Rinkėjai birželio 4-6 dienomis, 7-20 valandomis, gali balsuoti bet kurioje išankstinio balsavimo vietoje visose 60-yje Lietuvos savivaldybių, nepriklausomai nuo to, kur jie yra deklaravę gyvenamąją vietą.

Kaip primena Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), Vilniuje esantys rinkėjai nuo antradienio iki ketvirtadienio gali balsuoti Vilniaus miesto savivaldybės pastate, Konstitucijos pr. 3; Vilniaus universiteto Verslo mokykloje, Saulėtekio al. 22; A. Sacharovo aikštėje prie Spaudos rūmų; Lukiškių aikštėje; Vilniaus rajono savivaldybės pastate, Rinktinės g. 50.

Kaune iš anksto balsuoti norinčių rinkėjų laukiama Kauno miesto savivaldybės pastate (Laisvės al. 96) ir Kauno rajono savivaldybės pastate (Savanorių pr. 371).

Klaipėdoje balsavimas iki rinkimų dienos vyks Klaipėdos miesto savivaldybės pastate (Liepų g. 11).

Birželio 5-7 dienomis bus organizuojamas balsavimas ligoninėse, socialinės globos ir rūpybos įstaigose, kariuomenės vienetuose ir bausmių atlikimo vietose.

Birželio 7-8 dienomis rinkimų komisijų nariai organizuos balsavimą rinkėjų namuose. Balsuoti namuose gali rinkėjai su negalia, juos namuose slaugantys asmenys, dėl ligos nedarbingi žmonės ir rinkėjai, sulaukę 70 ir daugiau metų.

Birželio 9-ąją, rinkimų sekmadienį, balsuoti vėl bus galima visoje Lietuvoje, nepriklausomai, kur rinkėjas registruotas. Rinkimų apylinkės duris atvers 7 valandą ryto ir rinkėjų lauks iki 20 valandos vakaro.

Armonaitė balsavo EP rinkimuose: norėtume bent vienos vietos

Išankstiniame Europos Parlamento (EP) rinkimų balsavime savo balsą atidavusi „laisviečių“ lyderė Aušrinė Armonaitė sako, kad partiją tenkinantis rezultatas pirmuosiuose EP rinkimuose būtų bent viena vieta Lietuvos atstovų komandoje.

„Norėtume bent vienos vietos. Tai yra, šiaip jau, pirmi Laisvės partijai Europos rinkimai. Tad dvi būtų išvis puiku“, – žurnalistams Lukiškių aikštėje antradienio rytą teigė A. Armonaitė.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijai vadovaujanti politikė neabejoja, kad sėkmės atveju į EP pateksiantys partijos kolegos reikšmingai prisidėtų prie Lietuvos delegacijos veiklos EP.

„Į Briuselį reikia važiuoti ne atostogauti, ne šampano gerti, ne po galerijas vaikščioti, ne saulę palydėti – reikia dirbti. Ir ekonomikos, ir žmogaus teisių srityje – tai, kas yra sprendžiama Europos Parlamente, Europos Komisijoje turi tiesioginės įtakos tam, kas vyksta čia. Tai manau, kad mūsų komanda darys daug svarbaus darbo“, – sakė A. Armonaitė.

„Tai kviečiu visus liberaliai mąstančius rinkėjus ateiti balsuoti išankstiniame balsavime, taip pat balsavimo dieną. Nes jei jūs neateisite, išrinks visokius tomaševskius ir gražulius“, – pridūrė politikė.

Pirmąją išankstinio balsavimo EP dieną Vilniuje tikimasi sulaukti 3 tūkst. rinkėjų

Prasidėjus išankstiniam balsavimui penktą kartą rengiamuose Europos Parlamento rinkimuose, antradienio rytą pareikšti savo valią sostinės Lukiškių aikštėje renkasi vienas kitas rinkėjas. Vilniaus rinkimų apygardos nario Lino Karpausko vertinimu, nors iš ryto rinkėjai balsuoti renkasi vangiai, šią dieną tikimasi sulaukti apie 3 tūkst. rinkėjų.

„Šiandieną mūsų, kaip rinkėjų, yra mažai. Aktyvumas šiandien gal bus kiek mažesnis, bet trečiadienį ir ketvirtadienį tikimės didesnio“, – LRT radijui sakė L. Karpauskas.

Lygindamas rytinį aktyvumą EP ir prezidento rinkimuose, jis pažymėjo, kad tiek vienuose, tiek kituose rinkimuose balsavimas iki 8 val. būna nedidelis.

„Nuo 7 iki 8 val. aktyvumas yra mažas, ateina apie 50 rinkėjų. Jau kitomis valandomis, nuo 8 val. – rinkėjų vis daugėja, tos eilės auga“, – pridūrė jis.

Prieš ketverius metus rengtuose EP rinkimuose, trukusiuose 4 dienas, Vilniuje iš viso sulaukta 37 tūkst. rinkėjų.

ELTA primena, kad iš viso rinkimuose į EP teisę balsuoti turi 2 386 422 rinkėjai. Į rinkėjų sąrašą yra įtraukti rinkėjai, kurie yra deklaravę savo gyvenamąją vietą Lietuvoje arba užsiregistravo balsuoti užsienyje.

Palyginti su 2019 m. rinkimais į EP, šiais metais rinkėjų skaičius sumažėjo 4,2 proc. tai yra 104 tūkst.120 rinkėjų.

Šiemet į EP kandidatų sąrašus kelia 14 politinių partijų ir viena koalicija.

Rinkimai į EP vyks birželio 9 d.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją