Apie visa tai „Žinių radijui“ pasakojo minėtų rajono savivaldybių merai.

Tauragės ir Šilalės rajonuose ketinama steigti naujus karinius poligonus. Tokį sprendimą priėmė Valstybės gynimo taryba (VGT), dabar ruošiami reikalingi teisės aktai. Tačiau dalis šių rajonų gyventojų piktinasi valdžios atstovų užmojais ir komunikacijos stoka: esą dėl sprendimo įsteigti poligonus nebuvo tartasi su bendruomenėmis.

Nepatenkinti ir medžiotojai, kadangi poligonų teritorijose bus uždrausta medžioti.

Medžiotojas

Kaminskas: klausimų daug

„Žinių radijo“ kalbintas Tauragės rajono savivaldybės meras Dovydas Kaminskas patikino, kad Krašto apsaugos ministerijos (KAM) atstovai turėjo pokalbį su bendruomene (seniūnais, suinteresuotų bendruomenių pirmininkais, Medžiotojų ir žvejų draugijos atstovais) ir pristatė planą dėl karinio poligono rajone.

„Mes nesame sužavėti tais sprendimais, bet, manau, kad visi turime suprasti, kad valstybės saugumo interesas yra pats svarbiausias. Prieš Valstybės gynimo tarybos sprendimą patvirtinti tokį planą [Krašto apsaugos ministerijos atstovai] komunikavo su bendruomene, buvo atvykę pas mus pristatyti, kaip tai maždaug galėtų atrodyti. Aišku, klausimų kyla daug iš bendruomenės ir iš medžiotojų bendruomenės. Mums lygiai taip pat klausimų kyla daug“, – pasakojo D. Kaminskas.

Pasak jo, būtų gerai, kad į poligono teritoriją nebūtų įtrauktos rekreacinės teritorijos, poilsiavietės. Dėl to, mero teigimu, labiausiai ir nuogąstauja gyventojai.

„Pats pirminis susitikimas ir planas, kurį patvirtino Valstybės gynimo taryba, yra planas, o dabar, kuo toliau, tuo labiau žiūrime ir darome kruopštų darbą, kad įvertintume esamas teritorijas. Matot, hektarų ten numatyta tikrai labai daug. Jeigu galima išspręsti tą klausimą neįtraukiant rekreacinių teritorijų, neįtraukiant poilsiaviečių, manau, kad ministerija, kaip komunikavo ministras, jie yra lankstūs tuo klausimu.

Tai dabar savivaldybė, aš kaip meras ir Seimo narys Romualdas Vaitkus, dedame visas pastangas, visą kruopštų darbą, kad nebūtų arba minimaliai būtų pažeisti viešieji interesai, kurie susiję su rekreacija“, – tikino Tauragės rajono meras.

Sako, kad laiko diskusijai yra

Dėl medžioklės plotų, anot jo, taip pat ketinama diskutuoti su krašto apsaugos ministru Laurynu Kasčiūnu.

Dovydas Kaminskas

„Dabar visos suinteresuotos šalys turėtų įdėti visą kruopštų darbą, kad būtų rasti geriausi sprendimai tiek valstybės saugumo požiūriu, tiek mūsų rajono gyventojų požiūriu.

O iki šiol, jeigu žiūrėtumėm į teritoriją, pačią pirminę teritoriją, tai yra Šilinės girininkija. Planuojama įsteigti taktinį manevrinį poligoną, o taktinės pratybos jau ir šiandien daug metų ten vyksta. Tai turime suprasti, kad toje teritorijoje tai, kas yra planuojama, jau vyksta. Tiesiog norima pakeisti statusą, kad, galbūt, galėtų įsirengti daugiau infrastruktūros.

Man atrodo, labai svarbu pabrėžti, kad jokiu būdu nekalbama apie tokius poligonus, kurie yra Kazlų Rūdoje, Pabradėje, kur plynai kertami miškai, kur važinėja technika“, – pažymėjo D. Kaminskas.

Dabar diskutuoti apie karinio poligono Tauragės rajone teritoriją, anot jo, pats metas. Ir tai, mero teigimu, galima daryti tol, kol Seimas nepriėmė su tuo susijusio specialaus įstatymo.

„Laiko diskusijai dabar tikrai yra, dabar svarbiausia teikti pasiūlymus ir bandyti surasti geriausius sprendimus“, – kalbėjo D. Kaminskas.

Kancevyčius: kodėl taip arti Tauragės?

Platesnė vieša diskusija su visuomene apie poligoną, pasak jo, turėtų vykti liepos 15 dieną. Tikimasi, kad joje dalyvaus krašto apsaugos ministras, kariuomenės atstovai, Šaulių sąjungos, Krašto apsaugos savanorių pajėgų atstovai.

Savo ruožtu Tauragės rajono savivaldybės narys Sigitas Kancevyčius kritikavo valdžios komunikaciją apie planus rajone steigti karinį poligoną. Anot jo, „viskas buvo pradėta nevykusiai“, o susitikime su Krašto apsaugos ministerijos atstovais esą dalyvavo tik kviestiniai asmenys.

Laurynas Kasčiūnas

„Man tai šita žinia buvo kaip perkūnas iš giedro dangaus kaip ir daugeliui Tauragės krašto gyventojų. Jeigu darbas būtų ruošiamas, kažkaip būtų komunikuota – informaciniai pranešimai ar kitaip, man atrodo, čia ir emocijų tiek daug nebūtų“, – „Žinių radijui“ komentavo tarybos narys.

Jis pabrėžė, kad nėra prieš karinį poligoną ir teigė esąs įsitikinęs, kad prieš nėra ir tauragiškiai.

„Bet kyla klausimas, kodėl taip arti Tauragės? Tauragiškiai yra pamėgę būtent Šilinės girininkiją, ten yra vaikščiojimo takai, žmonių labai daug būna <...>. Tai prigijusi rekreacinė zona daugeliui tauragiškių, mėgstančių gamtą, mėgstančių pasivaikščioti. Man šitas labai keistai pasirodė“, – pabrėžė S. Kancevyčius.

Jo nuomone, karinis poligonas Tauragės rajone gali būti, bet toliau nuo rajono centro.

Bartkus: ministerija turi garantuoti, kad paskirtis nesikeis

Šilalės rajono savivaldybės meras Tadas Bartkus pasakojo, kad su KAM vadovybe apie planus steigti karinį poligoną kalbėjosi dar birželio pradžioje.

„Informavo apie galimybę, kad Šilalės rajone atsiras poligonas. Mes, aišku, turėjom klausimų, kėlėm tuos klausimus. Kai kuriuos atsakymus gavom“, – teigė meras.

Vienas iš savivaldybės pageidavimų, pasak jo, buvo, kad KAM prieš priimdama sprendimus juos iškomunikuotų visuomenei.

Tadas Bartkus

„Visuomenei, kuri bus arčiausiai poligono. Kad, galbūt, atvyktų į vietą ir visa tai papasakotų“, – kalbėjo T. Bartkus.

Bet jis apgailestavo, kad KAM vadovybė į klausimus neatsako, susitikti su visuomene, suinteresuotomis grupėmis esą vėluojama.

„Preliminariai liepos 15 dieną ministerija planuoja atvykti į Tauragės ir Šilalės rajonus ir, galbūt, susitikti su visuomene. Bet mes nuo pradžių sakėme, ir dabar sakome, kad ta komunikacija turėjo būti prieš tai, prieš paskelbiant“, – pabrėžė T. Bartkus ir akcentavo, kad žmonės dėl viso to jaučia nepasitenkinimą ir priešiškumą.

Jis nuogąstavo ir dėl to, ar karinis poligonas Šilalės rajone ateityje nevirs šaudymų poligonu.

„Kas gali garantuoti, kad <...> poligonas, pasikeitus politinei valdžiai ar po kažkiek metų, netaps šaudymo, nes tą ministerija turėtų konkrečiai šiai dienai atsakyti, kad be visuomenės pritarimo, sakykime, poligono paskirtis nesikeis“, – kalbėjo meras.

Teigia, kad medžiotojai neteks medžioklės ploto

Gyventojai, pasak jo, kelia klausimus dėl aplinkos: esą kas norėtų, kad kiekvieną dieną po jų langais vaikščiotų kareiviai, būtų dūmų uždangos, judėtų technika.

„Taip pat medžiotojai kelia klausimus. Vienas būrelis netenka visiškai medžiojimo ploto, tai kaip bus sprendžiamas šitas klausimas. Ar ministerija ieško būdų, kaip medžiotojams užtikrinti kitus medžioklės plotus? Ar bus ieškoma alternatyvų?“ – kėlė klausimus T. Bartkus.

„Žinių radijo“ laidos vedėjas teigė, kad į diskusiją apie karinius poligonus buvo kviesti ir KAM atstovai, bet jie, pasak vedėjo, dalyvauti negalėjo.

Anksčiau šią savaitę premjerė Ingrida Šimonytė teigė neabejojanti, jog dėl naujų karinių poligonų pavyks susitarti ir suderinti bendruomenių ir institucijų interesus.

Ingrida Šimonytė

„Aš nė kiek neabejoju, kad dėl tų kelių dalykų, kurie gali būti klausimai, tos sodybos ar privačios nuosavybės teritorijose, tikrai yra visiškai išsprendžiami ir būtent tiktai todėl <...> tos lokacijos buvo svarstomos, kad tie klausimai yra išsprendžiami <...>. Manau, kad reikia tiesiog kalbėtis geranoriškai. Bendruomenėms, ten, kur tos teritorijos yra, esame pasirengę tikrai visus tuos rūpesčius maksimaliai atliepti“, – sakė ministrė pirmininkė.

Kasčiūnas: žmonės poligonuose lankytis galės

Krašto apsaugos ministras L. Kasčiūnas žadėjo kalbėtis ir su medžiotojais. Jis pažymėjo, kad į naujų poligonų teritoriją rajonuose patenka tik penkios sodybos.

„Viena iš jų yra gyvenama. Mes pasiruošę išpirkti, jeigu žmonės norės toliau gyventi, mes pasiruošę jas iškirpti ir jie ten tikrai galės gyventi, nes tai yra įmanoma daryti. Jeigu žmonės norės lankytis poligonuose grybauti, uogauti jie galės tai daryti, tiesiog susiderinę su kariuomene, kuri kontroliuos poligonų teritorijas“, – sakė L. Kasčiūnas.

Krašto apsaugos ministerijos duomenimis, Tauragės rajone poligonas užims 4304 hektarus ploto, Šilalės – 2677 hektarus. Poligonų steigimo darbus ketinama pradėti rudenį.

Tauragės rajone veikia Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Kęstučio motorizuotasis pėstininkų batalionas, Šilalės rajone – brigados generolo Motiejaus Pečiulionio artilerijos batalionas.

Visos „Žinių radijo“ laidos galite klausytis čia: