A. Anušauskas savo įrašą pradėjo nuo atsiminimų apie dažnus susitikimus su buvusiais kaliniais, praėjusiais gulago kelią.

„Taip, tai politiniai kaliniai, kurių dalis lageriuose buvo dar kartą teisiami dėl įvairių kitų tariamų nusikaltimų. Teko kalbėtis su ne viena našle, kurių vyrai buvo sušaudyti už tikrus ar tariamus nusikaltimus. Ko labiausiai tie žmonės mokė? Atjautos, vidinės ramybės, supratimo, kad žmonės yra visur, net už grotų.

Net ir po kalinimo tie žmonės patirdavo persekiojimą, nepriimdavo į darbus, neregistruodavo buvusiuose namuose, visais būdais stumdavo į visuomenės paribį.

Todėl, kai sunku – reikia palaikyti, kai labai sunku – paremti, kai labai labai sunku – padėti žmonėms, kuriems to reikia. Tai čia norėjau priminti prieš rytojų, jei birželio 14–oji dar ką nors sako“, – feisbuke rašė jis.

Vėliau A. Anušauskas, kaip pats rašė, kalbėjo apie dabartį.

„Politiko reputacija yra nekonvertuojama valiuta, kuria mes naudojamės. Politikai turi būdų kaip ją išsaugoti, net jei padaro klaidų.

Tikrai nenorime, kad būtų įtraukiamos mūsų šeimos ar vaikai į politinius barnius.

Tuomet būna nepakeliamai sunku, ir čia jau nesvarbu, ar tu ministras ar ne. Ir todėl – Monika laikykis! Elgiesi atvirai ir garbingai“, – rašė A. Anušauskas.

M. Navickienė nusprendė palikti postą tęsiantis skandalui dėl jos ir politikės sutuoktinio Mindaugo Navicko ryšių su įmone „Foxpay“, jos savininke Ieva Trinkūnaite ir verslininkės sugyventiniu, anksčiau už finansinius nusikaltimus kalėjusiu Vilhelmu Germanu.

Finansinių technologijų įmonė „Foxpay“ buvo atsidūrusi vyriausybinės Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijos akiratyje. Trečiadienį pranešta, kad pastaroji neleido „Foxpay“ savininkei I. Trinkūnaitei įsigyti įmonės „LITLAB“, kurios pagrindinis akcininkas – ministrės sutuoktinis M. Navickas. Komisijos vertinimu, investuotoja I. Trinkūnaitė neatitinka nacionalinės svarbos objektų apsaugos įstatyme keliamų reikalavimų.

M. Navickas „Foxpay“ valdyboje dirbo nuo 2022 m., nuo 2023 m. pabaigos iki 2024 m. pradžios buvo šios įmonės direktoriumi. Visgi, Lietuvos bankui pradėjus tyrimus, M. Navickas pasitraukė iš „Foxpay“ valdybos.

Tiesa, naujienų portalas 15min.lt skelbė, jog už sukčiavimą teistas I. Trinkūnaitės sugyventinis Vilhelmas Germanas kurį laiką dirbo M. Navicko valdomoje „LITLAB“. Taip pat pranešta, jog ministrės sutuoktinis su V. Germanu priiminėjo sprendimus I. Trinkūnaitės įsteigtoje įmonių grupėje „iSun“. M. Navickas yra vadovavęs ir kitoms su I. Trinkūnaite ir V. Germanu susijusioms įmonėms.

Ministrė M. Navickienė yra teigusi, jog I. Trinkūnaitė yra tolima jos giminaitė – vyro brolio žmonos sesuo. Anot politikės, su ja politikė bendrauja retai, o apie I. Trinkūnaitės sugyventinio V. Germano praeitį su teisėsauga nieko nežinojo.

Trečiadienį 15min.lt pranešė, kad pernai ministrė kartu su I. Trinkūnaite ir jos sugyventiniu V. Germanu privačiu lėktuvu skrido į Dubajų.

Lietuvos bankas atlieka patikrinimą dėl finansinių technologijų įmonės „Foxpay“. Savo ruožtu generalinė prokurorė Nida Grunskienė pavedė Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) atlikti faktinių aplinkybių patikslinimą dėl viešojoje erdvėje kilusių klausimų apie įmonės veiklą.