Į Delfi kreipėsi pilietis, kuris pasakojo, kad sekmadienį dalyvavo šv. mišiose Utenos Kristaus Žengimo į dangų parapijoje ir išgirdo, jo vertinimu, politiškai angažuotą kunigo pamokslą. Kunigas, pasak gyventojo, per Seimo rinkimus ragino nebalsuoti už Laisvės partiją, liberalus.

„Susirinkome visa šeima paminėti prieš x laiko mirusiojo asmens <...>. Kunigas, sakydamas pamokslą, akcentavo vyro ir moters ryšį, kuris aprašytas Šventajame Rašte, Bažnyčios kronikose, ir kuriam aš pats kaip tikintysis šventai pritariu.

Tačiau, mano nuomone, kunigas pasakė per daug žodžių, galinčių įžeisti kitos seksualinės pakraipos tikinčiuosius, ir paminėjo konkrečias partijas, už kurias neva neturėtume balsuoti rinkimuose“, – laiške Delfi, kitoms žiniasklaidos priemonėms, Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) ir Vilniaus arkivyskupijai dėstė pilietis.

Teigia, kad norėjo išeiti iš bažnyčios

Jis apgailestavo, kad neturi kunigo pamokslo garso įrašo, tačiau patikino, kad kunigas kalbėjo panašiai taip:

„Dievas sukūrė vyrą ir moterį ir tai yra dvi lytys, ir negali būti 50 ar daugiau lyčių. Ir balsuodami rinkimuose neturėtumėte balsuoti už Laisvės partiją ar liberalus, kurios, kaip ir kitos vakarietiškos partijos, bando propaguoti homoseksualumą ir genderizmą.“

Gyventojas teigė, kad po šių žodžių norėjo palikti bažnyčią, bet iš pagarbos žmogui, kurio mirties metines šeima minėjo, esą liko klausytis toliau.

Malda

Delfi kalbintas pilietis pasakojo, kad kai kurie tikintieji bažnyčią visgi paliko.

„Prašau VRK rimtai apsvarstyti šį laišką: konkrečiai dėl kunigo pasakymo, už kurias partijas nebalsuoti artėjančiuose rinkimuose; kurijai įvertinti, ar verta politikuoti skleidžiant Dievo žodį“, – laiške be kita ko prašė gyventojas.

Sako, kad rėmėsi Bažnyčios mokymu

Delfi kalbintas klebonas Utenos Kristaus Žengimo į dangų parapijoje kunigas Algis Neverauskas leido suprasti, kad per mišias iš tikrųjų agitavo tikinčiuosius per rinkimus nebalsuoti už liberalias partijas. Anot jo, šios partijos skleidžią gender ideologiją.

Paklaustas, ar agituoti prieš moralu, kunigas vertino, kad tai nėra moralumo klausimas.

„Čia vis tiek yra Bažnyčios mokymo klausimas. Apskritai visas Dievo žodis grynai yra [apie tai, kad] Dievas sukūrė vyrą ir moterį. Ne 50 lyčių, bet vyrą ir moterį, ir ne vyrą ir vyrą – kaip tai nepatiktų kitos orientacijos žmonėms. Šeima vis tiek yra pagrindinis Bažnyčios mokymas ir tai išliks, o tuo labiau, kai Vatikanas išleido naują dokumentą, kur gender ideologiją pasmerkė, ką čia labai visa žiniasklaida nutylėjo“, – kalbėjo A. Neverauskas.

„Pasakyti, kad ta pati Laisvės partija, kuri yra angažuota su gender ideologija ir visiškai priešingu Bažnyčiai mokymu, tai tą deklaruoti ir pasakyti, kad mums krikščionims šita pozicija ir šita partija – akivaizdžiai antikrikščioniška, nei čia moralumo, nei čia etikos [klausimas]. Čia – Bažnyčios mokymo pozicija“, – teigė kunigas.

Kunigas: tarsi mane nori visiškai užčiaupti

Bet ar tai nėra Bažnyčios įsitraukimas į politiką pasakant tikintiesiems (bet ir rinkėjams), kad jie neturėtų balsuoti už tam tikrą partiją?

Laisvės partijos politikai

„Vis tiek į Bažnyčią ateina tikintieji, kurie vis tiek daugmaž laikosi Bažnyčios pozicijos, ir kviečiame laikytis Biblijos pirmiausia, Bažnyčios mokymo. Tą įvardyti, ką įvardija net ir tie patys vyskupai, ypatingai čia dabar Šiluvoje (rugsėjį Šiluvoje vyko Didieji Švč. Mergelės Marijos Gimimo atlaidai – Delfi), tas pats [Kauno arkivyskupas metropolitas] Kęstutis Kėvalas labai aiškiai užakcentuoja, kad gender ideologija apskritai yra grėsmė nacionaliniam saugumui, nes pakerta šeimos kaip tokios, visuomenės pagrindą. Arba – to paties Vatikano nauja deklaracija, čia išvis ją įvardija kaip labiausiai ypatingai pavojingą, nes panaikina lyčių skirtumus ir visus suvienodina“, – pasakojo A. Neverauskas.

„Mano kaip tik pamokslas buvo apie tai, kad Jėzus yra tas, kuris pirmas apgina moterį ir pastato ją vienam lygmenį su vyru, moteris nėra vyro nuosavybė, kurią galima atleisti, keisti. Kalbant apie lyčių lygybę, Jėzus kaip tik yra tas, kuris pirmiausia ir apgina. Niekas tiek nėra išaukštinęs moters pasaulyje kaip Bažnyčia – Mergelė Marija iškeliama kaip dangaus ir žemės karalienė“, – tęsė kunigas.

Gyventojo skundas dėl jo pamokslo, A. Neverausko vertinimu, atrodo lyg su grasinimais, kad kreipiamasi į VRK, spaudą, kuriją: „Toks tarsi noras visiškai užčiaupti.“

VRK aplinkybes aiškinsis

VRK žada aiškintis kunigo pasisakymo aplinkybes, Delfi nurodė komisijos atstovė spaudai Indrė Ramanavičienė.

Vyriausioji rinkimų komisija

„Vyriausioji rinkimų komisija sekmadienį vakare, prieš pat vidurnaktį, gavo rinkėjo skundą, kuriame aprašomas Utenos senojoje bažnyčioje sekmadienio mišiose kunigo pasakytas pamokslas. Rinkėjas prašo komisijos apsvarstyti kunigo pasisakymo turinį ir raginimą nebalsuoti už konkrečias politines partijas.

Šį rinkėjo pranešimą numatyta perduoti nagrinėti Utenos vienmandatės apygardos rinkimų komisijai, kuri ir pasiaiškins pasisakymo aplinkybes“, – teigė I. Ramanavičienė.

Skelbta, kad šių metų sausį per Lietuvos vyskupų konferencijos plenarinį posėdį vyskupai priminė kunigams, jog jie yra pašaukti skelbti Evangeliją ir tarnauti toms bendruomenėms, kurios jiems yra pavestos.

Kaip nustato kan. 287 § 2, „dvasininkai ir vienuoliai neturi aktyviai dalyvauti politikoje ir politinių partijų veikloje, nebent kompetentingos bažnytinės valdžios sprendimu tai būtų reikalinga Bažnyčios teisėms ginti ar bendram gėriui skatinti“. Todėl, pasak vyskupų, vengtina kuria nors forma reiškiama parama konkretiems kandidatams į politines pareigas.

Reikšti tokią paramą, anot jų, vengtina ne tik bažnyčiose ir vienuolynuose, bet ir dvasininkų ir vienuolių institucinėse bei privačiose socialinių tinklų paskyrose, taip pat kitose informacijos sklaidos priemonėse.