Trečiadienį kalbinta L. Petronienė sakė, kad pirmąją išankstinio balsavimo dieną, antradienį, rinkimų aktyvumas džiugino.

„Kaip mes sakome, rinkėjai nestabdo. Ir balsuoja taip pat toliau aktyviai kaip ir pirmame ture. Antradienį balsavo virš 40 tūkst. rinkėjų, trečiadienio vidurdienį šis skaičius jau siekia 58 tūkst., kiekvieną minutę mes atsinaujiname duomenis.

Trečiadienį prasidėjo balsavimas ir specialiuosiuose punktuose. <...> Tas aktyvumas dar didesnis bus, tas mus labai džiugina“, – laidoje kalbėjo VRK pirmininkė L. Petronienė.

Ji svarstė, jog tokį rinkėjų aktyvumą gali paaiškinti ir jų noru turėti laisvą savaitgalį.

„O kas dar labai džiugina – nors rinkėjų labai daug, bet eilės žymiai trumpesnės. Nes pati balsavimo procedūra yra trumpesnė – vienas biuletenis, tereikia pasirinkti tik iš dviejų pavardžių.

Tad eilės juda tikrai greičiau. Antradienį keletą kartą buvome Lukiškių aikštėje, tai populiariausia balsavimo vieta Lietuvoje. Tikrai eilės būdavo kelių žmonių, viskas labai greitai sukasi“, – laidoje „Delfi diena“ kalbėjo VRK pirmininkė L. Petronienė.

Pašnekovė svarstė, jog pirmojo turo aktyvumo duomenys liudija, kad rinkėjai suprato – dalyvaudami rinkimuose nulemi šalies ateitį.

„Kartais balsuodami net ir nesuprantame, kaip mes ją lemiame. <...> Dar pasidarė ir populiaru balsuoti, ši mada bus ypatingai džiugina. Nes žmonės tikrai mielai dalijasi socialiniuose tinkluose, kad balsavo, stovėjo eilėje“, – džiaugėsi VRK pirmininkė L. Petronienė.

Ji priminė, jog nepaisant registruotos gyvenamosios vietos išankstinio balsavimo metu galima balsuoti bet kur – bet kuriame mieste, bet kurioje savivaldybėje trečiadienį ir dar ketvirtadienį.

VRK pirmininkė L. Petronienė dar priminė, jog išankstinis balsavimas vyksta iki 20 valandos. Pasak jos, svarbiausia iki to laiko atsistoti į eilę balsuoti, tada balsuoti bus leidžiama.

Sekmadienį, rinkimų dieną, balsuoti taip pat galima nebūtinai ten, kur žmogus yra registruotas. Tik VRK pirmininkė turi prašymą – ateiti balsuoti kiek anksčiau, kad apylinkės tarpusavyje galėtų susikalbėti.

„Ką parodė pirmojo rinkimų turo patirtis, beveik 6 procentai pasinaudojo šia privilegija. Reta valstybė turi tokią privilegiją, kai biuletenis yra vienodas visoje valstybėje – tai yra prezidento rinkimai, Europos Parlamento (EP) rinkimai. Jų metu galima balsuoti bet kur.

Lina Petronienė

Svarbu nelaukti paskutinės minutės, nes dėl galimų eilių gali žmogaus nebespėti patikrinti. Todėl labai prašome ateiti pirmoje dienos pusėje iki 15h valandos. Nes jau po to, iš pirmo turo žinome, kad buvo pakankamai ilgos eilės, komisijoms buvo sunku tarpusavyje komunikuoti, nekalbant apie tai, jog jos turi dar savo rinkėjus aptarnauti“, – laidoje „Delfi diena“ sakė VRK pirmininkė L. Petronienė.

Paklausta, kodėl ne visus užsienyje gyvenančius rinkėjus pasiekė balsavimo biuleteniai, VRK pirmininkė L. Petronienė išvardijo kelias to priežastis.

„Yra ir pašto problemos šiek tiek tų valstybių. Taip pat reikia suprasti, kad kai vyksta antrasis rinkimų turas, tai tų biuletenių negalima atspausdinti dar prieš įvykstant pirmajam. Kai kurios ambasados turi paruošti ir po 20 tūkst. vokų ir juos išsiųsti. Tad ir tos valstybės pašto tarnybos turi susidoroti su 20 tūkst. laiškų. Tai yra pakankamai didelis kiekis.

Bet jau gauname duomenis, kad rinkėjai gavo biuletenius, iš ambasadų gauname informacijos, jog jau yra sugrįžusių vokų. Tai labai džiugina“, – laidoje „Delfi diena“ sakė VRK pirmininkė L. Petronienė.