Prieš JAV vyksiančius prezidento rinkimus amerikiečių teisėsauga pateikė kaltinimus dviem Rusijos piliečiams, kad organizavo kišimąsi į rinkimus. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kuris kalba priešingai nei daro, teigė neva rusai amerikiečių prezidento rinkimuose palaiko Kamalą Harris.

„Sakiau, kad mūsų favoritas buvo dabartinis prezidentas Joe Bidenas. Jis buvo pašalintas iš lenktynių, tačiau visiems savo šalininkams rekomendavo palaikyti ponią Harris. Taigi, mes ją ir palaikysime“, – nurodė V. Putinas.

FTB teismui perduotoje medžiagoje yra kur kas daugiau duomenų apie tai, kaip rusai plauna smegenis Europoje. Minimos ir Kremliaus operacijos Lietuvoje. Atskleidžiama, kad rusų pinigai neteisėtam kišimuisi į amerikiečių politiką plaukia per Lietuvą.

„Vykdoma ir finansuojama veikla, kuria siekiama slapta skleisti Rusijos vyriausybės propagandą. Siekiama mažinti tarptautinę paramą Ukrainai, stiprinti prorusišką politiką ir daryti įtaką rinkėjams Jungtinėse Valstijose ir kitose šalyse“, – teigė Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo patarėjas John Kirby.

Lietuva ir visa Europos Sąjunga seniai blokuoja Kremliaus propagandos kanalą „Russia Today“.

Amerikiečiai skelbia surinkę įrodymų, kad „Russia Today“ kuria įmones, kurios moka pinigus už Kremliui palankius komentarus, kokių netrūksta ir Lietuvoje.

„Dabar žinome, kad RT, anksčiau žinoma kaip „Russia Today“, yra ne tik žiniasklaidos organizacija. Žinome, kad RT sudarė sutartį su privačia bendrove, kuri mokėjo milijonus dolerių nieko nežinantiems amerikiečiams, kad šie skleistų Kremliaus žinią, kuria siekiama paveikti JAV rinkimus ir pakenkti demokratijai. RT vadovybė sukūrė šią įmonę ir jai vadovavo“, – šnekėjo JAV Valstybės departamento atstovas Matthew Miller.

Beveik 300 puslapių dokumente teigiama, kad rusai Amerikoje kuria interneto svetaines melagienoms, o atsiskaito kriptovaliutomis per Lietuvos kriptoįmonę „CoinGate“.

„Šitų pinigų judėjimas, jų šaltinis ir galimybė pasinaudoti tokia forma pinigais, toms pačios sankcijoms apeiti, yra be galo patogi“, – pabrėžė opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atstovė, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) narė Dovilė Šakalienė.

Kandidatai į JAV prezidentus Kamala Harris ir Donaldas Trumpas rugsėjo 10 d. susitiks akis į akį

Lietuvos bankas nurodė nieko negalintis pakomentuoti, nes kriptoįmonių nekontroliuoja.

Amerikiečių FTB nurodo, kad kišimasis į demokratinius rinkimus ir kriptovaliutų naudojimas turi pinigų plovimo požymių. Pinigų plovimą turėtų tirti Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT). Ji nurodė negalinti atsakyti, ar yra tyrimų dėl Lietuvoje registruotų kriptoįmonių.

LNK Žinios pernai rodė, kad kriptovaliutų veikėjai, kurie užsienyje stoja prieš teismus dėl milijardinių aferų, padalinius atidaro Lietuvoje. Lietuva apskritai yra lyderė pagal tai, kiek šalyje veikia kriptovaliutų įmonių, tačiau Lietuvos bankas tik konstatuoja, kad nieko negali padaryti.

„Šis rodiklis nekelia labai gerų emocijų“, – teigė Lietuvos banko vadovas Gediminas Šimkus.

Taisyklės kriptoįmonėms įsigalios tik nuo kitų metų.

Rusai taip pat skleidžia melagienas kurdami naujienų portalų kopijas, kad propaganda atrodytų kaip tikros žinios. FTB mini, kad klastota tarptautinė naujienų agentūra „Reuters“, Vokietijos, Prancūzijos naujienų portalai, taip pat Baltijos šalyse veikiantis naujienų portalas „Delfi“. Šios operacijos taip pat finansuotos kriptovaliutomis.

Amerikos visuomenė tiek suskaldyta, kad kas betaptų prezidentu, įtampos visuomenėje lengvai nedings. Vakarų žvalgybos tarnybose yra nerimo, kad šį rudenį NATO šalyse gali padaugėti padegimų, sprogimų, užpuolimų ar kitų sabotažo atakų. Rusai testuos, kaip NATO sugeba kolektyviai reaguoti.

„Amerikos rinkimai yra ideali terpė žiūrėti, kiek, sukėlus problemų JAV nacionaliniu lygmeniu, būtų gebėjimas organizuotai reaguoti į skirtingas hibridines atakas, kurios išsimėtytų skirtinguose aljanso taškuose“, – kalbėjo D. Šakalienė.

Kaip tik šiomis dienomis stebimasi, kaip Vokietijoje sugeba laimėti prorusiška „Alternatyva Vokietijai“, kurios vienas lyderių demonstratyviai važinėja sovietine Niva.

„Tai, ką mes stebime dabar, yra europinė tendencija. Tam tikros problemos kaip migracija ilgai nesprendžiamos, tampa pūliniu visuomenėje, kur atrodo, kad niekas nebegali išspręsti, tik radikalai radikaliomis priemonėmis“, – nurodė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Amerikiečių tarnybos teigia, kad patys rusai vertina, jog jiems, net dabar, yra nesunku daryti įtaką Vokietijoje.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: