Kovo pabaigoje, likus šešioms savaitėms iki prezidento rinkimų, Vytauto Bako ir valdančiųjų komisija pateikė grėsmingai skambančias išvadas: neva šalies vadovas Gitanas Nausėda pažeidžiamas, kažkaip susijęs su baltarusiškų trąšų verslu.

Bet įrodymų visuomenei jie nepateikė. Sakė, kad tai slapta informacija. Komisija daužė ir VSD, STT ir Generalinę prokuratūrą, neva irgi dirba netinkamai, piktnaudžiauja pareigomis.

Nepaisant to, G. Nausėda perrinktas rekordiniais 74 procentais.

„Tai niekaip nesusiję su šituo klausimu. Tie žmonės tiesiog nematė tų išvadų“, – kalbėjo konservatorių frakcijos narys Matas Maldeikis.

Sprendė dėl išvadų

Antradienį Seimui atėjo metas apsispręsti, ar tokias išvadas patvirtinti. Bet nedaug ką jos sudomino ir Seime.

„Tik šešiolika, be komisijos narių“, – kalbėjo demokratų „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis.

Komisija prirašė apie tūkstantį puslapių. Tai yra daugiau nei du „Žiedų valdovo“ tomai. Vienas komisijos narių, krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas prieš posėdį sakė, kad, kaip balsuos, dar nenusprendė.

„Jūs žinote mano grafikus. Kiekviena minutė brangi. Pasiskyriau nuo 10.15 val. iki 10.30 val. pagalvoti“, – kalbėjo L. Kasčiūnas.

Bet netrukus ministras balsuoja „už“, kaip ir visi kiti konservatoriai, išskyrus vieną – krikdemę Viliją Aleknaitę Abramikienę.

„Tai vyko prieš prezidento rinkimus, ir atspindėjo tą keistą ketverius metus trukusią kovą su prezidento institucija, kuri buvo sunkiai paaiškinama, ypač dabartinėmis geopolitinėmis aplinkybėmis“, – sakė V. Aleknaitė Abramikienė.

Klausimas dėl pasekmių atviras

Opozicija – prieš, bet valdančiųjų balsais Seimas šias išvadas patvirtina. Tai yra galutinis balsavimas.

„Noriu padėkoti visiems, kurie balsavote. Reikia pripažinti, kad šis sprendimas politiškai yra labai nepopuliarus ir nepatogus“, – kalbėjo V. Bakas.

Vadinasi, Lietuvos Parlamentas konstatuoja, kad Lietuvos Respublikos vadovas pažeidžiamas.

Žurnalisto paklausta, ar nebijos su prezidentu aptarinėti valstybės paslaptis, jei jis yra pažeidžiamas, premjerė Ingrida Šimonytė sureagavo taip: „žiūrėkite, ironijos ar sarkazmo komentuoti tikrai nematau jokio reikalo. Manau, kad visus klausimus, kaip iki šiol aptarinėjome, taip ir toliau aptarinėsime“.

Juo labiau ir apie prezidento apkaltą kalbų nėra, nes G. Nausėda ką tik perrinktas.

„Generalinė prokuratūra, VSD, STT, prezidentas vos netapo mūsų valstybės priešais. Žiūrėsime, kaip prezidentas sureaguos. Aš manau, kad jis turėtų parodyti savo principingą poziciją, ypač dabar, svarstant ir naują Vyriausybės sudėtį, ir apskritai, kas čia darosi šiuo metu valstybėje būtent tokiu sudėtingu laikotarpiu“, – kalbėjo valstietis-žaliasis Dainius Gaižauskas.

Lenkija eina visai kitu keliu

Sudėtingas laikotarpis yra visam regionui. Kol Lietuvos valdžia savo žvalgybą tiria, Lenkijos valdžia ėmė ją stiprinti.

Donaldas Tuskas pareiškė, kad skirs papildomus dvidešimt milijonų eurų. Lenkijos premjeras atskleidė, kad Lenkijoje buvo keli diversijos, sabotažo ir padegimo bandymai. Su tuo siejamas ir gaisras Vilniaus „Ikea’joje“.

L. Kasčiūnas sakė, kad apie kokius nors veiksmus prieš VSD negalvoja.

„Mano misija ir užduotis yra krašto apsauga ir išorės priešo atgrasymas“, – kalbėjo politikas.

Pasak konservatorių lyderio, klausimą dėl VSD vadovo Dariaus Jauniškio ir STT vadovo Lino Pernavo turėtų kelti tie, kas juos į pareigas skiria. Seimo pritarimu juos skiria ir atleidžia prezidentas.

„Ar tie asmenys galėtų prisiimti atsakomybę patys, – taip, galėtų. Ar jie tą padarys? Stipriai tuo abejoju“, – kalbėjo Gabrielius Landsbergis.

Savo ruožtu Generalinės prokuratūros, VSD ir STT vadovai kaltino Seimo komisiją šališkumu, įgaliojimų viršijimu, spaudimo darymu. Prezidentas ją pavadino „Stalino komisija“.

Anot G. Nausėdos, rinkimuose Lietuvos žmonės savo nuomonę aiškiai pasakė.

„Šiek tiek juokinga ir graudu, kad institucija, kuria pasitikėjimas Lietuvos žmonių yra žemiausio lygio, vertina instituciją, kuria Lietuvos žmonių pasitikėjimas yra didžiausias. Patys darykite išvadas“, – kalbėjo prezidentas.