Į salę Seime susirinkę partijų atstovai nepraleidžia progos pasireklamuoti ar įnešti sumaišties: Seimo rinkimų naujokas Eduardas Vaitkus sumaišė vokus, tad VRK puolė tvarkytis.

Partijų traukiami numeriai nugulė į biuletenius. Šie skaičiai neišpranašauja rinkimų rezultatų, bet gali privilioti daugiau rinkėjų.

„Pirmą numerį, tikriausiai, daugiau žmonių pamatys negu kokį kurs nors viduryje“, – pažymėjo „LNK Žinių“ kalbintas komunikacijos ekspertas Mindaugas Lapinskas.

Mindaugas Lapinskas

Kadangi Seimo rinkimuose dalyvausiantis europarlamentaras Petras Gražulis numerių traukime nepasirodė, už jį numerį ištraukė VRK. Paaiškėjo, kad būtent P. Gražulio partija biuletenyje bus įrašyta pirmoji. O paskutiniu numeriu puikuosis Lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga.

„Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga ištraukė gerą numerį, septynioliktą, jis vizualiai labai patrauklus rinkėjams“, – vertino partijos atstovė Rita Tamašunienė.

Pasidarė plakatus su visais galimais numeriais

Regionų partijai dėl skaičiaus, panašu, negaila ir pinigų: iš anksto pasigamino plakatus su visais galimais numeriais.

„Tikiuosi, partijai bus sėkmingas šeštas numeris, nors tikrai ne skaičiai lemia, o lemia žmonės, kokie yra komandoje“, – komentavo partijos atstovė Živilė Pinskuvienė.

Demokratai tiki, kad ištrauktas vienuoliktukas rinkimuose bus laimingas kaip krepšinyje.

„Vienuoliktas numeris tikrai Lietuvos krepšiniui visuomet buvo sėkmingas. Aišku, čia yra žaidimas, interpretacijos, bet, manau, įsimintinas ir geras numeris“, – teigė Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis.

Saulius Skvernelis

„Nelabai geras numeris, bet žmogus neblogas“, – klausydamasis S. Skvernelio komentaro tarė Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas.

Konservatoriams teko velnio tuzinas, bet iš valdančiųjų labiau džiaugėsi ne jie, o Laisvės partija.

„Laisvės partija ištraukė šešioliktą numerį, esam patenkinti, mielai toliau bendrausime su rinkėjais, pristatysim savo nuveiktus darbus, pristatysim tuos darbus, kurie dar nebaigti ir kuriuos dar reikia pabaigti“, – kalbėjo partijos lyderė Aušrinė Armonaitė.

Magija įtikėjęs Uspaskichas

Liberalų sąjūdis gavo keturioliktą numerį.

„Gražus numeris, lyginis, man asmeniškai labai patinka“, – tarė Liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Viktorija Čmilytė-Nielsen

Skaičių magija ypač įtikėjęs V. Uspaskichas.

„Čia yra devintas numeris, tai yra dvasinis numeris, tai yra vertybes nešantis numeris. Todėl Lietuvos laukia labai geri laikai, jeigu pasirinks devintą numerį“, – dėstė jis.

Ištrauktu numeriu džiaugėsi ir socialdemokratai.

„Kas gali būti geriau už trečią numerį? Tai dar kartą parodo, kad mes socialdemokratai stiprūs, vieningi, tinkamus numerius ištraukiam, o kiekvieną numerį puošia Lietuvos žmonės. Laukiam jų pasitikėjimo“, – su šypsena kalbėjo socialdemokratų vedlė Vilija Blinkevičiūtė.

Tarp partijų buvo ir ginčų, kuris geresnis: penki ar dešimt?

„Dešimt man visą laiką yra geras įvertinimas. Kai dukra gauna dešimtuką, visą laiką džiaugiamės“, – kalbėjo partijos „Laisvė ir teisingumas“ pirmininkas Artūras Zuokas.

Ekspertas: ar pamatysime Šimonytės šypseną?

„Politinei prostitucijai numeris penki pasakys „gana“. Ar jums patinka prostitucija?“ – taip apie gautą numerį Seimo rinkimuose kalbėjo E. Vaitkus.

Eduardas Vaitkus

Tiesa, skaičiai rinkimuose gali įnešti ir painiavos: septinto ir penkiolikto numerių net nėra. Mat koaliciją sudariusios Žemaičių, Krikščioniškosios demokratijos ir Darbo partijos numerius traukė tris kartus ir pasirinko vieną skaičių – devintuką.

„Rinkimuose buvo užsiregistravusios dalyvauti dvidešimt partijų, kandidatus pateikė septyniolika partijų ir trys iš jų sudaro koaliciją. Tai daugiamandatės rinkimų apygardos biuletenyje rinkėjai turėtų rasti penkiolika kandidatų sąrašų“, – tvarką paaiškino VRK pirmininkė Lina Petronienė.

Politikų sprendimas eiti į koalicijas – rizikingas sprendimas, vertino komunikacijos ekspertas M. Lapinskas. Nes, pasak jo, tokiu atveju rinkimuose reikia surinkti daugiau balsų.

„Iš kitos pusės V. Uspaskichas jau ne pirmą kartą tokią kombinaciją suka, jeigu staiga paaiškėja, kad yra iškeliama kokia nors baudžiamoji byla“, – kalbėjo M. Lapinskas.

Kai numeriai ištraukti, partijos gali toliau reklamuotis ir tai daro jau nuo balandžio. Anot komunikacijos eksperto, šie Seimo rinkimai gresia išsiskirti politiniu šou.

„Ar nesusimuš R. Karbauskis su S. Skverneliu? Nes atrodo, kad vieni kitiems laido tikrai nelabai mandagius epitetus. Ar pamatysime nors vieną šypseną I. Šimonytės veide iki pat rinkimų?“ – kėlė klausimus M. Lapinskas.

Seimo rinkimai vyks spalio 13 dieną.

„LNK Žinių“ reportažą rasite čia: