengtos jo privatumo ribos, kad politikas nėra cirko ponis, kad tai – privatus namas ir privati erdvė.

„Kai kuriems politikams pagal situaciją ir nuomonė skiriasi. Jeigu prisimintume, tai kadencijoje atgal tikrai buvo daug dėmesio skirta S. Skvernelio kaip premjero namui ir įvairioms aplinkybėms“, – dėstė L. Savickas.

2019 metais tuo metu opozicijoje buvę konservatoriai ir patys važiavo apžiūrėti prie Sauliaus Skvernelio namo tvarkomo kelio. Nuvažiavę svarstė, kad premjeras turi trauktis. O S. Skvernelio kaimynai paragino nuo kelio trauktis konservatorius.

Visą „LNK Žinių“ reportažą žiūrėkite čia: