Taivaniečių atstovybės Lietuvoje atsiradimas prieš trejus metus įsiutino Kiniją, o pasaulis stebėjosi, kodėl rusų grėsmę jaučianti Lietuva, atidarydama minėtą atstovybę, sugalvojo mesti iššūkį dar ir Kinijai. Kinija atstovybės pavadinime reikalauja nenaudoti žodžio „Taivanas“ ir iki Lietuvos sprendimo pasaulis taip darė.

Kinai Lietuvai laidė vaizdingus grasinimus, pavyzdžiui, pritrėkšti kaip musę, taikė sankcijas Lietuvos įmonėms, stabdė vizų išdavimą lietuviams, nebeliko ambasadorių, tik žemo lygio diplomatai.

Dabar ribojimų mažiau, vizos išduodamos.

Lietuva sulaukė pagyrų

Šią savaitę Vilniuje viešėjo vienas aukščiausių amerikiečių diplomatų, gyrė Lietuvą.

„Lietuva patyrė Kinijos spaudimą, kokio nepatyrė jokia kita pasaulio šalis, bet parodė atsparumą. Ir dirbdama su partneriais tapo stipresnė. Mes irgi prisidėjome, bet, pirmiausia, tai – Lietuvos veiksmai, kuriais mes giliai žavimės“, – spaudos konferencijoje kalbėjo JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas Kurtas Campbellas.

„Lietuva, manau, yra geras pavyzdys, girdimas balsas, įsiklausomas balsas“, – spaudos konferencijoje antrino G. Landsbergis.

Kurtas Campbellas, Gabrielius Landsbergis

Bet net Lietuvą giriantys amerikiečiai patys Lietuvos sprendimų nekartoja.

„JAV ambasadoriaus iš Kinijos nėra atšaukusios“, – pastebėjo opozicinių socialdemokratų atstovė Dovilė Šakalienė.

Europos šalys irgi nekartoja to, ką padarė Lietuva.

„Tos stipriosios valstybės grynai suranda silpnas grandis, kurioms numeta kauliuką ir sako, va, palokite ant kažko, mes pažiūrėsime, kaip čia bus smagu. Tai taip ir pasielgė. Kodėl kitos 26 Europos Sąjungos (ES) valstybės nedaro taip, kaip daro Lietuva?“ – „LNK Žinioms“ komentavo opozicionierių demokratų lyderis Saulius Skvernelis.

ES, anot opozicijos, rekomenduoja Lietuvai priešingai – atkurti diplomatinius kanalus su Kinija.

„Laikantis bendros ES pozicijos ir JAV pozicijos dėl diplomatinio kanalo, matyt, čia bus tas klausimas“, – pastebėjo D. Šakalienė.

Dovilė Šakalienė

Nuomonės dėl pavadinimo keitimo išsiskiria

Pagrindinių opozicinių partijų įsitikinimu, nauja valdžia turės atkurti prie konservatorių nutrūkusius ryšius su Kinija. Bet bus kita problema: kaip, artėjant su Kinija, neįžeisti taivaniečių.

„Mes turime nebe Lietuvos ir Kinijos problemą, bet Lietuvos, Kinijos ir Taivano problemą, tą reikės išspręsti“, – teigė S. Skvernelis.

Esminis kinų reikalavimas – pakeisti atstovybės pavadinimą, kad neliktų žodžio „Taivanas“.

Tačiau, socialdemokratų nuomone, pavadinimo keisti nereikia.

„Tai pažemintų ir tos pačios Lietuvos reputaciją. Blaškymasis tarptautiniuose santykiuose yra pats blogiausias receptas. Kokie nors grįžimai prie pavadinimo keitimo, aš manau, būtų nesolidu“, – vertino D. Šakalienė.

Savo ruožtu S. Skvernelis neatsako, ar jo partija siūlytų keisti pavadinimą.

Saulius Skvernelis

„Reikės nepažeminti taip pat ir Taivano. Tai čia laukia rebusas, kuris nebus lengvas“, – kalbėjo politikas.

„Valstiečių“ lyderis sako, kad atstovybės pervadinimas pagal kinų reikalavimą būtų pirmas jų darbas.

„Pirmas veiksmas, kurio mes imsimės, jeigu žmonės duos pasitikėjimo mandatą, mes atnaujinsim diplomatinius ir ekonominius santykius su Kinija pakeisdami Taivano atstovybės pavadinimą į Taipėjaus“, – komentavo partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Ramūnas Karbauskis

Opozicijos matymu, su tokiomis šalimis kaip Kinija naudingiau jungtis į valstybių blokus, o dabar Lietuva esą matoma kaip išsišokėlė.

Stiprėjantys Kinijos ir Rusijos ryšiai

Tačiau konservatorių lyderis, užsienio reikalų ministras nesutinka: kaip Lietuva viena pirmųjų perspėjo Vakarus dėl Rusijos, taip dabar rodo lyderystę ir atsiribodama nuo Kinijos.

„Kuomet buvo pasirašomos naujos sutartys su Rusija, mes įspėjome apie Rusijos geopolitinį pavojų. Šiandien darome lygiai tą patį, – teigė G. Landsbergis. – Esame pavyzdys, kad išgyventi, kaip ir be rusiškų dujų, taip ir be kiniškų sutarčių, yra įmanoma.“

Vienas Amerikos diplomatijos vadų Vilniuje sakė, kad Kinija netiesiogiai, bet vis labiau remia rusų karą Ukrainoje.

Kurtas Campbellas, Gabrielius Landsbergis

„Pramonės įrenginių dalys, taip pat suteikiamos priemonės sprogmenų technologijoms, prieiga prie kosmoso palydovų. Su rusais dirba daug Kinijos kompanijų. Tai augantis tinklas, bet jis tampa vis sudėtingesnis ir slaptesnis. Tai pastangos, skirtos pakeisti teritorines linijas, kurios Europoje buvo gerbiamos dešimtmečius“, – pasakojo K. Campbellas.

Amerikos diplomatai šią savaitę lankė kitas Europos šalis: esą tikslas ir buvo pasidalinti naujausiais ir nerimą amerikiečiams keliančiais duomenimis apie stiprėjančius Rusijos ryšius su Kinija.

Visą „LNK Žinių“ reportažą Kinijos tema žiūrėkite čia: