Sostinės Lukiškių aikštė pirmąją išankstinio balsavimo dieną pirmame prezidento rinkimų ture prieš dvi savaites buvo pilna – ją užplūdo rinkėjai ir laukė eilėje. Antradienio rytą, prasidėjus išankstiniam balsavimui antrame ture eilių jau nebuvo.

„Vis tiek pirmojo turo buvo kita atmosfera, intriga ir įtampa, buvo daugiau dėl ko žmonėms balsuoti: daugiau kandidatų ir dar referendumas“, – LNK žinioms sakė naujienų agentūros Elta vyr. redaktorius Vytautas Bruveris.

Tačiau VRK komisijos duomenys rodo, kad rinkėjų aktyvumas neslopsta. Atvirkščiai, likus dviem pasirinkimams žmonės aktyvesni. VRK vadovė Lina Petronienė teigė, jog eilė tiesiog juda greičiau.

Per pirmąjį išankstinio balsavimo pusdienį visoje Lietuvoje balsavo 17 tūkst. rinkėjų ir skaičius smarkiai auga.

„Bendras Lietuvos aktyvumas yra kol kas didžiausias, didesnis nei buvo pirmame ture. Sunku kol kas prognozuoti, gal tiesiog savaitgalį labai geras oras prognozuojamas, galbūt žmonės yra susiplanavę savaitgalį. Bet šiandien tikrai matome, kad žmonės labai aktyviai balsuoja“, – antradienį kalbėjo VRK vadovė L. Petronienė.

Pirmame ture antrosios prezidento kadencijos siekiantis G. Nausėda surinko maždaug 44 procentų rinkėjų balsų, o premjerė I. Šimonytė – kiek daugiau nei 20 procentų.

Antrame prezidento rinkimų ture politologai prognozuoja triuškinančią G. Nausėdos pergalę.

„Manau, kad intrigos neliko, nes jau pirmojo turo rezultatai parodė, kad intrigos negali būti. I. Šimonytė, lyginant su 2019 metais prarado 158 tūkst. balsų“, – savo vertinimą LNK žinioms pateikė Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas, politologas Vytautas Dumbliauskas.

Tačiau Vilnius, panašu, nepasiduoda. Nemaža dalis LNK žinių kalbintų rinkėjų teigė, jog rinkimų biuletenyje pažymėjo būtent I. Šimonytę.

„Konservatoriai yra mano numylėtiniai, I. Šimonytė netekėjusi, tai dirbs tik Lietuvai, o ne Grikiui“, – kalbėjo vienas vyras.

Kita rinkėja sakė, jog iš naujojo prezidento tikisi, kad pensininkai nebus apleisti. O dar kitas prognozavo, kad rinkimus laimės G. Nausėda.

„Aš matau Ingridą stipresne lydere“, – kalbėjo kita LNK žinių kalbinta mergina.

O kita sakė priešingai – turi būti išlaikomas pastovumas, nes „blaškytis negalima“.

„Pas mane viena eina partija, nekeičiau niekada – konservatoriai. Yra protingų žmonių pas juos, o čia visi keičiasi“, – kalbėjo kita rinkėja.

„Pats laikas Lietuvai mamą vėl turėti, bet turbūt, kad bus gražus prezidentas“, – tikino kitas.

Ir iš tiesų panašu, kad būtent taip ir atsitiks. Bent kol kas mažesniuose Lietuvos miestuose daugiau palaikymo sulaukia G. Nausėda. Viena rinkėja Panevėžyje sakė, jog palaiko G. Nausėdą, nes jis yra protingas.

<em>Iš esmės.</em> Kokia pergalės atveju būtų antroji Nausėdos kadencija?

Kita rinkėja turėjo ką pasakyti apie I. Šimonytę.

„Kada ji išmoks gerbti save pati, išmoks, kad tuščias garbės troškimas yra ne savo vietoje, tada ir bus prezidentė“, – kalbėjo ji.

Dar vienas rinkėjas Panevėžyje sakė balsavęs už stabilumą, nes permainų ir taip nemažai.

O kai kurie analitikai įsitikinę, kad rinkėjų simpatijoms ir antipatijoms itin didelę įtaką turėjo ir asmeninės G. Nausėdos ir I. Šimonytės kovos, kurios vis atsinaujindavo per visą kadenciją.

„Asmeninė toksika, visų pirma iš prezidento pusės. Buvo akivaizdu, kad jis labai suasmenintai žiūri į savo priešstatą ne tik su premjere, bet su visa konservatorių partija“, – LNK žinioms sakė V. Bruveris.

Rinkėjai iki ketvirtadienio imtinai gali balsuoti bet kurioje išankstinio balsavimo vietoje visose 60 Lietuvos savivaldybių, nesvarbu, kur jie yra deklaravę gyvenamąją vietą. Gegužės 22–24 dienomis bus organizuojamas balsavimas ligoninėse, socialinės globos ir rūpybos įstaigose, kariuomenės vienetuose ir bausmių atlikimo vietose. Gegužės 24–25 dienomis vyks balsavimas namuose.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: